Hlavní obsah

Mistrovská Slavia hostí Boleslav, Liberec přivítá Kladno

Milan VlčekSport.cz

Čtyřmi zápasy pokračuje v sobotu 1. kolo české nejvyšší fotbalové soutěže. Mistrovská Slavia se za obhajobou titulu vydá v utkání proti Mladé Boleslavi, další zástupce v pohárové Evropě Liberec přivítá Kladno. V neděli pak na fanoušky čekají dva zápasy, kolo zakončí v pondělní dohrávce Bohemians 1905 duelem proti Brnu. Všechna utkání můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Fotbalista Slavie Milan Černý v souboji s Marcelem Gecovem z Liberce. Přihlíží Jaroslav Černý.

Článek

Těžký los přisoudil na úvod fotbalistům Mladé Boleslavi mistrovskou Slavii. Svěřenci kouče Dušana Uhrina mladšího se navíc představí na jejím domácím trávníku. Sešívaní v letním přestupním období posílili tým o devět nových hráčů. „Kádr vypadá dobře, kromě Vládi Šmicera a Josefa Kaufmana jsou všichni ostatní hráči v pořádku,“ nechal se před sobotním duelem slyšet Karel Jarolím, jenž přiznal, že namísto Romanovse bude proti Středočechům strážit slávistickou svatyni Vaniak.

„Rád bych na Slavii získal tři body. Bude to těžké, protože ještě nikdo ligový zápas v nové slávistické aréně nevyhrál, ale určitě nechci, aby hráči pokazili závěrečných dvacet minut, jako v utkání jarní sezóny," připomněl jeden z nejhezčích ligových duelů loňské sezóny mladoboleslavský kouč Uhrin, když Středočeši ještě vedeni trenérem Pavlem Hapalem ztratili v Edenu vedení 3:1. Zápas nakonec skončil remízou 3:3.

Drsek Kladno oslabil 

Další zástupce v pohárové Evropě Liberec přivítá v sobotu od 20:00 Kladno, jež se v minulém ročníku bilo do posledních zápasů o udržení mezi elitou. Domácí kouč Ladislav Škorpil netají před startem soutěže přání vyhrát všechny čtyři úvodní duely. To se mu totiž se Severočechy ještě nikdy nepovedlo. „Pokud Kladno porazíme 1:0, budu ohromen,“ řekl v reakci na otázku Sport.cz s vtipem sobě vlastním kouč Škorpil. To Kladenští se musí vyrovnat se ztrátou opory týmu Pavlem Drskem, jenž v létě posílil tým Jablonce. "Každý viděl, že Drsek byl klíčovou postavou Kladna v jarní části ligy. Snažíme se ho nahradit, ale jednoduché to není," řekl na klubovém webu trenér Středočechů Martin Hřídel.

Nejhorší tým jara Baník Ostrava přivítá fotbalisty Příbrami. Nový kouč domácích Miroslav Koubek přiznal, že je rád, že jeho svěřenci ligu začínají domácím zápasem. „Los je ošidná věc, po pauze se dá jen těžko odhadovat, kdo jak bude vypadat. Favorité se mohou rozjíždět pomaleji, naopak papírově slabší týmy mohou překvapit. Proto los moc neřeším, jsem ale vcelku rád, že můžeme začínat doma. Je to malá výhoda,“ prozradil Koubek.

Dort zakotvil v Příbrami 

Kádr Příbrami posílil chvíli před začátkem nového ročníku šikovný záložník z Liberce Filip Dort. „Filip je hráč, kterého jsem již dříve moc chtěl. Jsem na 100% přesvědčen, že zapadne do našeho mužstva,“ řekl pro klubový web šéf příbramského klubu Jaroslav Starka.

Nováček soutěže ze Slovácka bude od 20:00 v sobotu hostit ambiciózní tým Plzně. "Všichni se už těšíme, až to začne. Zápas na Slovácku bude mít i kvůli fanouškům velký náboj a my bychom rádi hned v prvním zápase bodovali," prozradil záložník Západočechů Filip Rýdel. „Na Slovácku to bude těžké, je to nováček a poženou ho plné tribuny," uvědomuje si plzeňský středopolař.

Že na půdě nováčka nepůjde o jednoduchý zápas ví dobře i kouč Viktorie Pavel Vrba. "Každý zápas na Slovácku bude těžký, nejen v prvním kole. Přijde hodně lidí, to jsme si ale vyzkoušeli na soustředění proti AS Řím a zvládli jsme to," prozradil plzeňský trenér. „Hrají zodpovědně zezadu a na rychlé brejky. My musíme zvládnout jejich rychlou přechodovou fázi,"uvědomuje si Vrba, jenž své svěřence na letní posilu Slovácka Petra Švancaru nijak specielně nepřipravoval. „Toho všichni znají," odvětil s úsměvem na tváři Vrba.

Jablonec za loňskou pátou příčkou

V neděli jsou na programu dva ligové duely. Remízový král loňského ročníku z Českých Budějovic přivítá příjemné překvapení z minulého roku Jablonec.  Jihočechy potkala pár dní před startem soutěže velice nepříjemná situace, neboť si utrhl tříslo kapitán mužstva David Horejš.  Jablonečtí se nechali slyšet, že by rádi obhájili solidní loňskou pátou příčku. „Necítím, že bychom měli být slabší než loni. Noví hráči zapadli dobře do mužstva,“ těší jabloneckého trenéra Františka Komňackého, jenž tím měl namysli hlavně novou akvizici Pavla Drska. Vedle něho se po návratu z hostování v týmu objevil i mladý Jan Vošahlík.

Ve shodně hraném nedělním duelu se střetnou také střížkovští Bohemians Praha proti dalšímu pohárovému zástupci Olomouci. Ta má za sebou úspěšné dvojutkání 2. předkola Evropské ligy, v němž do další fáze soutěže postoupila přes islandský Fram Reykjavík. „Po prvním zápase nebyly ohlasy oprávněně moc pozitivní. Jsme rádi, že jsme splnili povinnost a postoupili,“ řekla po odvetném utkání letní posila Hanáků Rudolf Otepka. Ten jedním gólem přispěl k výhře 2:0 na půdě soupeře, když doma o týden dřív uhráli svěřenci kouče Zdeňka Psotky jen remízu 1:1.

První kolo zakončí pondělím duelem od 17:30 fotbalisté Bohemians 1905 proti Brnu. Všechna utkání můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Program 1. kola fotbalové ligy:
Teplice - Sparta 0:0on-line
Sobota:
16:00Ostrava - Příbramon-line
18:15Slavia - Mladá Boleslavon-line
20:00Slovácko - Plzeňon-line
20:00Liberec - Kladnoon-line
Neděle:
17:00Bohemians Praha - Olomoucon-line
17:00Č. Budějovice - Jablonecon-line
Pondělí:
17:30Bohemians 1905 - Brnoon-line

Reklama