Hlavní obsah

Fotbal chce od televize víc peněz, atraktivnější smlouvu, zajímavější pořady

PRAHA

Chceme víc peněz za televizní práva. Zajímavější pořady. A také atraktivnější smlouvu, vzkázalo nové vedení českého fotbalu na Kavčí hory hned po své inauguraci a prvním sezení, neboť času se mu žalostně nedostává. „Ale mě vůbec nikdo nekontaktoval,“ podivoval se v úterním dopoledni šéf sportovní redakce České televize Otakar Černý, že by snad mělo k nějakým jednáním dojít.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Fotbal bude chtít od televize víc peněz i třeba zajímavější pořady.

Článek

Za přenosová práva inkasuje fotbalový svaz od České televize čtyřicet miliónů. Pro televizi pořádný balík, pro novou strahovskou vládu suma, s níž rozhodně spokojená není.

Majitel fotbalové Viktorie Plzeň  a místopředseda ČMFS za ligu Miroslav Kříž (vpravo) s Ivanem Haškem během golfového turnaje osobností v Plzni-Dýšině.foto: fcviktoria.cz

„Musíme s televizí jednat o zvýšení. A nejde o otázku měsíců, ale hodin,“ uvědomoval si nový strahovský ministr financí Miroslav Kříž, jak moc nové vedení fotbalového svazu tlačí čas. Pokud totiž do úterý 30. června nedojde k úpravě stávající smlouvy s Českou televizí, prolonguje se automaticky o další rok.

Tak to jsem zvědav, pánové

„Sám jsem náramně zvědav, jak nové vedení při jednáních s televizí dopadne. Je to jeho první příležitost, aby dokázalo, že umí pracovat lépe než my,“ poznamenal Křížův předchůdce ve funkci místopředsedy za ligu a strážce strahovské pokladny Jaroslav Vacek, který mimochodem v tuzemsku obchoduje s televizními právy na zahraniční fotbal.

Jaroslav Vacekfoto: Sport.cz/Zdeněk Pavlis

A hlavně - pamatuje mnohé. Bolestné začátky, kdy neexistovala konkurenční Nova či Prima, následné války o televizní práva, kameramany v korunách stromů i střechách domů v sousedstvích ligových stadiónů, putování fotbalu z obrazovek České televize na Novu a zase zpátky.

Že by platila ČT víc, když ani na Ligu mistrů nemá?

Teď jeho nástupci budou na České televizi chtít, aby za přenosová práva platila víc, než oněch čtyřicet miliónů. Dost absurdní představa, když už teď musela sportovní redakce udělat škrty v rozpočtu, takže kupříkladu z nastávajícího ročníku fotbalové Ligy mistrů bude vysílat vždy jen jeden zápas, namísto dosavadních dvou.

A že by snad byla ochotna platit víc za domácí ligu?

Nejen peníze, ale i další produkty

„Budeme jednat o penězích, chceme, aby televize dodávala další produkty, které zvednou atraktivitu fotbalu,“ nastiňuje svou vizi Miroslav Kříž, podle něhož zajímavé fotbalové pořady na televizních obrazovkách citelně schází. „Debaty během přenosů, zda hrát zónovou či osobní obranu, do sorty zajímavých pořadů rozhodně počítat nemůžeme.“

Šéf redakce sportu České televize Otakar Černýfoto: ČTK/ČTK/Marta Myšková

Samozřejmě že musí předem počítat s Černého okřídlenou odpovědí: „A já se ptám, kde na to brát? A ptám se dál – na České televizi něco takového chcete, ale proč nechcete na našich fotbalových klubech, aby měly stejný rozpočet jako třeba Real Madrid nebo Barcelona?!“

Jednání pod časovým presem

Začarovaný kruh? „Jednat ale i tak musíme. Je nám jasné, že liga musí servírovat lepší fotbal, že na současném stavu fotbalu v tuzemsku se podepisují odchody našich hráčů do ciziny, ale i tak nám zajímavé programy pro televizní diváky schází,“ stojí si za svým nový strahovský ministr financí Kříž.

Času se mu však nedostává, protože úterý 30. června je posledním dnem pro případné jednání. Těžko proto předpokládat, že hned tři dny po inauguraci zasmečuje a svou představu o televizním produktu zvaném fotbal naplní. Natož že by z České televize vymáčkl víc peněz!

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava