Hlavní obsah

Soud nechal jednoho fanouška Baníku ve vazbě, druhý má podmínku

SEMILY

Fanoušek fotbalistů Baníku Ostrava, který při pondělní cestě na ligový zápas do Jablonce napadl ve vlaku policejní doprovod, zůstane ve vazbě. Druhý účastník incidentu dostal podmíněný trest. Rozhodl o tom ve čtvrtek ve zkráceném řízení Okresní soud v Semilech, rozhodnutí dosud není ani v jednom případě pravomocné, řekla ČTK soudkyně Stanislava Behenská.

Článek

Dvacetiletému Matěji Potácelovi vyměřil soud pětiměsíční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem výkonu trestu na zkušební dobu 15 měsíců. "Trest je za za výtržnictví a útok na veřejného činitele," uvedla soudkyně.

Ze stejných trestných činů byl obviněn i šestadvacetiletý Zdeněk Kališ. V jeho případě nebylo dosud rozhodnuto o vině ani trestu. Zůstane ve vazbě, aby trestnou činnost neopakoval. V minulosti již byl za podobné delikty dvakrát odsouzen k veřejně prospěšným pracím. Rozhodnutí není zatím pravomocné, Kališ si totiž proti němu podal hned stížnost. "O ní bude rozhodovat Krajský soud v Hradci Králová. Jeho případ se bude řešit v hlavní líčení," řekla Behenská s tím, že mladíkovi hrozí až tři roky vězení.

Lehká zranění policisty

Podle semilské policejní mluvčí Soni Šídové zaútočili fanoušci na policistu ve vlaku mezi stanicemi Jičín a Semily. Kopali ho a napadli ho pěstmi. "Policista v Semilech vystoupil a nechal se ošetřit, jeho zranění byla lehká. V Železném Brodě jsme vyvedli z vlaku tři agresory," uvedla. Poslední útočník byl mladší 18 let a jeho stíhání převzali ostravští policisté.

Obvinění z výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví čelí ještě dvacetiletý mladík z Ostravy, který napadl fanouška domácích u přehrady v Jablonci. Popudilo ho, že měl triko v zelené - jablonecké týmové barvě. "Udeřil ho do hlavy zaťatou pěstí," popsala policejní mluvčí Ludmila Knopová. Mladík měl podle ní v krvi 1,5 promile alkoholu, jednu noc strávil v policejní cele a pak uznal svou vinu. "Vyšetřování zatím pokračuje," řekla ve čtvrtek Knopová.

Na rizikový zápas přijely asi dvě stovky příznivců Baníku a sedm jich skončilo v policejní cele. Policie kvůli utkání přivolala posily z Liberce, Děčína a Krajského ředitelství v Ústí nad Labem. Posílena byla ochranka na stadionu, v pohotovosti byla také městská policie, hasiči a záchranáři.

Reklama