Hlavní obsah

Sparťané dřou na rakouském soustředění a čekají na útočné posily

BAD KLEINKIRCHHEIM

Za tři týdny vypukne nový ročník fotbalové ligy, ale trenéři Sparty jen pozvolna ubírají z náročnosti tréninků. Soustředění v rakouském Bad Kleinkirchheimu má daleko do tradiční představy o herním kempu, na němž se hráči už jen "mazlí" s míčem a přípravu si zpestřují zápasy. Čeští vicemistři tvrdě bojují také o to, kdo se udrží v kádru. Kouč Jozef Chovanec netrpělivě vyhlíží i posily do útoku.

Foto: Martin Gregor, ČTK

Kamil Vacek (vlevo) a Jan Krob na tréninku fotbalistů Sparty v rakouském Bad Kleinkirchheimu.

Článek

Sparťané sice trénují v lázeňském městečku, ale v Bad Kleinkirchheimu mohou zapomenout na chvíle sladkého lenošení. "Jendo, začínám toho mít docela dost," prohodí zkušený gólman Jaromír Blažek k trenérovi brankářů Janu Stejskalovi. A to do konce pátečního dopoledního a téměř dvouhodinového ostrého tréninku ještě zbývala skoro polovina vymezeného času. Na hráče se navíc mezitím z šedivého nebe valil déšť. Počasí v alpském podhůří je nevyzpytatelné, každou chvíli se mění. Jen co fotbalisté opustí hřiště, už se zase z mraků dere ostré sluníčko.

Pokud sparťané v Rakousku nemají domluvený přípravný zápas, trénují dvoufázově, jako třeba v pátek. Před obědem Chovancovi asistenti Martin Hašek s Janem Kmochem a kondičním trenérem Pavlem Radou připravili vytrvalostní kruhový trénink. Jako rozcvička pro hráče posloužil dvoukilometrový výběh od nedalekého hotelu, pak se na hebkém pažitu věnovali cvičením.

Rychlými krokovými pasážemi překonávali malé překážky, jinde se proplétali jako slalomáři mezi tyčemi, ve vymezených úsecích je pak čekaly padesátimetrové sprinty. Ani mezi jedním stanovištěm se však nemohli zastavit, deset minut tak byli v neustálém pohybu a hlídali si především tepovou frekvenci. Taková "kolečka" absolvovali tři.

I trénink je tvrdým bojem o místo na slunci

"Výborně Zdeňku, výborně," křikl při jednom z nich z tribuny na talentovaného záložníka Folprechta Bohumil Žídek, který se svojí manželkou od roku 1995 nevynechal žádné letní či zimní soustředění Sparty. Manželé v důchodu nechybí ani v Bad Kleinkirchheimu. "Oni jsou nedílnou součástí sparťanské rodiny," prohlásil kouč Chovanec.

Odpolední tréninková fáze už měla být zaměřena více na klasickou herní činnost. Pro sparťany je ale i pouhý trénink tvrdým bojem o místo v sestavě. "Konkurence je tady obrovská, musíme jezdit nadoraz, pořád," líčil záložník Marek Střeštík, nová posila Sparty z Brna.

Někteří hráči se musejí strachovat o to, jestli ve Spartě na podzim zůstanou. Na soustředění jich má Chovanec 25 včetně tří brankářů, což je podle trenéra ideální počet na celou sezónu. V sobotním zápase s CSKA Sofia už trenéři chtějí začít s hledáním optimální sestavy a přestat s experimentováním a hrou na dvě odlišné jedenáctky, jako tomu v přípravě bylo dosud.

Stále čekají na Jirouše a také na cizince

Chovanec ale připomíná, že pokud další hráči během přestupního období ještě přijdou, bude muset kádr v závislosti na počtu posil redukovat. "Když získáme jednoho hráče, jeden odejde a tak dále," uvedl Chovanec. Mimo jsou zatím také klíčoví záložníci Kladrubský s Kuckou, jejichž návrat, i když není aktuální, může vyvolat další pohyb v kádru.

V nejistotě žijí hlavně útočníci. Chovanec by rád viděl v mužstvu právě nové forvardy. Úplně dotažený není přestup Martina Jirouše z Liberce, což je ale prý už jenom formalita. "Zbývají dořešit nějaké administrativní detaily. Byli bychom rádi, kdyby za námi už přijel do Rakouska," naznačil Chovanec, že příchod vytáhlého kanonýra, který se loni při hostování v Sokolově stal nejlepším střelcem druhé ligy, je na spadnutí.

Sparta loví i v zahraničních vodách. Vedení klubu usilovně jedná se Sergiem Calabrem, nejlepším střelcem uplynulého ročníku druhé nizozemské ligy v týmu Venlo. "Jednáme s ním, ale ve hře jsou i další dvě jména. Také z ciziny," řekl kouč. "Tyto vytipované hráče sledujeme vlastně už od zimy, kdy jsme ten záměr přivést hotového útočníka zveřejnili. Chceme zkušeného hráče, který by nám pomohl i v pohárech, vyššího, agresivního, odolného v osobních soubojích. Ti hráči tyto předpoklady splňují," uvedl Chovanec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články