Hlavní obsah

Nevídaný ligový start, pražská „S“ ještě nevyhrála

PRAHA

Zajímavý pohled nabízí tabulka fotbalové Gambrinus ligy po úvodních dvou kolech. Nezůstal už nikdo s plným bodovým ziskem, v čele pořadí je blok sedmi mužstev, která jednou vyhrála a jednou remizovala. Není však mezi nimi ani mistrovská Slavia, ani vicemistrovská Sparta. Obě pražská „S“ zatím překvapivě jen paběrkují.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Černý ze Slavie (vpravo) se snaží vyzrát na mladoboleslavského Alexandra Mendyho

Článek

Zaběhnuté pořádky neplatí, byť po dvou kolech je ve vyrovnané soutěži na hodnotící soudy ještě příliš brzy. Že se rozjíždí pomaleji Sparta či Slavia, to by až tak velká senzace nebyla. Že se však na startu ligy trumfují v rozdávání bodů obě pražská „S“ najednou, to tady v takové míře ještě nebylo. Sparta má dva a Slavia dokonce jen jeden bod.

Letenští přitom v týdnu porazili Panathinaikos Atény 3:1 a po nejlepším výkonu za poslední léta si pochopitelně na vršovické klokany troufali. Jenže ligový nováček z Dolíčku se zakopal před svojí brankou a Sparta stejně jako v Teplicích gól dát nedokázala, takže si připsala druhou remízu 0:0.

„Takové zápasy bychom měli doma vyhrávat. Je škoda, že jsme nenavázali na výkon proti Panathinaikosu. Zatímco Řekové však chtěli hrát fotbal, což nám vyhovovalo, hráči Bohemians zalezli na svoji polovinu, kterou opouštěli jen sporadicky. A to jim nakonec vyneslo kýžený bod,“ srovnával kapitán Patrik Berger, který se vrátil do sestavy Sparty.

Sestava 2. kola podle Sport.cz
Buček (Ostrava) - Limberský (Plzeň), Drsek (Jablonec), Nikl (Bohemians 1905), Hubník (Sparta) - Mendy (Ml. Boleslav), Mareček (Brno), Lira (Brno) - Švancara (Slovácko), Pecka (Ml. Boleslav), Došek (Brno).

Pro Slavii je Brno zakleté

Jestliže Letenští před odvetou kvalifikace Ligy mistrů znovu poněkud znejistěli, jejich rival z Edenu je na tom před zápasem s Šeriffem Tiraspol ještě hůř. Slavia potvrdila, že v Brně se jí nedaří - již popáté za sebou tam prohrála. Forma obhájce titulu je zatím dost bídná.

„Za dvanáct úvodních minut jsme pustili soupeře do dvoubrankového náskoku a Brno toho pak logicky využilo. Střelecky jsme se neprosadili, takže nemůžu být spokojený. Utkání, které se hrálo ve velkém vedru, nás stálo hodně psychických i fyzických sil,“ kabonil se trenér Karel Jarolím.

Také červenobílí zatím doplácejí na téměř nulovou produktivitu. „Věřili jsme, že utkání v Brně nás před středečním zápasem s Tiraspolem gólově nastartuje, ale bohužel se tak nestalo. Za tři dny nás čeká velice důležitý zápas, takže se musíme zvednout a jít dál. Bohužel v Brně jsme už ve dvanácté minutě prohrávali 0:2, potom už bylo těžké utkání dotahovat,“ mrzelo i kapitána Stanislava Vlčka.

Liberec dostal čtyřgólový výprask

Pro Liberec by měla být domácí odveta s Vadúzem jen formalitou, v lize však dostal napráskáno v Mladé Boleslavi. Slovan tam vyhořel 1:4 a po domácí remíze s Kladnem je dalším pohárovým zástupcem, který začal ligu zle. „Start je opravdu dost špatný, přitom příprava byla v pohodě. Musíme se zamyslet nad tím, co kdo do utkání dává. Výhry samy nepřijdou,“ mračil se brankář Zdeněk Zlámal a doufal, že duel předkola Evropské ligy jeho tým zvládne. „Vadúz sice nemá jméno, ale je to hodně nebezpečný soupeř. Věřím, že proti němu podáme úplně jiný výkon než v lize,“ řekl Zlámal pro Právo.

Konečně ani čtvrtý zástupce, který už začal pohárovou pouť, nedokázal o víkendu vyhrát. Olomouc po kanonádě v Aberdeenu doma jen remizovala 0:0 s Ostravou. „S bodem nemůžu být spokojený. Měli jsme spoustu šancí, ale gól dát nedokázali. Byli jsme málo produktivní,“ posteskl si trenér Zdeněk Psotka.

Reklama