Hlavní obsah

Sparta - Bohemians 1905 0:0Sparta koncert nezopakovala, takže v derby hrála s klokany bez branek

PRAHA

Úterní fotbalový koncert z kvalifikační konfrontace s Panathinaikosem Sparta na ligové scéně zopakovat nedokázala a v malém pražském derby s nováčkem Bohemians 1905 se musela spokojit s bezgólovou remízou. Proti houževnatě bránícím klokanům, kteří na fotbal prakticky nemysleli, se Chovancovi svěřenci prosadit nedokázali a už podruhé v nové sezóně hráli bez branek.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Alexander Prudnikov ze Sparty (vlevo) a Jiří Rychlík z Bohemians 1905 během druhého kola první fotbalové ligy

Článek

Zatímco domácí trenér Chovanec po kvalifikačním duelu s Panathinaikosem se sestavou hned na čtyřech místech zamíchal, neboť uzdraveného Bergrauž měl k dispozici a zraněného Holendu šetřil pro úterní odvetu v Aténách, klokani vyrukovali k derby v naprosto stejném složení, v jakém absolvovali ligovou premiéru.

Reminisence na poslední duely

A s reminiscencemi na poslední vystoupení oba týmy také začaly... Sparta ofenzivně, s chutí a hned několika náznaky slibných příležitostí, do nichž se dral Prudnikov hrající poprvé v letenské sestavě od začátku, ale i Střeštík, hlavičkující Wilfried či Hušek pálící těsně vedle tyč, klokani samozřejmě opatrně, s evidentní snahou nedopustit se chyby a počkat na příležitost k rychlému protiútoku.

A ty se nabízely, neboť nesmlouvavý rváč Hartig se Zelenkou hrozili permanentně, i když se do přestávky do vážnější příležitosti nedostali. Ani domácí se však proti houževnatě bránícímu protivníkovi prosadit nedokázali, i když závěr poločasu odehráli před jeho šestnáctkou a trpělivou kombinací se snažili rozplést jeho umně splétanou defenzívu. Veškeré snažení však končilo na tvrdém valu klokanů. A když už se Prudnikov v posledních pěti minutách dvakrát do šance přece jen cpal, váhal příliš dlouho, než aby měl nárok.

Klokani na fotbal nemysleli

Ani po půli si klokani život fotbalem nekomplikovali... Zakopali se před Sňozíkovou šestnáctkou, v devíti bránili, míče posílali klidně na tribunu, jen aby si oddechli a stupňující se sparťanský tlak rozmělnili. Přežili několik pokusů Wilfrieda, přečkali těžkou dvacetiminutovku, kdy tlak Sparty gradoval, takže postupně došlo na Chovancova slova pronesená před derby: "Těžko hrát fotbal se soupeřem, který na něj ani trochu nemyslí."

S ubíhajícími minutami měli totiž hosté před očima bod, který se jim na Letné překvapivě nabízel, a s vydatnou podporou početného tábora svých příznivců dělali všechno, aby ho získali.  A když Spartě ani střídání nepomohla, když Bergrova rána šest minut před koncem tyč Sňozíkovy brány minula a Kušnír dvě minuty po něm šancí rovněž pohrdl, klokani nakonec svým ragbyovým pojetím na překvapivou bezgólovou remízu přece jen dosáhli.

První fotbalová liga, 2. kolo:
Sparta - Bohemians 1905 0:0
Rozhodčí: L. Kovařík - Mencl, T. Kovařík. ŽK: Řepka, Pamič - Štohanzl, Hartig, Nešpor. Diváci: 15 921.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Kalouda (81. Zeman), Hušek, Berger, Střeštík (76. Jirouš) - Wilfried, Prudnikov (61. Kadlec). Trenér Jozef Chovanec.
Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Štohanzl, Adam, Dian (59. Kaufman), Bartek - Hartig (75. Nešpor), Zelenka (63. Šisler). Trenér Pavel Hoftych.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice