Hlavní obsah

Nejsme Real, tak musíme jezdit, tvrdí kouč Bohemians Hoftych

PRAHA

Jako nováček si fotbalisté Bohemians 1905 nestavějí před sezónou vzdušné zámky. „Nejsme Real Madrid, abychom udivovali fotbalovou krásou. Musíme jezdit po zadku a dát do hry srdce. Bude to i bojovný a agresívní fotbal, který Bohemku vždycky zdobil,“ říká trenér Pavel Hoftych.

Článek

Mužstvo vytáhl během roku zpět mezi prvoligovou elitu, a i když v létě odešel klíčový střední záložník Morávek do Schalke, věří, že ho dokáže nahradit. „Neříkám, že to zvládne jeden hráč. Ale máme tady nové fotbalisty Štohanzla, Diana a Šislera. Ti by měli mezeru po Morávkovi zacelit,“ tvrdí Hoftych.

Hned po postupu do nejvyšší soutěže sám říkal, že tým bude muset vystřízlivět. „Je nám jasné, že nebudeme skoro všechno vyhrávat jako ve druhé lize. Ale máme strašně zkušený mančaft, který zůstal prakticky stejný. A to bude naše výhoda. Pokud chytíme začátek soutěže, jsme schopni hrát ve středu tabulky,“ říká.

Hráče nepřeplácejí

Je spokojen s posílením týmu o zmíněné záložníky i zkušeného útočníka Zelenku. „Samozřejmě by bylo nejjednodušší postupovat při posilování podle vzoru Realu Madrid… Ale my musíme vycházet z reálných možností. Nemůžeme žádné hráče přeplácet nebo někomu vytvářet nadstandardní podmínky. Tak to v Bohemce nechodí. Ti, kteří přišli, jsou dobří fotbalisti. Navíc jsme dotáhli i přestupy Hartiga s Jindřiškem, kteří u nás hostovali. Mám z týmu dobrý pocit.“

Na poslední chvíli klub ulovil Zelenku z Dukly. „Byla to hlavně reakce na zranění Škody, který bude v úvodu ligy chybět. Zelí je zkušeným hráčem, a i když je mu pětatřicet, v mých očích je to pořád mladý kluk. Možná už nepočítal s tím, že si zahraje první ligu, ale u nás tu šanci dostane. Pokud se nestane něco neočekávaného, začne v útoku v základu s Hartigem. Nemám co tajit,“ přiznává bez váhání.

Slezák trenérem

Jedno těžké rozhodnutí však kouč před pár dny udělat musel. Z ikony klubu Dalibora Slezáka (39) udělal hrajícího trenéra divizní rezervy. Hráč sám doufal, že by ještě rok mohl v lize působit. „Jsme kamarádi, hrávali jsme spolu ve Zlíně, bylo těžké mu to říct. I proto, že si strašně vážím legend a Slezi už mezi ně tím svým skvělým přístupem patří,“ uznal Hoftych.

„Řekl jsem mu, že se musí připravit na svou budoucnost, protože do šedesáti prostě hrát nemůže. Je to pro něj ideální trenérský začátek,“ vysvětluje trenér Klokanů. Slezáka však zcela nezatracuje. „Aspoň jeden trénink týdně bude absolvovat s áčkem, a není to tak, že bychom se s ním loučili. Chápu, že by si ještě rád zahrál za Bohemku ligu, a taky si jí zahraje. Určitě ho na některý zápas použiju, může to být náš tajný trumf.“

Reklama

Související témata: