Hlavní obsah

Berger se bál, že kvůli problémům s kolenem skončí s fotbalem

BAD KLEINKIRCHHEIM

Když před necelými dvěma týdny kapitán fotbalistů pražské Sparty Patrik Berger ucítil ostrou bolest v koleni, pořádně mu zatrnulo. Pokud by šlo o vážnější zranění vyžadující operační zákrok, byl pětatřicetiletý záložník připraven uzavřít svoji dlouhou a úspěšnou kariéru. Nyní už ale znovu naplno trénuje.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost sparťana Patrika Bergra z gólu v utkání v Mladé Boleslavi.

Článek

"Kdybych musel znovu pod kudlu, což by se mi po těch všech operacích nechtělo, tak by byl konec. Musel bych se s tím srovnat, protože takové věci k fotbalu patří, ale zase bych si uměl představit jiné " řekl Berger v rakouském Bad Kleinkirchheimu, kde je Sparta na soustředění.

Český fotbal tak mohl opustit jeden z nejvýraznějších hráčů posledních patnácti let. Berger byl dříve považován za jeden z největších domácích talentů v historii: mistr Evropy do 16 let, vicemistr Evropy z roku 1996, mistr bundesligy s Dortmundem, vítěz Poháru UEFA, Anglického poháru a Ligového poháru s Liverpoolem, tím vším se může chlubit hráč, jehož kariéru však lemovala i početná zranění. "Přišel jsem kvůli tomu tak o tři roky kariéry. Takže teď si to ještě nějak musím nadělat," uvedl s úsměvem.

Černé myšlenky a hrozba nedobrovolného loučení s kariérou ho už netrápí. Koleno se "umoudřilo" a sparťanský lídr se svými spoluhráči už zase dře v rakouském lázeňském městečku. Všechno zvládá bez úlev, většinu cvičení po boku svého věrného parťáka Tomáše Řepky. Ve čtvrtek odehrál i poločas přípravného utkání s Olimpijí Lublaň.

Hrklo v něm po deseti minutách letní přípravy

Berger ale netajil, že v něm na úvodním soustředění ve Františkových Lázních "hrklo", když si koleno podvrtnul. K jeho smůle se to stalo hned při prvním tréninku Sparty v přípravě. "Neměl jsem z toho moc dobrý pocit. Trénink pro mě skončil po deseti minutách, měl jsem pocit, že mi koleno natéká, ale naštěstí vyšetření pak nepotvrdila žádná vážnější poškození," líčil Berger. "Teď o tom sice trochu vím, ale nebolí to. Na druhou stranu také vím, že to není stoprocentní," popsal Berger svůj aktuální zdravotní stav.

Radost z první diagnózy mu ale vzápětí začala kalit skutečnost, že v období nejtvrdší přípravy, z níž hráči čerpají několik měsíců, je odsouzený k úplné nečinnosti. "Týden jsem měl nařízený absolutní klid. Seděl jsem doma v době, kdy se nabírá fyzička. Takže je jasné, že mi ten týden někde scházet bude," přemítal Berger.

Když musel první soustředění Sparty opustit, často vytáčel telefonní číslo svého největšího kamaráda Vladimíra Šmicra. Ikona konkurenční Slavie nedávno musela podstoupit operaci chrupavky v koleně a na hřiště se vrátí nejdříve na podzim.

Šmíca je tvrdohlavější...

"Volali jsme si, co se stalo. Ale ono zase hovory na podobné téma v našem věku až tak překvapivé nejsou, když opotřebované tělo vypoví službu. Navíc, když jde o kolena, která trpí nejvíc," líčil Berger s úsměvem. "Ale kdyby mě potkalo to, co teď Šmícu, tak už bych asi opravdu nehrál. Ale on je tvrdhohlavej, ještě končit nechce," podotkl Berger.

Právě on je společně se Šmicrem posledním aktivním hráčem, který byl před třinácti lety na mistrovství Evropy v Anglii u senzačního tažení za stříbrnými medailemi. Jejich bývalí spoluhráči už skončili, naposledy na konci května i Pavel Nedvěd, i když ten si ještě minimální šanci na návrat ponechává. Berger si uvědomuje, jak těžké je kariéru ukončit.

Skončit je těžké, i Nedvědovi to šrotuje v hlavě

"Je těžké říci sbohem. Před třemi, čtyřmi lety jsem si myslel, že to půjde lehce, ale není to tak. Přece jenom fotbal dělám celý život a pořád mě to baví. I Méďovi (Nedvědovi) to asi pořád šrotuje v hlavě," uvedl Berger. "Nebojím se toho, co bude po kariéře. Spíš je těžké se smířit s tím, že už ráno nepojedu na trénink na Spartu, že nebudu mezi těma bláznama v kabině, na které se po dovolené vždycky tolik těším," podotkl nejlepší český fotbalista roku 1996.

Dopředu nechce mluvit o tom, kolik sezón jej ještě v dresu Sparty čeká. Od té následující si přeje jediné: získat s letenským klubem trofej. Buď jako vítěz ligy, ale nepohrdl by ani domácím pohárem. "V Čechách jsem ještě s týmem nikdy nic nevyhrál, proto bych to hodně chtěl změnit. Tahle touha mě žene dopředu," prohlásil Berger.

Když se loni před sezónou vracel do české ligy po angažmá v Aston Ville, tak se mu tohle přání nevyplnilo. Sparta selhala na obou frontách, v lize skončila za Slavií, z poháru vypadla v semifinále. Nevyšel jí ani boj o Ligu mistrů a nedostala se ani do základní skupiny Poháru UEFA. "Je jasné, že to pro mě bylo zklamání. Ale už nemá cenu se ohlížet za tím, co bylo. Dívám se jenom dopředu," dodal Berger.

Reklama

Související témata: