Hlavní obsah

Klokani si lebedí v Rakousku, v zimě sem možná vyrazí i na lyže

Nedaleko rakouského Kötschachu tráví trenér fotbalistů Bohemians 1905 Pavel Hoftych často zimní dovolenou, na níž holduje svému velkému koníčku - sjezdovému lyžování. Teď přímo do korutanského městečka vzal i svůj tým, který tady připravuje na další návrat "klokanů" do nejvyšší soutěže.

Článek

"A pevně věřím, že teď se v lize usadíme už natrvalo. Snad se už nebude opakovat to co naposledy, kdy Bohemka postoupila a pak hned zase spadla. Máme mužstvo na to, abychom akutně o záchranu hrát nemuseli," prohlásil Hoftych v rozhovoru s ČTK a deníkem Sport.

Hoftych mužstvo převzal loni a hned jej dovedl k postupu. Teď přemýšlí i nad tím, že hráče před startem soutěže nabudí neobvyklou sázkou. Pokud prý "klokani" po podzimu přezimují na příčce s dostatečným odstupem od sestupových pozic, nebránil by se Hoftych na startu zimní přípravy udělat krátké soustředění na některém z rakouských ledovců.

Hráči by se tak mohli těšit na sjezdovky nebo běžkování. "Není to tak, že bych si z fotbalu chtěl dělat srandu. Ale sjezdování a sjíždění z velké nadmořské výšky dolů je výborné i pro rozvíjení obecné vytrvalosti, navíc je to i makačka na nohy, to mám velmi dobře ozkoušené. A navíc někdy z fotbalu už drbe v hlavě, tohle by byla výborná změna," popisoval nadšeně Hoftych.

Báječné podmínky

"Není to vůbec vymyšlené nahodile, efekt to určitě má. Ale aby to byla pro kluky motivace, musím nejprve zjistit, kolik tady je lyžařů a jestli by to vůbec chtěli. Aby pak ta motivace nebyla kontraproduktivní," smál se kouč.

Pražané si v malebném prostředí Kötschachu pochvalují báječné podmínky. Přebývají v útulném hotelu, odkud pěšky jen v pantoflích a s kopačkami v rukou přecházejí na sousedící tréninkové hřiště, schované pod alpskými vrcholky. Tady dvakrát denně trénují.

A když se do hotelu vracejí, můžou se hned před ním zchladit skokem do bazénu a pak chvíli na lehátku relaxovat v parku plném zeleně. "Je to fantazie. Co můžete chtít víc, než se tady chvíli natáhnout u vody a dívat se na zasněžené hory," pochvaloval si útočník Luděk Zelenka, největší letní posila zelenobílých, poté co se vrátil z hodinového výběhu po místních lesních stezkách.

Avšak nebyl by to známý šprýmař Hoftych, aby přípravu svým hráčům občas nezpestřil. "Třeba v úterý se chystáme na výstup na některý z kopců. Nebude to trvat víc než dvě hodiny, vidím to, že se vydrápeme na nějakou sjezdovku," plánoval Hoftych a zálibně se rozhlížel po okolních strmých svazích, které obklopují celé údolí. "Bude to taková túra, ale nic drastického. Je potřeba, aby kluci viděli život i z výšky. Ty pohledy z kopců jsou tady potom nádherné," rozplýval se milovník hor Hoftych s úsměvem.

Uvažovalo se i o raftingu

Před soustředěním nosil v hlavě i jiné plány. Uvažoval nad tím, že by mužstvo vyrazilo na některou z místních divokých řek na rafting, což někteří trenéři v kolektivních sportech používají i jako prostředek na stmelení kolektivu. Například fotbalisté pražské Dukly nedávno sjížděli Vltavu.

"Byl to pořádný adrenalin a stmelení mančaftu to určitě pomohlo. Nebylo to žádná sranda, pomalu se blížily záplavy, Lipno začalo upouštět vodu a jezy jsme už museli sjíždět jen na raftech. A v Krumlově se chvíli po nás bohužel někdo utopil, což je šílené. Moje maminka byla vyřízená, když jsem jí to popisoval," vzpomínal Zelenka, který před odchodem do "dolíčku" ještě stačil vodácké povinnosti v Dukle splnit.

"Rafty mě napadly také. Ale přípravu máme o týden kratší než ostatní ligové týmy, takže jsem to tady už nechtěl ničím rozbíjet. Navíc v týmu cítím velkou soudržnost. Kdyby to ale bylo naopak, možná by rafty nebyly od věci. Teď to není nutné," uvažoval Hoftych, který si na udržování dobré atmosféry uvnitř mužstva hodně zakládá.

V přípravě se nedaří

"Klokani" budou v Rakousku, kde zatím prohráli oba přípravné zápasy se Steauou Bukurešť i se slovinskou Lendavou 0:2, pobývat do čtvrtka, na zpáteční cestě do Prahy pak ještě sehrají duel s maďarským Féhervárem. A potom už budou všechno směřovat k blížícímu se startu ligy.

Hoftych už ani neplánuje žádné změny v týmu, který v létě opustila největší hvězda Jan Morávek, nová akvizice Schalke. "V zimě jsem garantoval, že pokud postoupíme, z 80 procent tým zůstane pohromadě. To platí. Za Morávka máme náhradu v podobě získání Štohanzla, Diana a Šislera, navíc přišel do útoku Zelenka. Budeme mít konkurenceschopný mančaft," věřil Hoftych.

Reklama

Související témata: