Hlavní obsah

Ligová vzpoura, pohároví zástupci ztrácejí pozice

Všechno je jinak. Pohled na tabulku fotbalové Gambrinus ligy po třech kolech je víc než zajímavý. Slavia a Sparta v jejím středu, Liberec téměř u dna. V čele čtyřblok Mladá Boleslav, Brno, Jablonec a Ostrava. Soutěž sice teprve začíná, ale pokud se favorité včas neproberou, mohou již na podzim nabrat klíčové manko.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kapitán Brna Tomáš Polách si vyskočil na libereckého Marcela Gecova.

Článek

Pouze tři vstupenky do pohárové Evropy nabízí letošní ročník Gambrinus ligy. A po třech kolech na prvních třech místech nefiguruje ani jeden z pěti zástupců, kteří se představí ve čtvrtém předkole Evropské ligy. Z nich mohou být spokojené jen pětibodové Teplice. Čtyři body mají Slavia a Olomouc, stále bez výhry je remízová Sparta a Liberec trčí dokonce těsně nad čarou ponoru...

Proto není žádný div, že se rychle rozhořela vzpoura týmů druhého sledu. Z vedoucího čtyřlístku mohl být v minulé sezóně spokojený jen Jablonec, který na jaře nečekaně atakoval pohárové příčky. Další tři dopadli bídně. Ambiciózní Mladá Boleslav se do Evropy nedostala, Brno ani zčásti nenaplnilo velké cíle a ostravský Baník byl na jaře doslova tragický.

Začátek nového ročníku však zmíněná čtyřka chytila za správný konec. A jestli to tak půjde dál, může ze zaneprázdněnosti konkurence vytěžit solidní náskok. „Do pohárů jsme samozřejmě chtěli, těžké zápasy by přinesly další zkušenosti. Teď se však zase na druhou stranu můžeme celý týden soustředit jen na ligové utkání,“ připouští Jan Rajnoch, zkušený obránce vedoucí Mladé Boleslavi.

Sestava 3. kola podle Sport.cz
Filipko (Slovácko) - Vidlička (Teplice), Drsek (Jablonec), Neuwirth (Ostrava) - Cafú (Příbram), Sylvestre (Ml. Boleslav), Stožický (Teplice), Táborský (Ml. Boleslav) - Šenkeřík (Slavia), Zeher (Ostrava), Švancara (Slovácko).

Šenkeřík se připomněl až zápas poté

Událostí kola byl hattrick slávisty Šenkeříka proti Střížkovu. Nedělní hrdina seděl ve středu při odvetě s Tiraspolem jen na tribuně. Druhý gól mu naservíroval Krajčík a třetí Belaid, tedy hráči, kteří se při blamáži s Šeriffem na hřiště rovněž nedostali. Obhájce titulu tedy v lize zabral, o to víc se však nabízejí tři klíčové otázky. Byla opravdu nutná tak rozsáhlá letní přestavba kádru? Trefil kouč v odvetě optimální sestavu? A bylo střídání v duelu, který Edenu nenávratně odvál Ligu mistrů, šťastné? Minimálně na druhou a třetí otázku nemůže Karel Jarolím odpovědět Ano...

Sparta je na tom bodově ještě hůř. Kromě úchvatného domácího zápasu s Panathinaikosem samá bída a žádné vítězství, druhý nejhorší start v samostatné české lize. Pouze před třinácti lety měli Letenští po třech kolech na kontě jen dva body.

„Samozřejmě to není příjemné, naše bodové plány se zatím moc neplní, což nás vůbec netěší. Ze startu do sezóny převažují spíše negativní dojmy. Nechci ale dělat zatím nějaké velké závěry. Musíme začít vyhrávat a to co nejdříve, důležité bude také to, aby se nám podařilo postoupit přes Maribor do základní skupiny Evropské ligy,“ chytá se naděje první kouč Martin Hašek.

Liberec má po domácí porážce s Brnem dokonce stále jen jeden bod. Zkušený obránce Miroslav Holeňák si uvědomuje, že příští zápas v Plzni už nebude žádná legrace. „V posledních dvou sezónách jsme v Plzni vždy vyhráli, takže doufám, že na tyto výkony navážeme a ukončíme letošní ligové trápení. Je jasné, že budeme po špatném startu pod velkým tlakem. Ale máme celý týden na přípravu, takže bychom to měli zvládnout,“ doufá Holeňák.

Reklama