Hlavní obsah

Místo boje o sestavu šlape talent Kadlec do pedálů

PRAHA

Má být největším talentem českého fotbalu. I proto si útočníka Václava Kadlece ve Spartě Praha náležitě hýčkají. Po jeho výborném loňském vkročení do ligového kolotoče, kdy tým trenéra Chovance dvěma důležitými trefami posunul na vytoužené druhé místo, však současně na teprve sedmnáctiletého klučinu rapidně rostou i nároky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sparťanský útočník Václav Kadlec (vlevo) se raduje z branky.

Článek

„Nejprve se musím probojovat do základní sestavy, pak teprve mohu řešit nějaké osobní cíle,“ říká opatrně odchovanec Bohemians 1905, odkud v létě loňského roku přestoupil do Sparty.

V jejím dresu nastoupil v průběhu minulé sezóny ve dvanácti zápasech. Po minutkách sbíral zkušenosti na podzim, na jaře už dostával od trenéra Chovance větší prostor. A góly proti Ostravě a Bohemians Praha zařídil šest bodů. Před startem přípravy na další sezónu postavil kouč před mladého útočníka přetěžký úkol: chce od mladé hvězdy patnáct gólů!

„To je skutečně velká porce. Ale nejprve musím pravidelně hrát. A myslím, že i šest nebo sedm branek by bylo skvělých,“ přemítal Kadlec před odjezdem na soustředění do Rakouska.

Dovolená u Ronalda

Letos absolvuje poprvé letní přípravu s prvním týmem. „V zimě jsem toho měl plné zuby, bylo toho vážně dost. Ale když jsem to zvládl tehdy bez jakýchkoliv úlev, tak se nebojím ani letní přípravy. Navíc mám rád sluníčko, takže ta letní příprava je pro mě snadnější,“ vysvětloval Kadlec.

Před nástupem do přípravy odpočíval na Madeiře, odkud pochází nejdražší hráč světa Cristiano Ronaldo, nový klenot Realu Madrid. „Jeho stopa je prakticky na každém kroku. Všude jsou suvenýry s jeho podobiznou, plakáty, ručníky, hrnky. Navštívili jsme i jeho obchod CR7,“ vyprávěl Kadlec. „Moc jsem si pobyt na Ronaldově ostrově užil. Byl to skvělý relax, i když jsme se většinou koupali jen v bazénu. Oceán je přece jen dost studený.“

Tvrdá sparťanská konkurence

Posílen zážitky z Madeiry se pustil do boje o sestavu v tvrdé sparťanské konkurenci. „Útočníků máme v kádru hodně, ale když chceme být úspěšní, tak je to potřeba,“ nedělal si těžkou hlavu Kadlec.

Jeho boj o místenku mezi jedenácti vyvolenými zkomplikovalo lehké zranění v prvním přípravném utkání na soustředění v Rakousku v souboji s Lincem. Útočník Sparty pak musel kvůli podvrtnutému kotníku trénovat jen na kole. „Měl jsem tu bojovat o sestavu, moc mě to mrzí,“ posteskl si během přípravy v Korutanech. Hlavou už se mu honila blížící se kvalifikace Ligy mistrů a také ligové boje, v nichž chce Sparta odčinit loňské tápání s nevýraznou koncovkou. „Ke konci sezóny už jsme se zlepšovali a naše hra měla větší kvalitu. Jsem přesvědčený, že ve stejném duchu se bude odvíjet i začátek nové sezóny,“ věří Kadlec.

Těžkých soupeřů, na které zřejmě Sparta narazí v boji o prestižní Ligu mistrů, se neděsí. „Jména protivníků jsou skutečně hodně zvučná. Ale hrát se dá s každým, a když budeme mít trochu štěstí, tak by se nám to mohlo podařit,“ zasnil se Kadlec nad vidinou kvalitních zápasů mezi evropskou klubovou elitou.

Reklama

Související témata: