Hlavní obsah

Bývalý předseda ČMFS Mokrý byl zatčen, s ním i další fotbaloví bossové

BRNO/ PRAHA

Bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Pavla Mokrého v úterý v ranních hodinách zatkla policie. Nezůstalo ale jen u Mokrého. Během dne zatkla policie i šéfa pražského fotbalu Václava Chválu, jenž je členem představenstva společnosti Fotbal Trading, která je v současnosti v likvidaci, a Ladislava Malého zasedajícího v minulosti v dozorčí radě této společnosti.

Článek

Informaci o zatčení Pavla Mokrého zveřejnil jako první server Sedmička.cz. "Pana Mokrého dnes skutečně zatkla policie. Je to velké překvapení. Neznám důvody Mokrého zatčení. Čekáme na obvinění," citoval server majitele klubu 1. FC Brno Romana Prose.

Bývalý předseda zatčen ráno

K zatčení Mokrého se policie prozatím nechce vyjadřovat. "Městské státní zastupitelství v Praze vydalo na případ informační embargo, nemůžeme nyní poskytnout žádné informace," řekla Novinkám mluvčí policie Pavla Kopecká. Podle informací Novinek se případem zabývá protikorupční policie.

Pětapadesátiletý Pavel Mokrý byl předsedou Českomoravského fotbalu od října 2005 do 27. června letošního roku, kdy byl na Valné hromadě zvolen jeho nástupce Ivan Hašek. Bývalý policista Mokrý takřka bezprostředně poté nastoupil do funkce jako generální ředitel klubu 1. FC Brno.

Členové generality následovali

Společně s Mokrým byli zatčeni i bývalý šéf výkonného výboru ČMFS a šéf pražského fotbalu Václav Chvála, který na Strahově vedl ekonomickou komisi, a někdejší náměstek ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Ladislav Malý, který v minulosti zasedal v dozorčí radě.

Policie provedla domovní prohlídku a uvalila na zatčení všech fotbalových bossů informační embargo. Ve fotbalových kuloárech se ovšem spekuluje, že tato kauza souvisí s hospodařením svazu a desítkami miliónů, které měly zmizet z kont ČMFS a jeho dceřinných společností. Nejčastěji se skloňuje společnost Fotbal Trading, která je v současnosti v likvidaci a v jejímž představenstvu Václav Chvála zasedal a Ladislav Malý na její chod v minulosti dohlížel.

Krácení daní, ale i vstupenky na EURO

Společnost Fotbal Trading  obchodovala mj. se vstupenkami na zápasy české reprezentace jak na loňském evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku, tak i na předchozím mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku. I podivné transakce by mohly být důvodem vyšetřování a zatýkání.

V kuloárech se ovšem mluví i o miliónových daňových únicích. To by potvrzovala i slova mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklová, že policie v úterý v rámci prověřování možného krácení daně zadržela tři lidi, aby je vyslechla a vyzvala k dodání dokladů.

"Jedna ze zadržených osob obdržela usnesení o zahájení trestního stíhání," řekla Zenklová. Dodala, že obviněný bude stíhán na svobodě.

.

Už na valné hromadě zaznělo: Škoda přes 6 miliónů!

Hospodaření fotbalové generality v uplynulých čtyřech letech bylo podrobeno ostré kritice na valné hromadě ČMFS, která proběhla 27. června a zvolila nové vedení v čele s Ivanem Haškem.

Odvolací a revizní komise ČMFS ve své zprávě přímo navrhla valné hromadě, aby uložila novému výkonnému výboru ..."zahájit odpovídající úkony směrem k příslušným státním orgánům v rámci řešení vzniklé škody a řešení odpovědnosti za tuto škodu vzniklou v rámci akce Národní fotbalový stadión. Vyčíslena škoda ve výši 6 382 491, 41 Kč."

V této souvislosti navrhla Odvolací a revizní komise ústy svého předsedy Ondřeje Lněničky ukončit i smluvní vztah se společností IMA Production s.r.o. pro ekonomickou nevýhodnost. Zmiňovaná společnost se měla starat o reklamní a propagační aktivity související se zamýšlenou výstavbou Národního fotbalového stadiónu na pražské Letné, z níž ovšem nakonec sešlo.

V návrhu se ovšem mluví i o platbách platební kartami, jež nejsou řádně doloženy účetními doklady a o porušování pravidel pro oběh s ceninami.

Reakce ze Strahova: Vyjádříme se odpoledne!

Těžko ovšem tvrdit, že by podnět k zahájení vyšetřování a zatýkaní bývalých fotbalových bossů Mokrého a Chvály, z nichž se Václav Chvála na červnové valné hromadě ČMFS pokoušel neúspěšně kandidovat na funkci místopředsedy, vzešlo ze Strahova.

"Bez komentáře, informaci jsme se dozvěděli během zasedání výkonného výboru, které probíhá. Vyjádříme se až na odpolední tiskové konferenci," vzkázal ze Strahova mluvčí fotbalového svazu Václav Tichý.

Reklama