Hlavní obsah

Pod kudlu nepůjdu, i když koleno cítím, oddechl si Berger

Zdeněk PavlisSport.cz

Vrátil se, ale Spartě k vítězství v pražském derby s Bohemians nepomohl. Přijel z Německa od slovutného profesora Wohlfahrta s ujištěním, že trénovat a hrát může, ale jistotu, jak dlouho bolavé koleno zátěž vydrží, ani v Mnichově nedostal. „Zelenou mně sice doktor dal, zároveň ale varoval, že koleno už lepší nebude,“ prozrazoval sparťanský kapitán Patrik Berger po návratu do letenské sestavy.

Článek

Alespoň trochu dobrá a povzbudivá zpráva, protože před vaší cestou do Mnichova už se spekulovalo o konci kariéry...

I já jel za profesorem Wohlfahrtem s podivným pocitem, který jsem v kariéře ještě nezažil. Říkal jsem si, že je to tak padesát na padesát... Buď koleno ještě vydrží a budu pokračovat, anebo přijde kudla a ...

...a budete muset skončit!

Kdybych musel na operaci, znamenalo by to vypadnout na osm měsíců z fotbalového kolotoče vypadnout, což by asi opravdu představovalo konec kariéry.  Takže kdybych pod kudlu šel, bylo by to naposledy.

Jenže doktor vás nakonec do operace nenutil a dal vám zelenou.

Konstatoval, že koleno už lepší nebude a nechal vše na mých pocitech a zvážení. Žádné omezení nenařídil, úlevy nenakázal, sám řekl,  abych na operaci zatím nepospíchal. Jestliže mohu s pocity jisté bolesti nastupovat, mám prý trénovat a hrát.

Takže do derby s Bohemians jste také nastupoval s pocitem bolesti?

Není to vyložená bolest, ale koleno cítím.  Vnější menisky už uvnitř nemám, takže se vlastně tře kost o kost, křížový vaz visí na vlásku. Prostě fotbalové koleno, které už nikdy lepší nebude.

Ani když  se rozhodnete přece jen pro operaci?

Chronické věci by se samozřejmě spravit daly, ale operaci teď nechci podstupovat, protože pak už bych nehrál. Nastupuji pod injekcemi a uvidím. Až skončím, koleno si samozřejmě do pořádku dát nechám, protože bych nechtěl chodit v padesáti o holi.

V derby s Bohemians jste zvládl celých devadesát minut, takže koleno zřejmě drží a vy budete moci sparťanskou kapitánskou pásku oblékat dál.

Pochopitelně  že jsem teď spokojený a pozitivněji naladěný, než když jsem do Mnichova odjížděl. Stoprocentní to není, hrát ale mohu.

Troufnete si v úterní kvalifikační odvetě pod Akropolí i na Panathinaikos?

Uvidím, co přinesou další dny. Bezprostředně po derby jsem se cítil dobře, ale za dva tři dny můžeme být všechno njinak. A potom - záležet bude i na trenérovi.

Ten ale bude vaše zkušenosti v pekelné aténské odvetě určitě potřebovat. Zvláště, když má Sparta tentokrát kvalifikační partii rozehranou přímo skvostně...

Máme ale za sebou teprve první půli kvalifikační partie, v úterý nás čeká druhá. A na ni se musíme důkladně připravit.

Lépe, než na páteční derby s Bohemians, v němž jste nedokázali vstřelit branku brali jen remízu?

To nebyl problém přípravy, ale soupeře, který v deseti zalezl ke své bráně a jenom bránil, s čímž jsme si nevěděli rady. Musím ale uznat, že Bohemka přijela s taktikou, která se jí vyplatila. My nic nevymysleli, gól jsme nedali, takže jsme nemohli chtít tři body.

Vy jste nejen nic nevymysleli, ale ani nezopakovali parádní výkon, jaký Sparta předvedla proti Panathinaikosu...

Je těžké v takovém tempu a kvalitě odehrát každý zápas. S Panathinaikosem, to bylo něco úplně jiného, neboť hrál otevřený fotbal, zatímco klokani na nás vyrukovali s pojetím, jež nám nevyhovuje. Nemáme v mužstvu deset takových fotbalistů, kteří by si s deseti bránícími protihráči věděli rady.

Po dvou odehraných kolech má Sparta na kontě pouhé dva body, což asi nabourává mistrovské propočty...

Jsme teprve na začátku ligy, ale pokud chceme pomýšlet na nejvyšší příčky, vyhrát jsme měli. Proto doufám, že body ztracené s Bohemians získáme příští týden v Příbrami zpátky.

Reklama

Související témata: