Hlavní obsah

Chovance rozzlobila prohra Sparty v přípravě s Lublaní

BAD KLEINKIRCHHEIM

Fotbalisté pražské Sparty v letní přípravě poprvé prohráli. V lázeňském rakouském městečku Bad Kleinkirchheim čeští vicemistři a účastníci letního předkola Ligy mistrů podlehli 1:2 Olimpiji Lublaň a nenavázali na předchozí úspěchy s Františkovými Lázněmi a Lincem.

Článek

Nezdar rozzlobil i trenéra Sparty Jozefa Chovance, jemuž se nelíbil přístup některých hráčů. Někteří z nich, aniž byl konkrétní, prý dnes promarnili šanci na to, aby se na začátku sezony probojovali do základní sestavy.

"Dnešek byl pro některé hráče poslední možností, jak si říci o místo. A bylo jich dost," řekl Chovanec po utkání s Lublaní v rozhovoru s ČTK a deníkem Sport. Sparta v Bad Kleinkirchheimu sehraje další přípravný duel v sobotu, kdy se poměří s CSKA Sofia.

A Chovanec už prý přestane experimentovat a posílat do utkání dvě odlišné jedenáctky, jak to v přípravě dělal dosud. "Už to bude mnohem konkrétnější, zápasů už zbývá méně a začne se to blížit optimální sestavě," prohlásil sparťanský kouč.

Starosti má i se zdravotním stavem týmu. Mimo hru jsou po operaci kolen klíčoví záložníci Kladrubský s Kuckou, sedmnáctiletý útočník Kadlec si přivodil drobné zranění v úterý v Linci, ale brzy má být fit. Stejně jako středopolař Hušek. Pro sparťanské fanoušky je naopak dobrou zprávou, že po problémech s kolenem poprvé v přípravě naskočil do utkání kapitán Patrik Berger.

Chovanec dnes představení svých svěřenců nepozoroval z lavičky, jak bývá zvykem, ale z dřevěné tribuny společně s dvěma stovkami diváků. Chtěl mít nadhled, ale po většinu utkání byla jeho tvář zakaboněná.

Ještě půl hodiny po zápasu se svými asistenty Martinem Haškem a Janem Kmochem rozebíral příčiny neúspěchu. "Hlavně v prvním poločase mi u hráčů scházelo víc agresivity," vypíchl Chovanec bod, který svým svěřencům nejvíc vyčítal.

"Je to i tím, že jsme po těžké přípravě, máme trochu těžké nohy. Teď už tréninky zaměříme více herně, každým dnem se to bude lepšit," věřil záložník Luboš Kalouda, jedna z letních posil Sparty. "Ale je jasné, že každá prohra je nepříjemná. I v přípravě," podotkl hráč, který na Letné bude rok hostovat z CSKA Moskva.

Sparťané, kteří v létě budou v předkole bojovat o účast v Lize mistrů, nováčka slovinské ligy se slavným jménem zdaleka nepřehráli. Navíc po 18 minutách museli dohánět manko, když si stoper Řepka hlavou srazil do vlastní brány protihráčův centr. Po změně stran sice útočník Holenda vyrovnal, ale vzápětí chytrou střelou rozhodl Ibraimi.

Slovinci už překvapivé vítězství uhájili a nadchli asi stovku svých fanoušků, kteří dorazili v průběhu druhého poločasu. Po zápase se dokonce někteří chuligáni pustili do potyčky s policisty, kteří ve velkém oslabeni museli ustát i útoky kelímky naplněnými pivem.

"V přípravě jsem zažil i horší věci, dokonce i nějaké bitky. Tohle k týmům z bývalé Jugoslávie patří," glosoval napětí na tribuně Chovanec. "Já jsem si od nich raději tedy odsedl," líčil Kalouda, který po poločasovém vystřídání sledoval zbytek utkání z hlediště, dokud nezměnil místo po příjezdu slovinských rowdies.

V závěrečném dvacetiminutovém náporu se Sparta už nevzmohla ani na vyrovnání. "Ale druhý poločas byl z naší strany už lepší. Bylo tam hlavně více pohybu," uvedl Chovanec a pochválil hlavně mladíky ve středu zálohy Martina Suse a Zdeňka Folprechta. "Hlavně Folprecht se jeví výborně," podotkl Chovanec na adresu hráče, který nyní dostává první šanci mezi sparťanskou elitou po přechodu z druholigového B-týmu.

Sparta na soustředění v Rakousku čeká ještě na vyhlédnuté posily. Administrativně se stále nedořešil příchod libereckého útočníka Martina Jirouše, který minulou sezonu hostoval v Sokolově. Letenští také vyjednávají o příchodu nejmenovaného zahraničního forvarda.

Naopak po půlroce se Sparta rozloučí se záložníkem Sergiem Peterem. Hráč se zkušenostmi z Premier League v dresu Blackburnu stále nedohnal kondiční manko a Pražané s ním už nepočítají. "Hledá se způsob jak rozvázat smlouvu," potvrdil Chovanec.

Sparta Praha - Olimpija Lublaň 1:2 (0:1)
Branky: 61. Holenda - 18. vlastní Řepka, 67. Ibraimi.
Sestava Sparty:
I. poločas: Švenger - Kuncl, Řepka, Švec, Krob - Kalouda, Vacek, Berger, Střeštík - Wilfried, Piroska.
II. poločas: Švenger - Kušnír, Hoheneder, Hubník, Pamič - Žofčák, Sus, Folprecht, Zeman - Holenda, Jeslínek. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: