Hlavní obsah

Sedmnáctiletý Kadlec, to je pane letenský žolík

PRAHA

Na jaře tahal Spartu z bryndy jako šestnáctiletý, dnes už je mu sedmnáct. Góly talentovaného Václava Kadlece jsou pro letenské fotbalisty každopádně k nezaplacení. V minulé sezóně rozhodl o výhře 1:0 proti Ostravě i střížkovské Bohemce, v neděli pak jako střídající hráč dal jediný gól zápasu také do té doby vedoucí Mladé Boleslavi. A vždy se trefil v poslední desetiminutovce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sparťanský útočník Václav Kadlec se raduje z výhry nad Mladou Boleslaví.

Článek
Fotogalerie

Nastoupil na hřiště v 74. minutě a v 90. po ideální přihrávce dalšího střídajícího hráče Žofčáka rozhodl šlágr kola s Mladou Boleslaví. Zatímco v Příbrami stačil Spartě gól Václava Kadlece jen na remízu, tentokrát už soupeř neměl čas zareagovat. Mladý útočník sesadil Středočechy z první příčky.

„Když se před střídáním kvalitně zahřejete, tak pět, deset minut by mělo stačit, abyste na hřišti chytli tempo. Igor mi míč krásně předložil, já ho zasáhl špičkou kopačky a naštěstí trefil přesně. Možností skórovat jsme měli dost, ale nedařila se nám koncovka. Že jsme výhru urvali na poslední chvíli, je prostě skvělé,“ radoval se z role žolíka mladík s přezdívkou „Káďa“. „Je to můj čtvrtý ligový gól a jsem rád, že se mi povedlo rozhodnout. Že jsem do zápasu naskočil až v jeho průběhu, necítím jako žádnou újmu. Od začátku chce hrát každý, je ale jasné, že to vždy nemůže vyjít.“

Na hřišti je ho plno

Zajímají se o něj i anglické velkokluby a Sparta moc dobře ví, jaký poklad v něm má. Trenér Jozef Chovanec věří, že Kadlec by mohl za sezónu nasázet v lize až patnáct gólů. „Když se bude dařit celému týmu, tak proč ne. Vaška pořád ještě brzdí zranění, proto po pohárovém utkání v Mariboru nehrál od začátku. Role žolíka mu sedí. V tom je podobný boleslavskému Chramostovi. Jsou tam chvíli a je jich plné hřiště, umějí se dostat do šance,“ poukazuje letenský kouč.

„Třetí výhra za sebou, dostali jsme se těsně za Mladou Boleslav a ještě předstihli Slavii. Samé plusy,“ pochvaluje si Kadlec. „Výhra je dobrou vzpruhou. Do reprezentační přestávky nás čekají ještě dvě těžká utkání s Mariborem a v Olomouci,“ připomíná.

To budou další výzvy i pro letenského žolíka. „Kadlec i navzdory svému věku má na to, aby se v lize prosazoval a zápasy rozhodoval. Musíme s ním ovšem pracovat velice opatrně, stále u něj probíhá fyziologický proces,“ říká Chovanec.

Reklama

Související témata: