Hlavní obsah

Zveřejněním jmen fotbalových sudích prostor pro korupci nevznikne, míní Macela

Jména fotbalových rozhodčích delegovaných na ligová utkání budou známa již dva dny před zápasem a nikoliv jako doposud, kdy se zveřejňovala hodinu a půl před začátkem duelu. Šéf komise rozhodčích Českomoravského fotbalového svazu Luděk Macela si od toho slibuje, že budou mít sudí větší klid. „Předejdeme tomu, aby kluby kontaktovaly sudí a ptaly se jich, kdo koho kde píská,“ řekl Sport.cz Macela.

Článek

Proč jste se rozhodli odtajnit jména sudích s takovým předstihem?

Rozhodl jsem se tak po konzultaci s panem Heitmannem z německého fotbalového svazu, jenž je zároveň členem tamní komise rozhodčích. Dříve jsme také vypracovávali delegace dva dny předem, ovšem utajeně, aby nedocházelo k různým podezřením.

Před tímto rozhodnutím jste si brali tedy příklad od našich západních sousedů?

Ano. Tam je praxe taková, že se zveřejňují jména rozhodčích také jeden dva dny před začátkem toho kterého zápasu.

Co se tím zlepší konkrétně?

Snahou je, aby se zamezilo tomu, že bude některý funkcionář volat sudímu a ptát se ho, kam jede, koho píská, atd. Samozřejmě jsou rozhodčí nyní nabádáni, aby neprodleně komisi rozhodčích kontaktovali, když je některý z činovníků klubu před zápasem osloví.

Vnímáte to tedy tak, že poslední model s utajováním jmen nebyl účinný?

To vůbec ne. Rozhodně nemůžu říct, že by byl neúčinný. Pokud ovšem nový model se zveřejněním jmen fungovat nebude, změníme ho. Nechci ale předjímat, jak tento způsob bude fungovat, když ještě nezačalo ani první kolo.

Co si od tohoto nového modelu tedy slibujete?

Že budou mít rozhodčí více klidu. Někteří přiznávali, že je kluby kontaktovaly a vyvíjely na ně tlak. Kvůli tomu jsme také někdy dělali narychlo změny den před zápasem.

Nemáte obavy, že budou kluby na rozhodčí vyvíjet nyní ještě větší tlak?

Dřív jsem například dělal nominace na nedělní zápas v pátek. Ve 13. hodin jsem rozhodčím zveřejnil delegaci, která se objevila už v sobotním tisku. Někdo se mohl pochlubit kamarádům a utajená delegace přišla vniveč. Nyní už nikdo nebude moci spekulovat, kdo koho bude pískat. A jak říkám, pokud některý z klubů nyní rozhodčí před zápasem kontaktuje, budou mu hrozit velké sankce.

Natolik velké, aby si tuto komunikaci rozmyslel?

Já doufám, že určitě. To už ovšem nemohu navrhovat já, ale výkonný výbor a disciplinární komise, pod níž by podobný případ spadal.

Reklama