Hlavní obsah

Obhájce titulu se po postupu do Evropské ligy dere tabulkou vzhůru

PRAHA

Další „anglický“ týden muselo naposledy zvládnout pět pohárových zástupců. Zatímco fotbalisté Slavie a Sparty budou dál válčit i v Evropské lize, Teplicím, Olomouci a Liberci zůstanou už jen domácí soutěže. Gambrinus ligu i po ztrátě s Příbramí dál vede Jablonec, v mimořádně vyrovnané tabulce je však horní polovina seřazena v rozmezí čtyř bodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Radost fotbalistů Slavie po utkání proti Slovácku.

Článek

Obhájce titulu se ze středu tabulky posunul až na třetí místo. Hladká výhra nad Slováckem slávisty ani nestála moc nervů. „Během přestávky budeme mít klid na přípravu, zápasů nás ještě čeká dost a dost,“ oddechl si střelec Zdeněk Šenkeřík.

Sešívaní věří, že po nepodařeném začátku sezóny už nabrali vzestupný trend.

„Postupem přes Bělehrad přišlo velké zklidnění. Odveta s Crvenou Zvezdou nebyla jednoduchá, tím víc se nám ulevilo,“ potvrdil obránce Ondřej Čelůstka, který vstřelil svůj první gól za Slavii.

Trenér Karel Jarolím registruje, že nervozita mužstva po vyřazení z Ligy mistrů a bodových ztrátách z úvodu domácí soutěže ustupuje. „Nejen na hřišti, ale také v kabině na hráčích pozoruji, že jim postup v poháru hodně pomohl. Domácí výhra nad Slováckem byla povinností, ale jinak doufám, že se účast v Evropské lize na našich výkonech v další fázi podzimu příznivě projeví,“ věří vršovický kouč.

Sestava 6. kola podle Sport.cz
Sňozík (Bohemians 1905) - Merzič (Teplice), Dreksa (Olomouc), Hubník (Sparta), Dřížďal (Brno) - M. Černý (Slavia), Štohanzl (Bohemians 1905), Klein (Teplice), Mičola (Ostrava) - Wilfried (Sparta), Mahmutovič (Teplice).

Sparta ještě venku nevyhrála, Teplice zaskočily Brno

Také Letenští si mohli myslet, že se nesou na vlně postupové euforie. V Olomouci jim vyšel první poločas a vedli. Po přestávce se však role otočily, prosadil se tým vyřazený z pohárů a výsledkem byla konečná remíza.

„Olomouc má velmi kvalitní tým a výsledek je asi spravedlivý. To ovšem nic nemění na tom, že pokud chceme titul, musíme vyhrávat všude,“ upozorňoval sparťanský obránce Roman Hubník, jehož gól do sítě mateřského klubu Pražanům na zisk tří bodl nestačil. „V lize jsme venku ještě nevyhráli a navíc ztratili body i doma s Bohemkou. Po reprezentační přestávce máme doma Jablonec, který musíme porazit,“ naplánoval Hubník.

Po vyřazení z Evropy zazářily Teplice, které vyhrály v Brně a posunuly se na druhé místo. Po odvetě v Izraeli mluvil klubový šéf Hrdlička o ozdravném řezu v kádru a jeho výhrůžky měly nečekaný účinek. „Dobře jsme věděli, že Brno dokázalo třikrát vyhrát a doma ani jednou neinkasovalo. Proto jsme přijeli hrát aktivní fotbal, což se nám vyplatilo,“ pochvaloval si asistent Zdeněk Klucký, který znovu zastupoval nemocného kouče Plíška.

Škorpil se bál, aby se mu někdo neoběsil

Nejhorší atmosféra z pohárového kvintetu panuje na začátku ligové přestávky v Liberci. Slovan měl před odvetou play off nejlepší výchozí pozici, zápas na Dinamu Bukurešť vyhrál kontumačně 3:0. Doma však parádní náskok ztratil a po penaltovém rozstřelu vypadl. Co se dělo v hlavách Severočechů během domácí odvety, to nevěděli ani sami hráči.

„Je to samozřejmě o psychice. Po utkání s Bukureští jsme nevěděli, jestli se nám někdo neoběsí. Hráči v kabině vypadali, jako by jim umřel příbuzný,“ líčil liberecký kouč Ladislav Škorpil, pro něhož se ovšem v uplynulém týdnu nejednalo o ránu poslední.

V neděli totiž Liberec nastoupil na půdě beznadějně poslední střížkovské Bohemky. Na Strahově šli hosté sice do vedení, potom ovšem inkasovali vyrovnávací gól a totálně se sesypali. Když domácí vsítili ve druhé půli ještě jednu branku, senzace byla na světě. „Je to neomluvitelné. Proti Bukurešti každý viděl, že jsme na ně neměli. Tentokrát na nás neměla Bohemka, ale zase jsme prohráli,“ soukal ze sebe jediný střelec hostí Jan Blažek a musel připustit, že Slovan je v krizi.

Reklama