Hlavní obsah

Slavia se dál hledá, před druhým evropským zápasem pravdy jí zbývá jen útěcha

Zdeněk PavlisSport.cz

Slávistické tápání, hledání a trápení pokračuje, což se v sobotním ligovém duelu na jihu Čech znovu potvrdilo. A šťastné vítězství na tom vůbec nic nemění, víra, že tříbodový import z Českých Budějovic mužstvo probere, dodá mu sebevědomí a nastartuje k lepším zítřkům teprve ne. Zvláště, když po blamáži v kvalifikaci o Ligu mistrů s moldavským Tiraspolem se Jarolímovi času zoufale nedostává, neboť další zápas pravdy s CZ Bělehrad čeká Pražany už ve čtvrtek.

Foto: Právo

Po šťastném vítězství v Českých Budějovicích se fotbalisté Slavie radovali, jenže zkouška pravdy je čeká až ve čtvrtek.

Článek

Kolaps s moldavským Šerifem sice klubová generalita trenéru Karlu Jarolímovi i hráčům nakonec odpustila, i když oželet předpokládané stomiliónové aktivum plynoucí z pouhé účasti v Champions League bylo hodně bolavé. Jenže stalo se...

Teď už se ale nesmí stát, aby Slavia prohazardovala i druhou evropskou šanci. Jde sice „jen“ o nově vytvořenou Evropskou ligu, ale i z ní se mohou desítky milióny sypat, pokud se Pražané do základní skupiny dostanou. A co teprve když jim los přihraje atraktivní soupeře!

I varianta B se zašmodrchává

Jenže i nalajnovanou varianta B, na kterou se v Edenu po vyřazení z Ligy mistrů přešlo, se zašmodrchává a komplikuje. Jarolímův tým totiž stále nemůže najít svou tvář, natož aby se dostal do někdejší fotbalové formy a pohody, která ho dovedla k titulu.

„Musíme se stále věnovat i základním věcem, které by měly být automatické, přitom se ale třeba v minulém týdnu většina hráčů rozjela po reprezentačních srazech, takže moc práce jsme udělat nemohli. Samozřejmě že se to projevuje,“ zdůvodňuje slávistický kouč Karel Jarolím, proč má jeho mistrovský výběr ke konsolidované sestavě, odpovídajícímu hernímu projevu a výkonům, jež by dávaly před kvalifikací s CZ Bělehrad o Evropskou ligu naději, pořád tak daleko.

Tápání a trápení má logiku

Tápání, hledání a trápení Slavie má ovšem svou logiku. Zástup hráčů, který během léta do Edenu přišel, je příliš dlouhý a času na jejich zapracování do mužstva měl Jarolím zatím málo. Zvláště, když někteří z jeho nově vyvolených nenaplňují představy, které si o nich původně pěstoval. V sobotu se o tom přesvědčil na případu navrátilce Krajčíka, jenž jistotou neoplýval a z jehož strany se rodila jedna nebezpečná českobudějovická akce za druhou. I proto musel už o půli z placu.

„Nebyl nejjistější, ale ono těch chyb v naší hře bylo mnohem víc. Hlavně v první půli jsme soupeři pořád ustupovali, nabízeli mu v obraně spoustu prostoru a on toho aktivitou, nasazením i fotbalovou kvalitou využíval,“ uznával Jarolím, že body importované z jihu Čech byly hodně šťastné.

Před Bělehradem zbývá jen víra

Přesto v sobě živí víru, že právě výhra v Českých Budějovicích jeho tým zvedne a v kvalifikační konfrontaci s CZ Bělehrad postaví na nohy. Že i on dokáže během čtyř dnů, které mezi vystoupením na jihu Čech a prvním zápasem o Evropskou ligu zbývají, dát mužstvo dohromady, využít poznatků, které Cipro s Řehákem z víkendového pozorování protivníka přivezli a v Edenu si vytvořit náskok dávající naději pro odvetu a tudíž i účast v základní skupině Evropské ligy.

„Čas k tomu, abychom se nachystali, máme. A potom - každý zápas je jiný,“ utěšoval se Jarolím před kvapem se blížícím druhým podzimním utkáním pravdy. Sám si moc dobře uvědomuje, že neuspět proti sice slavnému, v minulosti úspěchy se pyšnícímu, ale v současnosti spoustou starostí a problémů sužovanému srbskému protivníku by představovalo hotové harakiri. Pro početný hráčský kádr určitě, možná ale i pro něho a jeho Slavii.

Reklama

Související témata: