Hlavní obsah

Slavia si sice z jihu Čech tři body odvezla, v obraně však dost hořela

V generálce na čtvrteční kvalifikační duel o Evropskou ligu se sice mistrovská Slavia z jihu Čech tři body odvezla, ale před zraky trenéra CZ Bělehrad Kosanoviče pod Černou věží hlavně v obraně hořela, až to hezké nebylo. Kdyby domácí proměnili alespoň polovinu z šancí, jež si připravili, nemusel by českobudějovický kouč Pavel Tobiáš při 350. zápase na ligové lavičce spolknout zbytečnou prohru.

Foto: Právo

Slávista Černý v souboji s fotbalistou Českých Budějovic Hudsonem

Článek
Fotogalerie

Deset minut Jihočeši vyčkávali, s čím na ně obhájce titulu vyrukuje, ale když zjistili, že Slavia kombinuje sice hezky, ale pouze po šestnáctku, osmělili se sami. Benát se rozběhl k průniku, ale na důraznější zakončení už neměl sil, dvě minuty poté zkoušel překvapit Hanuše pro změnu technickou střelou, ale nepochodil zrovna tak. Jakmile se ale domácí zbavili počátečná ustrašenosti, zaplatili za to. Při trestném kopu nařízeném po zbytečném faulu Hudsona totiž jejich obrana zaspala, na Volešákovu přihrávku vůbec nereagovala, takže Jaroslavu Černému nedělalo sebemenší problém gólmana Kučeru překonat a Pražanům zajistit vedení.

Inkasovaný gól Tobiášovy svěřence popudil a zdravě vyhecoval, takže jejich útočná aktivita v tu ránu narostla. Převzali režii, Slavii zatlačili před její šestnáctku a během minuty si připravili dvě velké šance, při nichž mohli skóre otočit. Ondrášek však svou příležitost zahodil, Meszároš v 29. minutě ho napodobil, takže Pražané dvě nejhorší chvíle, které jejich trenéra nazdvihly z lavičky, přežili. A protože střelu Meszároše šest minut před přestávkou Hanuš vyrazil, mistr těsné vedení uhájil.

Překvapivé mezery a nedorozumění

Po půli se ale musel strachovat dál, neboť v jeho obraně se objevovaly až překvapivé mezery a nedorozumění. Aktivitou hýřící Ondrášek však ani další příležitost nevyužil, Meszároš dopadl podobně, takže Slavia prvních deset minut přečkala. Srovnala krok a měla v rychlém sledu rovněž dvě příležitosti, aby definitivně rozhodla. To když nejprve střelu Jaroslava Černého nazdvedl hlavičkující Hunal tak nešťastně, že pomalu lízala břevno českobudějovické brány, aby zanedlouho střílel Černý už sám a těsně minul tyč.

Zkušenější Pražané už hráli na jistotu, nikam nespěchali a vedení si hlídali. A když pak v nastaveném čase odmítl Dolejš zachránit alespoň remízu, tři body si po jediné přímé střele na bránu z jihu Čech odvezli, trenérovi CZ Bělehrad Kosanovičovi přesto poskytli před čtvrtečním vzájemným duelem o Evropskou ligu dost inspirujících podnětů.

České Budějovice -  Slavia  0:1 (0:1)
Branku: 12. J. Černý. Rozhodčí: Kocián - Gallo, Marek. ŽK: Homoláč, Hunal, Mezlík - Krajčík, Ragued. Diváci: 4 812.
Č. Budějovice: Kučera - Riegel, Jarabica, Hunal, Žižka - Hudson (70. Mezlík), Homoláč (83. Timm), Benát, Šíma (70. Dolejš) - Ondrášek, Meszároš. Trenér Tobiáš.
Slavia: Hanuš - Krajčík (46. Čelůstka), Suchý, Vomáčka, Hubáček - Belaid, Jaroslav Černý, Ragued, Volešák - Vlček (86. Naumov), Šenkeřík (73. Milan Černý). Trenér Jarolím.

Reklama