Hlavní obsah

Bohemians 1905 mají nové logo stadiónu a klubové muzeum

Fotbalový stadión pražských Bohemians 1905 v Dolíčku má zbrusu nové logo. Spolu s čerstvě otevřeným klubovým muzeem ho na čtvrteční tiskové konferenci oficiálně představili zástupci vršovického vedení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý hráč Bohemians Karol Dobiáš pokřtil logo stadiónu Bohemians 1905 a klubového muzea.

Článek

Logo slavnostně pokřtila jedna z legend "klokanů" Karol Dobiaš. "Ani ve snu by mě nenapadlo, že budu někdy křtít nové logo Bohemky. Asi jsem pro Bohemku opravdu vážená osoba," podotkl s úsměvem Dobiaš.

Logo vzniklo při příležitosti nadcházejícího 95. výročí otevření původního stadiónu, který stál přibližně kilometr od současného stánku v Dolíčku. "Stadión se nacházel v ďolíku pod Kodaňskou ulicí, odtud vznikl název Dolíček. K tomuto výročí jsme se rozhodli vytvořit logo, které by symbolizovalo historii stadiónu," řekl obchodní manažer Bohemians Pavel Landa.

Logo zobrazuje hlavní vstupní bránu na stadión v bílém provedení na zeleném pozadí, pod nímž je v černém obdélníku napsáno velkými písmeny "Ďolíček". "Snažili jsme se spojit dvě základní vlastnosti - historický odkaz a současnost. Dolíček žije několik desítek let a my jsme teď ten symbol, kult, zhmotnili do grafické podoby," uvedl Jiří Landa z agentury, která se na tvorbě loga podílela.

Na vznik loga navazují další projekty, především nově otevřené klubové muzeum v ochozu stadiónu. To je rozděleno do několika dílčích částí. Před vstupem do muzea si mohou fanoušci zavzpomínat na jednotlivá mužstva Bohemians až k současnému prvoligovému týmu a také vidět "zeď slávy", která vyobrazuje největší klubové legendy. V současnosti má 38 členů.

Příběh stadiónu na fotografiích

Uvnitř si lze na mnoha fotografiích prohlédnout příběh vršovického stadiónu, cestu Bohemians do Austrálie, odkud si přivezli svůj symbol klokana, nebo účast klubu v evropských pohárech. Samostatný prostor je vyhrazen největší vršovické legendě Antonínu Panenkovi.

Expozice končí příběhem fanoušků, kteří v roce 2005 zachránili klub před zánikem. Vedle fotografií je v muzeu k vidění mnoho dobových suvenýrů včetně Panenkovy kopačky z jeho mladých let.

Vedení chce muzeum dále doplňovat. "Naším cílem je zdokonalovat ho. Zpřístupníme ho například školám, zařadíme ho na seznam turistických míst. Chceme šířit slávu Bohemky a získávat další fanoušky," řekl Pavel Landa.

Muzeum bude mít dva základní režimy - zápasový a běžný provoz, jehož součástí bude video a audioprojekce. Vstupné je zatím dobrovolné, ale fanoušci se musejí nahlásit dopředu.

Reklama