Hlavní obsah

Červencové zemětřesení otřese i strahovskými komisemi

Moc času nezbývá. Nová fotbalová vláda si předsevzala, že jednotlivé komise řídící, spravující a dohlížející na profesionální ligové soutěže přetvoří k představám a obrazu svému, ale dostala se do termínového presu. Ligový prolog obstarají 25. července duely Ostravy s Příbramí a Mladé Boleslavi se Slavií, teprve čtyři dny před tím však dostane definitivní podobu komise rozhodčích a delegátů či třeba disciplinární komise.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek (vpravo) a místopředsedové svazu Jindřich Rajchl (uprostřed) a Dalibor Kučera.

Článek

S Luďkem Macelou stojícím v čele komise rozhodčích a delegátů nová vláda moc nepočítá. S Alexandrem Károlyim, jenž předsedá strahovskému disciplinárnímu tribunálu už přes tři desetiletí, zřejmě rovněž ne. Nahlas to sice nikdo z nových fotbalových bossů nevyřkne, ale pod šéfy nejdůležitějších komisí se třesou křesla.

Kříž: Očekávám hodně návrhů i změn

„Předpokládám, že z ligového shromáždění v polovině července vzejde od klubů hodně návrhů na obsazení komise rozhodčích a delegátů, stejně jako komise disciplinární, a že tudíž bude hodně změn,“ naznačuje místopředseda fotbalového svazu mající ve své gesci ligu Miroslav Kříž, že v nejdůležitějších komisích se schyluje k náramnému zemětřesení.

A právě proto vznikají obavy, jak nové komise s novými lidmi svou roli zvládnou, když pouhé čtyři dny po jejich instalování do funkcí startuje nejvyšší domácí soutěž.

Časový pres generalitu neděsí

„Nevidím v tom problém. Současní zaměstnanci, kteří jsou členy komisí, jsou se svazem stále v pracovním vztahu, takže veškerou agendu nachystají tak, aby jejich nástupci mohli v činnosti kontinuálně pokračovat,“ nijak Kříže neděsí časový pres, do něhož se nová fotbalová vláda dostala.

Přesto k jistým korekturám došlo - zatímco složení komise rozhodčích a disciplinární komise bude výkonným výborem posvěceno 21. července, na ostatní se dostane později. „Budeme se jimi zabývat 12. srpna na zasedání v Teplicích,“ potvrdil Kříž.

Samozřejmě že se v kuloárech hodně spekuluje, kdo nakonec bude v čele nejdůležitějších komisí stát. Zvláště, když kupříkladu disciplinární komise má být nezávislá na výkonném výboru. „Nezávislá v rozhodování, ale výkonný výbor její složení na návrh ligového shromáždění schvaluje,“ reagoval nový svazový místopředseda Jindřich Rajchl, podle jehož představ by třeba v čele disciplinární komise mohl stát nezávislý právník bez přímého propojení do fotbalu.

„Jde přece o čistě o exaktní výklad disciplinárního řádu,“ soudí  Rajchl a míní, že i komisi rozhodčích by měl vést dobrovolný funkcionář a nikoli zaměstnanec svazu, jako tomu bylo dosud.

Reklama