Hlavní obsah

Fotbalový svaz zřídí komisi proti extremismu a chuligánství na stadiónech

Českomoravský fotbalový svaz zřídí zvláštní expertní komisi, která se bude zabývat prevencí proti extremismu, rasismu a chuligánství na stadiónech. Nový orgán by měl začít působit do konce prázdnin. Novinářům ve čtvrtek tento plán představil svazový předseda Ivan Hašek po svém setkání s policejním prezidentem Oldřichem Martinů.

Foto: René Volfík, ČTK

Předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek

Článek

"Fotbalovému svazu velmi záleží na bezpečnosti na stadiónech, a proto jsme dali návrh na to, aby byla zřízena expertní komise pro prevenci extremismu a chuligánství. Budeme tvrdě postihovat jakékoliv projevy rasismu a extremismu, jak to požaduje Evropská unie, UEFA a FIFA. Budou daleko tvrdší sankce," řekl na dnešní tiskové konferenci Hašek.

Komise bude mít hlavně preventivní úkoly. "Bude do budoucna velmi úzce spolupracovat s nejvyššími představiteli policie a bude dávat fotbalovému svazu a policii podněty, abychom preventivními kroky zabránili nekalým jevům na stadionech," přiblížil Hašek.

Expertní skupina podle něj začne působit do konce srpna. "Zatím je to teprve v počáteční fázi, kvůli mimořádné valné hromadě jsme v časovém presu. V této chvíli jsme pověřili pana Platila (bezpečnostní manažer fotbalového svazu) s panem Husákem (šéf komise pro boj proti extremismu a bezpečnost na stadionech), aby navrhli složení komise. Do konce prázdnin bude známo její složení i první výstupy," podotkl Hašek. O tom, kolik bude mít komise členů, se bude teprve diskutovat.

Vznik expertní skupiny si Hašek pochvaluje. "Pro fotbalový svaz a hlavně pro mě osobně byl boj proti rasismu a chuligánství jeden z předvolebních bodů. Proto to byla velmi důležitá schůzka," podotkl nový svazový předseda.

Po prvním setkání s nejvyššími policejními představiteli Hašek deklaroval ochotu pokračovat v nastoupeném bezpečnostním trendu. Klid na stadionech bude nadále zajišťovat pořadatel a organizátor utkání, policie bude nachystána na případnou pomoc mimo stadion.

Hašek ocenil dosavadní spolupráci s policií. "Vítáme rychlé reakce, co se týče vynesení trestů. Dál budeme rozvíjet mobilní soudy na stadionech. To jsou věci, které v minulosti pomohly, aby se zlepšila bezpečnost na stadionech," pokračoval Hašek.

Také policie si smlouvu s fotbalovým svazem, uzavřenou na začátku letošního roku, pochvaluje. "Hodnotím spolupráci na velmi vysoké úrovni. Pokračujeme v nastaveném trendu a teď všichni věnujeme maximální pozornost pátečnímu prvnímu utkání mezi Teplicemi a Spartou, aby se neopakovalo to, co na jaře v Brně po podpisu smlouvy," řekl Martinů. Právě násilnosti při zápase mezi Brnem a Ostravou byly podle něj jediným vážnějším jarním problémem.

Fotbalový svaz bude po klubech při některých utkáních požadovat prodej vstupenek pouze na jméno. "Především to bude při všech rizikových zápasech. I to bude jeden z úkolů komise, vytipovávat utkání, na kterých by měly být vstupenky na jméno," řekl Hašek.

Od příštího roku také vstoupí v platnost nová zákonná úprava, která provinilcům znemožní účast na stadionu. "Osoby, které se dopustily protiprávního jednání, budou v době utkání povolány na určité místo a nedostanou se tak na stadion," prohlásil Martinů.

Velmi diskutovaný kamerový systém se zatím nepodařilo dotáhnout. "Do začátku ligy nestihneme zabezpečit všechny stadiony, ale chceme, abychom měli pokryty ty nejdůležitější. V budoucnu se budeme snažit, aby byl kamerový systém vybudovaný na všech stadionech, kde se hraje Gambrinus liga," dodal Hašek.

Reklama