Hlavní obsah

Švancara nesmí hrát za zranění soupeře šest zápasů

PRAHA

Disciplinární komise ČMFS ve čtvrtek zastavila Petru Švancarovi z 1.FC Slovácko činnost na šest zápasů. Potrestala ho za zranění Jakuba Heidenreicha z Bohemians Praha.

Článek

"Podle mínění komise se dopustil disciplinárního přestupku tím, že napadl protihráče v nepřerušené hře," vysvětlil výši trestu tiskový mluvčí komise Jaroslav Kolář. Podle něj jde o mírnější hranici trestu, který mohl Švancara dostat.

Je to velká rána, říká fotbalista

Důležitým momentem při posuzování jeho zákroku byl především názor delegáta utkání, který do zápisu uvedl, že Švancara měl být vyloučen. "Proto byl potrestán, jako kdyby viděl červenou kartu. Hráč se hájil tím, že šlo o neúmyslný zákrok, ale komise došla podle videa k závěru, že se napadení dopustil," uvedl Kolář.

Fotbalistu výše postihu zdrtila. "Takový trest jsem nečekal, protože to byl běžný souboj, kterých se za zápas odehraje plno. Samozřejmě jsem hrozně nešťastný, šest zápasů je strašně moc," řekl Švancara. "Já vím, co jsem udělal, co se stalo, ale Bohemians udělali vše pro to, abych nehrál. Je to pro mě dlouhá doba, hodně velká rána, ale musím se s tím nějak vyrovnat," dodal.

Diskutabilní argumenty Bohemians

Verdikt disciplinární komise zklamal i funkcionáře Slovácka. "Je s podivem, že delegát utkání Bajer bezprostředně po utkání neměl k údajnému přestupku žádné připomínky. Následně po dvou dnech kvalifikovaně popsal situaci, kterou neviděli ani rozhodčí z bezprostřední blízkosti. Natož delegát ze stodvacetimetrové vzdálenosti," uvedl ředitel Slovácka Vladimír Krejčí.

Ten považuje za diskutabilní také argumenty Bohemians. "Ze tří vyražených zubů uvedených v zápise došlo nakonec k porušení lůžka jednoho zubu. I to napovídá, že argumenty o zranění hráče byly nedůvěryhodné a převládala v nich spíše hysterie," dodal Krejčí.

Podobný případ řešila disciplinární komise před třemi týdny, kdy vynesla nad Milanem Matulou z Teplic osmizápasový trest. Matula v utkání druhého kola s Plzní udeřil loktem domácího Petra Jiráčka a způsobil mu krvavé zranění hlavy.

Teplický záložník však dnes zažádal o zmírnění trestu a disciplinární komise ho vyslyšela. Matula tak má zastavenou činnost jen na šest zápasů nepodmíněně, zbývající dva duely komise změnila na podmíněné se zkušební dobou na tři měsíce. Nastoupit tak může již v 8. kole první ligy.

Kincl má zastavenou činnost na jedno utkání

Řešila se rovněž vyloučení z posledního kola první a druhé ligy. Útočník Bohemians Praha Marek Kincl má za vyloučení po druhé žluté kartě zastavenou činnost na jedno utkání, stejně tak v druhé lize Jan Krob z B-týmu Sparty, jihlavský Petr Tlustý a Tomáš Vaclík z Vítkovic. Dvě utkání si pak nezahraje opavský Radek Mezlík a dokonce třízápasový trest dostali Tomáš Pilař ze Sokolova a mostecký Andrei Da Silva za vyloučení v Poháru ČMFS.

Disciplinární komise zahájila řízení se Sigmou Olomouc kvůli vniknutí diváka na hrací plochu během zápasu se Spartou. Na základě podnětu Slovácka se bude rovněž zabývat zraněním Víta Valenty v utkání se Slavií.

Přehled nejvyšších trestů zastavení činnosti v první fotbalové lize v posledních pěti letech:
Osm zápasů: Milan Matula (Teplice, srpen 2009) - úder loktem
Sedm zápasů: Tomáš Řepka (Sparta, září 2007) - vulgární urážky rozhodčího a napadení pořadatele
Šest zápasů: Petr Lukáš (Teplice, srpen 2008) - úder loktem (později zmírněn na čtyři zápasy); Petr Švancara (Slovácko, září 2009) - úder loktem
Čtyři zápasy: Rudolf Otepka (Příbram, únor 2006) - úder loktem; Radek Šourek (Blšany, únor 2006) - hrubá urážka rozhodčího v přípravném utkání; Petr Smíšek (Jablonec, březen 2006) - úder loktem; Pavel Lukáš (Bohemians 1905, srpen 2007) - udeření pěstí; Martin Abraham (Sparta, září 2007) - vulgární urážky rozhodčího

Reklama