Hlavní obsah

Talentovaný Morávek definitivně přestupuje do Schalke 04

PRAHA

Největší přestup v historii fotbalových klokanů se stal skutečností. Talentovaný Jan Morávek odchází z Bohemians 1905 do bundesligového Schalke 04. Devatenáctiletý záložník podepsal v předním německém klubu smlouvu na čtyři roky a nastoupí tam již příští týden na začátek letní přípravy. „Je to pro Bohemku historický moment,“ poukázal Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Článek

K velkému přestupu se již schylovalo několik měsíců, v lednu byl Morávek v německém klubu na týdenní stáži. „Od začátku pro nás bylo Schalke klubem číslo jedna. Shodli jsme se na tom i s Honzou, protože jeho pohled byl pro nás velmi důležitý. Od prvních kroků jsme postupovali ve shodě s hráčem, jeho rodiči i manažerem Stejskalem,“ popisuje vývoj jednání Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905, na klubových stránkách.

„Před sezonou jsme slíbili fanouškům, že Honza celý rok zůstane. I když bylo hodně nabídek z domácí ligy i ze zahraničí, jednoznačně jsme upřednostňovali přestup do Schalke, které ho dlouhodobě sledovalo,“ dodal Přibyl.

Jasno bylo již od začátku jara

Kluby se na podmínkách přestupu dohodly již na začátku letošního jara. „Chtěli jsme předejít všem právním spekulacím, které provázejí většinu přestupů z Bohemky. Honza přestoupil dle všech platných předpisů. V Bohemce vyrůstal od přípravky, a svým přestupem tak vrací investici, kterou do něj Bohemka vložila,“ řekl ředitel Bohemians 1905.

Nyní se doladily podmínky pro hráče, který v těchto dnech v Německu vybírá byt a zařizuje potřebné formality. „V Bohemce jsem od šesti let a je to klub mého srdce. Věřím, že si za Bohemku ještě někdy zahraju. Jsem rád, že se loučím postupem do ligy. Bohemka pro mě znamená hodně, ale je čas se posunout dál. Nikdy jsem nehrál za jiný klub, čeká mě velká změna, ale věřím, že na ni jsem připraven. Zdejší prostředí už znám z lednové stáže, znám i většinu spoluhráčů,“ říká čerstvý maturant a držitel řidičského průkazu. To vše stihl během letošního jara při svých fotbalových povinnostech.

Přibyl: Největší přestup v historii Bohemky

Přestupovou částku kluby neuvedly. „Je to největší přestup v historii Bohemky. Částka se skládá z mnoha výkonnostních bonusů, takže tu konečnou nejde v tuto chvíli přesně specifikovat,“ podotkl Přibyl. Podle zákulisních odhadů by klokani měli vyinkasovat 70 miliónů korun. „Dlouho jsme volili správný tým pro Honzu. Nerozhodovali jsme se na základě nejvyšší nabídky, ale na základě klubové filosofie Schalke, aby měl Honza šanci se prosadit,“ popsal Přibyl.

Během jara se však v Schalke vyměnilo sportovní vedení a Morávek přichází do klubu v době, kdy nastupuje nový kouč Felix Magath. „Jeho příchod jsem přijal naprosto pozitivně. Vždyť on je v Německu jeden z nejlepších a nejúspěšnějších trenérů. Měl výsledky v Bayernu, získal tam dvakrát double za sebou. S Wolfsburgem taky získal titul. Sbírá jeden úspěch za druhým. Ale vím taky, že je hodně tvrdý,“ popisuje svého nového trenéra devatenáctiletý talent. Právě Wolfsburg s trenérem Magathem byl v minulosti jedním ze zájemců o Morávkovy služby.

V Schalke se o dobré jméno českých fotbalistů již dávno před Morávkem postarali Jiří Němec a Radoslav Látal. Hráč, který půjde v jejich stopách, vyrazí do Německa i s přítelkyní Terezou.

Reklama