Hlavní obsah

Od Jarošíka jsem dostal nejlepší reference, prozradil Kovba, posila Sparty

Zdeněk PavlisSport.cz

Měl na vybranou, protože po skončení devítiletého angažmá v ruské Samaře se o něho zajímalo hned několik ruských klubů. Hlavně Rostov měl o devětadvacetiletého beloruského reprezentanta eminentní zájem. Denis Kovba se přesto v úterý objevil na Letné a z tribuny sledoval zápas svých budoucích spoluhráčů v Lize mistrů s Panathinaikosem, aby hned ve středo dopoledne podepsal s letenským klubem smlouvu. "Od Jarošíka jsem dostal ty nejlepší reference," řekl Kovba v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: www.kc-camapa.ru

Nová posila Sparty Denis Kovba ještě v dresu Samary

Článek

Jaký dojem ve vás vystoupení Sparty v Lize mistrů zanechalo?

Dobrý zápas i dobrý výsledek. Netřeba slov, protože všichni výkon Sparty viděli. Poznal jsem, že přicházím do dobrého mužstva.

Skončilo vám devítileté angažmá v ruské Samaře, kde společně s vámi hráli i čeští legionáři Koller a Jarošík. Vyptával jste se jich na Spartu? Radil jste se s nimi o přestupu?

I v Rusku je Sparta velice populární, Jarošík pak mluvil o Spartě jen v dobrém. Dobré mužstvo, kolektiv i město, referoval mně, takže jsem naváhal.

Takže jen proto jste se objevil na Letné?

Po skončení smlouvy v Křídlech sovětů jsem měl asi tři nabídky z ruské ligy, ale když před týdnem projevila zájem Sparta, neváhal jsem. Pro mě bylo hrozně zajímavé, že hraje kvalifikaci o Ligu mistrů a že se případně dostane do Evropské ligy.

Pro vás je angažmá ve Spartě snazší o to, že se role „chůvy“ ujal Roman Hubník, ktrerý mluví rusky, že jste se potkal s  Prudnikovem, který přišel z Moskvy, že na Letné je i několik dalších hráčů, kteří v Rusku působili... Ostatně, i Chovanec tam trénoval.

To je samozřejmě velká výhoda a začátek mně to usnadní. Navíc čeština a ruština jsou si dost podobné a to mně pomůže také. A hlavně se hned začnu učit česky.

Spartě se defenzivních záložnílků nedostává, takže máte šanci se brzy prodrat do sestavy. Jak dlouho bude trvat, než si zvyknete na nové prostředí a budete moci nastoupit?

To záleží na trenérovi, který posoudí, jak jsem připravený. Já ale cítím, že nachystaný jsem a hrát mohu hned.

Za běloruskou reprezentaci jste sehrál 36 zápasů. Kterého utkání si ceníte nejvíc?

Určitě proti Italům a Nizozemcům. Proti českému týmu jsem bohužel nenastoupil, neboť jsem byl zraněný.

Reklama

Související témata: