Hlavní obsah

VIDEO: Zbláznil bych se, kdybych byl na ně sám, reagoval Škorpil na liberecké posily

Milan VlčekSport.cz

Úspěšné působení chorvatského útočníka Andreje Keriče ve Slovanu Liberec v posledních dvou sezónách se výrazně podepsalo na letní přestupové politice třetího celku uplynulé sezóny. Severočeši mají nyní v kádru hned šest hráčů z bývalé Jugoslávie. I ti mají týmu pomoci bojovat o příčky nejvyšší. „Hlavně, aby nám vyšel úvod sezóny,“ přeje si liberecký kouč Škorpil.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský, Právo

Noví trenéři Liberce Ladislav Škorpil (vlevo) a Luboš Kozel

Článek

Liberec před startem nové sezóny může těšit, že ještě nepřišel o svůj poklad v podobě nejlepšího střelce loňského ročníku Andreje Keriče. O něj se eminentně zajímal rakouský Salcburk. „Neznám trenéra, který by jásal nad tím, že mu z týmu odešel nejlepší střelec. S Andrejem je radost pracovat. On si váží toho, jak se tady k sobě chováme a svými góly nám to dává najevo. Je to inteligentní fotbalista a já bych s ním byl ochotný pracovat navěky,“ poznamenal s úsměvem na tváři trenér Škorpil.

Severočeši odehráli v letní přípravě devět utkání, přičemž jen jeden z nich prohráli. Na herním soustředění v Seefeldu nestačil výběr trenéra Ladislava Škorpila na Anderlecht, se kterým prohrál 1:3. Ve čtyřech utkáních slavil Slovan výhru, zbylé čtyři zápasy skončily nerozhodně.

Uspět v Evropské lize

„S přípravou jsme spokojeni. Jak se nám ovšem povedla, se uvidí v lize. Podle toho, kolik získáme v úvodu bodů, budu hodnotit i přípravu,“ řekl na předsezónní tiskové konferenci trenér Škorpil. „Vstup do sezóny je ohromně důležitý. Na úvod máme Kladno, a hned potom budeme bojovat o prezentaci v Evropě. Rozhodně nechceme zhatit celoroční úsilí v jednom týdnu,“ připomněl kouč Severočechů třetí předkolo Evropské ligy, v němž se Liberec postaví jednomu ze soupeřů Falkirk - Vaduz.

V kádru Liberce je od letní pauzy hned o několik hráčů z bývalé Jugoslávie více. A vedení klubu nepopírá, že se na příchodu čtyř nových hráčů z jihu Evropy podepsalo dobré působení Chorvata Keriče. Ten se nyní v kabině rodným jazykem domluví s Josipem Čoričem, Dario Puričem a Milošem Bosančičem. Posledně dva jmenovaní přišli do Slovanu na hostování. Jinak jsou v týmu ještě Chorvaté Renato Kelič a Lovre Vulin.

Hledá se druhý Kerič

„Úspěšné působení Andreje Keriče v týmu určitě sehrálo svou roli při testech těchto cizinců. On je zářným příkladem toho, že by někdo další z této destinace mohl být stejně tak úspěšný,“ řekl Škorpil. A jestli ho někdo z noviců dokázal svými kvalitami ohromit? „Mě ohromí mužstvo, když proti Kladnu vyhraje 1:0,“ dodal.

Trenér neztratil svůj typický humor ani při výčtu cílů na novou sezónu. „Cíle zůstávají stejné jako každou sezónu. Získat devadesát bodů,“ tvrdil optimisticky zkušený trenér. „Ještě se nám ovšem nepovedlo mít stoprocentní bodovou úspěšnost po čtyřech odehraných kolech. Když se nám to povede, budu spokojený,“ ukázal přeci jen trochu vážnější tvář liberecký trenér.

Konkrétní v podobě cílů na novou sezónu nebyl ani ředitel klubu Libor Kleibl. „Obhajoba dobytých pozic je vždy těžší, je to závazek. Dnes vám těžko řeknu, že bychom byli opět rádi za třetí místo. Záleží na tom, jak se liga bude vyvíjet. Možná budeme za třetí místo šťastní, je ale stále složitější atakovat pohárové příčky,“ řekl na závěr Kleibl.

Reklama

Související témata: