Hlavní obsah

Bohemka jde do ligy zkušenější, v přípravě navazuje na reprezentaci

JABLONEC NAD NISOU

Fotbalisté nováčka Bohemians 1905 dobíjejí baterky před novou sezónou v areálu Břízky v Jablonci nad Nisou, kde se naposledy pod dohledem kouče Františka Straky chystal na Maltu národní tým. Klokani zvyšují v přípravě dávky a do ligy jdou s pokorou. „Hráče jsme ubezpečovali, ať si nemyslí, že je na nás v lize někdo zvědavý,“ řekl v reakci pro Sport.cz kouč Bohemky Pavel Hoftych.

Článek

Do sportovního areálu na severu Čech přijeli fotbalisté Bohemians 1905 již podruhé a rozhodně ne naposledy. „V Břízkách jsme opravdu spokojení, je tu skvělé prostředí a nic nám tu nechybí,“ nemohl si vynachválit tamní zařízení kouč ligového nováčka. „Už jsme si tady objednali rovnou i přípravu na zimu, aby nás nikdo nepředběhl. Teď se věnujeme hlavně výběhům a postupně zvyšujeme zátěž. Nejhorší, co může být, je přepálit hráče na začátku přípravy,“ uvědomuje si Hoftych.

Dvaačtyřicetiletému trenérovi je také jasné, že jim úspěch v podobě postupu na prvoligových trávních nijak nepomůže. „Na to si musíme dát velký pozor,“ zvedá výstražně prst Hoftych. „Nemůžeme si myslet, že je na nás v lize někdo zvědavý jen proto, že jsme vyhráli druhou ligu. Nikdo se z nás rozhodně nerozklepe a my musíme jít do všech zápasů s pokorou. Víme, kde máme slabá místa,“ dodal kouč.

Žádné individuality

„Vše máme postaveno na jednotě týmu, nemáme žádné individuality, které by vyčnívaly,“ říká Hoftych poté, co klub z Dolíčku definitivně opustil do bundesligového Schalke 04 talent Jan Morávek. „Honza je opravdu skvělý hráč. Jestli bude ve svých výkonech pokračovat, do dvou let určitě dostane pozvánku do reprezentace,“ myslí si Hoftych. „Na druhou stranu i on měl při svém vytížení na jaře herní výkyvy,“ dodal.

Do předloňské sezóny nejvyšší soutěže šli Klokani také jako nováček a na konci ročníku se s ní museli rozloučit. Nynější hlavní muž na lavičce vršovického celku žádnou paralelu s tehdejší Bohemkou nevnímá. „Tyto dvě sezóny neslučuji. Jednak jsem u týmu ještě nebyl a to prostředí jsem neznal,“ řekl Hoftych, jenž ví, čeho se vyvarovat. „Tenkrát udělali chybu v tom, že do kádru zařazovali příliš mnoho mladých hráčů. Vždyť ve čtyřčlenné záloze hráli samí osmnáctiletí kluci. Nyní máme tým z 60 procent úplně jiný,“ dodal.

Do dvou let mezi ty lepší

Ve vršovickém Dolíčku mohou být nakonec rádi, že se na pondělním ligovém shromáždění neodsouhlasila varianta, podle níž by všechny kluby první ligy musely hrát jen na trávnících s vyhříváním. „Byla by to škoda hlavně pro fanoušky. My bychom to museli akceptovat. Takto je ale dobré, že na Strahově budeme hrát všeho všudy jen třikrát. Navíc to víme dopředu a můžeme se na to připravit,“ poznamenal Hoftych.

Ligové shromáždění rozhodlo i o losu nejvyšší ligy, které hlavnímu kouči příliš vrásek na čele neudělalo. „S losem jsem spokojený, není nijak katastrofální. Ze tří zápasů hrajeme dva doma a  je také dobré, že se hned neutkáme se Střížkovem a Příbramí, aby nám každý říkal, že to jsou jasné tři body,“ řekl na závěr Hoftych s tím, že chce s vedením Bohemku stabilizovat a do dvou let zařadit mezi lepší ligové týmy.

Reklama

Související témata: