Hlavní obsah

Olomouc budou hlídat kvůli utkání s Baníkem stovky policistů

OLOMOUC

Několik stovek policistů včetně psovodů, jízdní policie a policejního vrtulníku bude v neděli dohlížet na dodržování pořádku v Olomouci, kde se místní Sigma utká v druhém kole první fotbalové ligy s ostravským Baníkem. Utkání policisté vyhodnotili jako rizikové a tomu bude odpovídat charakter policejního opatření, řekla ve čtvrtek ČTK olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.

Článek

Utkání začne v 17:00. Policisté budou už několik hodin předtím monitorovat pohyb fanoušků ve městě. "Po příjezdu vlaku od Ostravy budou fanoušci doprovázeni z hlavního nádraží na Andrův stadion. Po dohodě s vedením dopravního podniku dojde k mimořádnému opatření, po příjezdu vlaku v době od zhruba 15:30 bude u vlakového nádraží platit půl hodiny výluka tramvajového provozu," uvedla mluvčí.

Doplnila, že při fotbalovém zápasu budou v ochozech stadionu přítomni specialisté na problematiku diváckého násilí, takzvaní spotteři. "Policisté budou v průběhu opatření ve spojení s bezpečnostním pracovníkem klubu, který je členem štábu velitele policejního opatření, a budou mu předávat informace důležité pro předcházení a řešení diváckého násilí," řekla Vlachová.

Pouze 461 ostravských fanoušků

Olomoucký klub vyčlení ostravským fanouškům pouze sektor pro 461 diváků, což představuje kvótu povinných pěti procent z celkové kapacity stadionu, která kvůli přestavbě jižní tribuny za brankou klesla na 10 000 míst. Příznivci Baníku ale v minulosti do Olomouce jezdili i v desetinásobně vyšším počtu. Loni na podzim se jich na Andrově stadionu sešlo na 4000.

Kvůli omezenému počtu vstupenek pro příznivce Baníku hrozí problémy s ostravskými fanoušky, kteří na utkání přijedou, ale nedostanou se k lístkům. "Zatím nelze říci, zda z Ostravy dorazí vyšší počet fandů, než je počet vyhrazených míst. Každopádně jsme připravení na to, že situaci musíme zvládnout," uvedla policejní mluvčí.

Ostravští fanoušci mají v Olomouci špatnou pověst. Například loni v březnu na místním stadionu zapalovali sedačky a reklamní panely. Poškodili i ochranné sítě a toalety. Manažer klubu Martin Rak tehdy vyčíslil škodu na 200 000 korun.

Reklama

Související témata: