Hlavní obsah

VIDEO: Spartu spasil mladík Kadlec, Slavia remizovala v Teplicích

PRAHA

Fotbalisté mistrovské Slavie si v zápase 5. kola Gambrinus ligy odvážejí z Teplic bod za remízu 1:1. Domácí poslal do vedení Stožický, za Pražany srovnával Jaroslav Černý. Spartu proti Mladé Boleslavi zachránil Václav Kadlec, který v 90. minutě vstřelil jediný gól utkání. Do čela soutěže po výhře 2:1 na hřišti Kladna poskočil Jablonec.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Václav Kadlec ze Sparty (vpravo) oslavuje svou trefu v utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

Slavia přijela do Teplic povzbuzená výhrou nad CZ Bělehrad v Evropské lize, její soupeř naopak ve stejné soutěži doma nestačil na Hapoel Tel Aviv. V úvodu utkání byl blízko gólu Belaid, jeho střelu mířící do opuštěné klece na poslední chvíle odkopl do bezpečí Merzič. Severočeši naopak svou první vážnější možnost přetavili v gól. Vachouškův přesný pas poslal křížnou ranou za Hanušova záda Stožický.

Sešívaní se gólu dočkali v 41. minutě, byť s vydatnou pomocí štěstěny. Černého nepovedený centr totiž k překvapení všech skončil v Grigarově sítě. V druhé pětačtyřicetiminutovce tempo hry opadlo, šancí bylo k vidění málo. Nejblíže ke gólu byl slávista Hloušek, trefil ovšem pouze Grigara. Teplice se tak rozešly se Slavií smírně 1:1.

David Hubáček ze Slavie (vlevo) a teplický hráč Tomáš Vondrášek.foto: ČTK/Libor Zavoral

Spartu spasil v poslední minutě Kadlec 

Poprvé od loňské sezóny se na sparťanský trávník podíval Marek Kulič, tentokráte už ale jako kapitán Mladé Boleslavi. A jeho chvíle přišla v 50. minutě. Na polovině se zmocnil míče, cestou k šestnácte obešel několik hráčů a svou střelou jen těsně minul Blažkovu branku.

Kovba ze Sparty (vlevo) v hlavičkovém souboji s mladoboleslavským Markem Kuličemfoto: Právo/Michaela Říhová  

Tím ale mladoboleslavská aktivita utichla, iniciativu převzali Pražané. Sparťané si vypracovali řadu nadějných příležitostí, v zakončování ovšem postrádali přesnost. Po gólu přitom zejména tutovky Wilfrieda s Kadlecem volaly. Kýženého gólu se ale nakonec slušně zaplněné ochozy přeci jen dočkali. V 90. minutě se po velké šanci Boleslavi zrodil sparťanský protiútok, na jehož konci stál mladíček Václav Kadlec a vystřelil Spartě tři body.

Liberec přejel České Budějovice

České Budějovice přicestovaly do Liberce i s brankářem Kučerou, který nastoupil ke svému stému duelu v nejvyšší české soutěži. A od začátku čelil permanentnímu tlaku Slovanu. Ve čtvrté minutě mu sice při šanci Blažka pomohlo břevno, o osm minut později již ale po střele Váchy lovil míč ze sítě.

Liberečtí se ještě do poločasové přestávky dočkali zásluhou Dočkala s Nezmarem dalších dvou tref a za necelých čtyřicet minut tak bylo o osudu zápasu rozhodnuto. Ve druhém dějství si již Liberec svůj třígólový náskok v poklidu pohlídal, České Budějovice porazil 3:0.

Bohemians 1905 se trápí, doma prohráli s Plzní

Plzeň přicestovala do vršovického Ďolíčku s odhodláním zlomit nepříznivou sérii  - Západočeši se v historii české ligy ještě nedočkali výhry na hřišti Bohemians 1905. V sedmé minutě byl Vrbův tým blízko vedení, Rýdelova střela se zastavila na břevně. Po půlhodině hry už šli hosté do vedení, po Limberského přihrávce střílel Střihavka z malého vápna do opuštěné brány.

Lukáš Hartig z Bohemians 1905 v souboji s plzeňským Pavlem Horváthem.foto: Právo/Petr Horník

Domácí se ve zbytku utkání již do tlaku nedokázali dostat, nepomohl jim k tomu ani Škoda, který se vrátil do sestavy Bohemians po zranění. Plzeň si proto odváží ze hřiště Klokanů cennou výhru 1:0.

Příbram otočila duel s Olomoucí

Čtyři zápasy už čeká na výhru Olomouc, která prohrála v Příbrami 1:2. Hanáci přitom šli v 49. minutě do vedení, na rohový kop si naskočil Dreksa a hlavou otevřel skóre. Příbram ale za necelých dvacet minut srovnala, Pleško výstavní ranou zpoza vápna vymetl pavučinky v Drobiszově svatyni. Za dalších šest minut Středočeši obrat dokonali, po spolupráci s Pleškem přesně zakončil Šmejkal. svěřenci kouče Marka si tak zásluhou výhry 2:1 připsali již sedmý bod.

Kladno potopil jeho bývalý hráč Drsek

Jablonec potvrdil výtečnou formu z úvodu sezóny a z Kladna si odváží tři body za výhru 2:1. K vedoucí trefě Severočechů výrazně dopomohl domácí útočník Šilhan, který napálil míč po rohovém kopu hostů zcela dezorientovaný do vlastní sítě, ačkoliv nebyl nikým atakován.

Druhý hřebíček do kladenské rakve zasadil Pavel Drsek. Zkušený zadák, který v loňské sezóně dotáhl právě Kladno k záchraně v nejvyšší soutěži, využil zaváhání v domácí obraně a zvýšil na 2:0. Středočeši si sice vypracovali ještě další šance, vyrovnávací branky se ale nedočkali.

Program 5. kola fotbalové ligy
Slovácko - Bohemians Praha 2:0 (1:0)on-line
Teplice - Slavia 1:1on-line
Branka: 17. Stožický - 41. J. Černý.
Liberec - České Budějovice 3:0on-line
Branky: 12. Vácha, 31. Dočkal, 39. Nezmar.
Bohemians 1905 - Plzeň 0:1on-line
Branka: 31. Střihavka.
Příbram - Olomouc 2:1on-line
Branky: 66. Pleško, 72. Šmejkal - 49. Dreksa.
Kladno - Jablonec 1:2on-line
Branka: 75. Bartoš - 37. Šilhan vlastní, 64. Drsek.
Sparta - Mladá Boleslav 1:0on-line
Branka: 90. V. Kadlec
Pondělí 24. srpna
17:30 Ostrava - Brnoon-line

Reklama