Hlavní obsah

Posila Sparty Hoheneder: Od Řepky se chci hodně přiučit, a už se těším na Slavii

První sparťanská posila Rakušan Niklas Hoheneder vnímá svého nového spoluhráče a parťáka z obrany Tomáše Řepku jednoznačně za jednoho z nejlepších zadáků v Evropě a doufá, že se od něho hodně přiučí. „Chci se dostat do základní sestavy a věřím, že Spartě pomůžu,“ řekl v pátek novinářům při zahájení letní přípravy dvaadvacetiletý stoper.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Rakouský stoper Sparty Niklas Hoheneder

Článek

Co očekáváte od působení ve Spartě?

Doufám, že se mi podaří prosadit do základní jedenáctky a odehrát co nejvíce zápasů. Chci pomoct týmu a taky doufám, že Sparta pomůže mně, abych fotbalově vyrostl.

Vaším tradičním postem je střed obrany, tam byste se mohl hodně naučit od Řepky...

V to právě doufám. Tomáš Řepka je velice kvalitní obránce, fyzicky velmi silný, a troufám si říct, že je jeden z nejlepších obránců v Evropě.

Věříte, že se do základní jedenáctky propracujete?

Přicházím z Rakouska, z ligy, která je slabší než je ta česká. Bude pro mě hodně těžké dostat se do základu. Udělám pro to maximum a doufám, že mi trenéři dají tu příležitost.

Vraťme se ještě k opoře Sparty Tomáši Řepkovi. Měl jste možnost se s ním někdy potkat na trávníku?

Ano, hrál jsem proti němu dvakrát. A hodně jsem toho o něm slyšel. Mezi hráči je velice známý. A mí spoluhráči z útoku z Lince se po našem vzájemném přátelském utkání jednou v přípravě nechali slyšet, že už proti němu nikdy hrát nechtějí. Pro mě je potěšením, že bych vedle něj mohl hrát.

Znáte ještě některé hráče ze Sparty?

Vím, že v Rakouksku působil i levý obránce Manuel Pamič. Jinak moc hráčů z týmu zatím ještě neznám.

Na jaké pozici na hřišti se cítíte nejsilněji?

Určitě je to na stoperu. Dokážu hrát i na pravém beku, dva roky jsem v Linzi hrál také defenzivního záložníka, ale nejlepší jsem určitě ve středu obrany.

Mohl byste českému fanouškovi nějak porovnat rakouskou a českou ligu?

Konkrétně Sparta a Linec se příliš porovnávat nedají. Sparta hraje každý rok v evropských pohárech, má mnohem silnější mužstvo než Linec.

Proč jste se rozhodl právě pro Spartu?

Tak jako pro každého fotbalistu je snem hrát v těch nejlepších ligách, i já sním o soutěžích jakou je německá bundesliga nebo italská Serie A. A věřím, že angažmá ve Spartě mi k tomu může pomoct.

Nyní máte ale podepsanou smlouvu na tři roky s letenským týmem. Chystáte se učit česky?

Určitě, budu mít českou lektorku. Je potřeba znát jazyk, abych se mohl se spoluhráči domluvit nejenom na hřišti, ale i mimo kabinu.

Co ostatní české týmy? Máte o nich nějaké povědomí?

Ano, znám například Liberec nebo České Budějovice. Vím, že je v Praze tým Bohemians a taky, že největším rivalem Sparty je Slavia. Slyšel jsem, že jsou souboje mezi těmito dvěma celky zajímavější, než je tomu v Rakousku při vídeňském derby Austria - Rapid. Na zápas proti Slavii se určitě těším.

Reklama

Související témata: