Hlavní obsah

Prvoligovým týmům se v generálkách vesměs dařilo

OLOMOUC

Až v poslední půlhodině rozhodli fotbalisté Brna v ligové generálce ve Slatinicích o výhře 2:0 nad třetiligovým HFK Olomouc. Vedoucí gól vstřelil v 67. minutě Brazilec Dalmo, jenž vystihl zpětnou přihrávku soupeřova obránce a poslal míč do prázdné branky. Druhý gól přidal v 70. minutě po akci Smutného pohotový Rabušic.

Článek

Brňanům v sobotu chyběl kvůli potížím s achilovkou Šural. "V prvním poločase jsme se nedokázali chytnout. Hodně jsme kazili a chybovali i při zakládání akcí, kdy jsme často ztráceli míče," uvedl po utkání trenér Miroslav Beránek, kterému se po prostřídání v druhém poločase líbil herní projev jeho svěřenců mnohem víc.

Brněnský kouč měl výhrady k obranné i útočné činnosti mužstva a také k proměňování šancí. "Tato slabina nás trápí delší dobu. Ve druhém poločase jsme začali více běhat, napadali soupeře, naše hra se zlepšila. Máme ale stále rezervy a je co zlepšovat. Utkání splnilo svůj účel, soupeř odvedl kvalitní výkon," dodal Beránek.

Zejména v prvním poločas se rozdíl dvou soutěží mezi oběma soupeři neprojevoval. Brněnský Rabušic dvakrát nedokázal trefit prázdnou branku, vyloženou šanci měl i Došek. Šance si vytvořil také olomoucký celek, který snadno procházel brněnskou obranou; Obal dokonce trefil tyč.

I když se hra favorizovaných Brňanů v druhém poločase po prostřídání zlepšila, výrazněji svého soupeře přehráli až v závěrečné půlhodině. Rabušic mohl přidat i třetí branku, jeho střelu nůžkami ale brankář Pavelka vyrazil.

Ostava si poradila s Víktovicemi

Fotbalisté Baníku Ostrava si na závěr předsezónní přípravy s chutí zastříleli a druholigové Vítkovice porazili 4:1. O výhře rozhodli již v první půli, kterou vyhráli 3:1. Po změně stran hra i vinou silného deště ztratila na kvalitě, i tak však má za sebou Baník vydařenou generálku na první ligové kolo, ve kterém za týden přivítá Příbram.

Baníku se dařilo především v prvním poločase, ve kterém dokázal převahu zúročit i gólově. Přitom střílení branek byl v průběhu přípravy největší problém ostravských hráčů. Do vedení se sice brzy dostali hosté, pak však Baník soupeře zatlačil před jeho pokutové území a brankami Ličky, Lukeše a Mičoly nepříznivý výsledek otočil.

Do druhých 45 minut už zasáhla i čerstvá posila z Bohemians 1905 Miloslav Strnad. V samotném závěru, když ustal nepříjemný déšť, se přeci jen domácí dočkali ještě navýšení skóre, poté co se prosadil Metelka.

"V generálce jsme proti houževnatému soupeři hlavně v prvním poločase odvedli solidní výkon. Naplnili jsme tak rčení, že 's poctivou prací přichází solidní výsledek'," řekl po zápase ostravský kouč Miroslav Koubek, který prozradil i složení sestavy pro úvod ligy. "Jestli se nic nestane, tak proti Příbrami nastoupí ti, kteří se dnes prezentovali v prvním poločase."

Teplicím pomohl Mareš

Fotbalisté Teplic zvládli poslední utkání před startem první ligy a v generálce zdolali třetiligový Varnsdorf 3:0. K výhře je nasměroval už po pěti minutách proměněnou penaltou Vachoušek, další dvě branky přidal Mareš. Nový ligový ročník zahájí v pátek právě zápas Teplic se Spartou.

Třetiligový tým v Teplicích od začátku příliš nestačil. Už po pěti minutách kopali domácí za faul na Mahmutoviče penaltu, kterou proměnil ve vedení Vachoušek. V 17. minutě už bylo teplické vedení dvoubrankové a postaral se o to především varnsdorfský brankář Lukáš Macháček, mladší bratr asistenta trenéra a zároveň brankářské trojky Libora Macháčka. Při Vachouškově centru zaváhal a pak ve výskoku na hlavičkujícího Mareše už nestačil.

Celý první poločas odehrál na levé straně teplické zálohy testovaný Keňan Oboya z Mostu, o jehož angažování by se měl klub rozhodnout po zápase. Ani jeho vystřídání na teplické převaze nic nezměnilo. Po hodině hry napřáhl za vápnem Mareš a jeho rána skončila v horním růžku branky. Další teplické šance se ale už v góly nezměnily, přesto Severočeši v poklidu třígólovou výhru uhlídali.

Příbram nestačila na Hradec

Fotbalisté Příbrami prohráli v posledním přípravném zápase před startem sezony s druholigovým Hradcem Králové 1:2. Příbram vedla v Heřmanově Městci zásluhou gólu Fantiše ze 13. minuty, ale po změně stran obrátili skóre Dvořák a Fischer.

"Generálka nám nevyšla zcela podle představ. Byl to zápas rozdílných poločasů: v prvním jsme byli jednoznačně lepší my a mužstvo hrálo podle našich předpokladů, po přestávce byl lepší soupeř. Samozřejmě mám trochu zamotanou hlavu co se týká úvodní sestavy, musím si to ještě srovnat," řekl ČTK příbramský trenér Karol Marko.

"Přípravu hodnotím ale celkově pozitivně, ovšem máme ještě hodně práce. Tým byl moc defenzivně zaměřený, změnit myšlení hráčů za čtyři týdny není jednoduché," dodal Marko.

HFK Olomouc - 1. FC Brno 0:2 (0:0)
Branky: 67. Dalmo, 70. Rabušic.
Sestava Brna: I. poločas: Bureš - Dřížďal, Križko, Jílek, Pejič - Michna, Mareček, Polách, Lira - Došek, Rabušic.
II. poločas: Doležal - Michna (65. Rabušic), Dvorník, Jílek, Dřížďal (65. Lira) - Smutný, Križko (65. Mareček), Kalivoda, Buchta - Léo, Dalmo.
Ostrava - Vítkovice 4:1 (3:1)
Branky: 20. Lička, 21. Lukeš, 34. Mičola, 86. Metelka - 7. Plešek. Rozhodčí: Čecháček. Diváci: 1200.
Sestava Ostravy: Buček - Zawada, Neuwirth (46. Bolf), Neves, Tomašák (87. Tchuř) - Lukeš (46. Metelka), Marek, Lička - Varadi (72. Kraut), Zeher (46. Strnad), Mičola (79. I Hjong-sang).
Teplice - Varnsdorf 3:0 (2:0)
Branky: 17. a 60. Mareš, 6. Vachoušek z pen.
Sestava Teplic: Grigar (68. Slavík) - Vidlička (65. Hašek), Lukáš, Klein (65. Smejkal), Rosa - Ljevakovič, Matula (65. Merzič), Vachoušek, Oboya (46. Vondrášek) - Mareš (65. Verbíř), Mahmutovič (46. Hesek). Trenér: Plíšek.
Dynamo Drážďany - SK Kladno 2:1 (2:1)
Branka Kladna: 22. Tatanašvilli.
Sestava Kladna: Pavlík - Broschinský, Mráz, Procházka (70. T. Mašanský), Hajník (60. Bartoš) - Moravec (60. Hlava), Szabo (70. Zeze), Strnad (70. Dubský), Zoubele (60. Holub) - Klinka (60. Zachariáš), Tatanašvilli (60. Šilhán).
Příbram - Hradec Králové 1:2 (1:0)
Branky: 13. Fantiš - 51. Dvořák, 64. Fischer. Rozhodčí: Obajdin. Diváci: 100.
Sestava Příbrami: Krbeček - Šmejkal, J. Štochl (77. Nohýnek), Müller, Pleško - Tarczal (60. Dos Santos), Borek (65. Plašil), Rodrigues, Fantiš (46. Pilík) - Klesa (60. Mapanya), Huňa (73. M. Štochl).
Vlašim - Plzeň 0:2 (0:1)
Branky: 5. Petržela, 53. Střihavka
Sestava Plzně: Ticháček (46. Daněk) - Limberský, Hájovský (63. Navrátil), Rada, Lecjaks (46. Ševinský) - Petržela, Rýdel, Kolář (63. Bakoš), Horváth (63. Krbeček), Jiráček (46. Rajtoral) - Střihavka (63. Mlika).

Reklama

Související témata: