Hlavní obsah

Chovance namíchli lenoši Peter a Piroska, ke všemu se zranil Berger

Pavel DosadilSport.cz

Zdvořilostní úsměvy a obvyklou chválu na zvládnuté objemy hrubé přípravy nechal trenér fotbalové Sparty stranou. Jozef Chovanec netají, že začátek léta si představoval jinak. Jednak kvůli tomu, že hned první den na soustředění ve Františkových Lázních se zranil Patrik Berger. Hlavně však kouče vytočilo, že záložník Peter a útočník Piroska zvládli fyzické testy až na druhý pokus.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Niklas Hoheneder (vlevo) na tréninku fotbalistů Sparty Praha ve Františkových Lázních

Článek

Na konci minulé sezóny chytal Patrik Berger formu a Sparta si od něj hodně slibovala. Hned první den na soustředění ve Františkových Lázních se ovšem zkušený záložník zranil a mužstvo opustil. „Patrik si podvrtl koleno, což nás všechny zaskočilo. Teď potřebuje pár dnů klidu a od pátku by měl začít šlapat na rotopedu,“ kaboní se trenér Jozef Chovanec.

Nejen kvůli Bergrovi však kouč na rovinu říká, že není příliš spokojený. „Dva hráči nezvládli vstupní fyzické testy. To jsme Piroskovi a Peterovi nemuseli dávat individuální tréninkové plány, když je přes dovolenou nesplnili,“ láteří Chovanec. „Je to samozřejmě zklamání, protože na něčem jsme se s hráči domluvili. Piroska a Peter dostali druhou - a poslední - šanci. Ve středu testy splnili, takže večer za námi dorazí,“ líčí namíchnutý trenér.

Až na dva zmíněné lenochy přitom dopadly vstupní testy dobře a hráči si pochvalují, že většina tréninku probíhá s míčem, což je pro ně přece jen stravitelnější. „Díky dobré kondici se můžeme víc věnovat fotbalovým věcem. Jsem rád, že nemusíme běhat někde v lesích. Podobný model jsem zažil i v Německu, pro hráče je rozhodně příjemnější,“ pochvaluje si zkušený brankář Jaromír Blažek.

Kalouda stihl začátek letenské přípravy

„Do přípravy jsme nastoupili lépe připravení než v zimě, to je posun. Nemusíme tedy věnovat tolik času klasickému běhání. Přesto bych netvrdil, že tréninky hráče baví. To není kritika, spíš jde o jejich zaujetí do práce,“ potvrzuje gólmanova slova Chovanec.

Na deseti nachystaných stanovištích kmitá také Luboš Kalouda, který do Sparty přišel na roční hostování z CSKA Moskva. „V Moskvě jsem se s vedením klubu dohodl. Na rovinu mi řekli, že hostování teď pro mě bude nejlepší. Sparta byla rychlá, takže jsem mohl být s mužstvem hned od začátku přípravy,“ říká bývalý hráč Brna. Kromě Kaloudy jsou dalšími novými tvářemi také stoper Niklas Hoheneder, pravý obránce Martin Kuncl a útočník Martin Jirouš.

Zatímco v minulých letech bydleli Letenší na kolonádě, letos se přesunuli do nového luxusního hotelu Komorní hůrka ve vesničce Komorní Dvůr, hned za lázeňským městem. „Hledali jsme klidné prostředí a tady jsme ho našli. Splňuje naše představy. Máme tady všechno, co potřebujeme: od jídla, přes regeneraci a přístup personálu,“ pochvaluje si Chovanec, který spolu s hráči vyráží na tréninkové hřiště na kole.

Reklama

Související témata: