Hlavní obsah

Sparta před vstupem do Evropské ligy rozebrala vedoucí Jablonec

PRAHA

Dosavadní ligový leader Jablonec na pražské Letné zkolaboval a v televizním duelu sedmého kola neměl proti Spartě šanci. V první půli sice ještě vzdoroval a zlobil, po změně stran však zůstal hodně dlužen pověsti mužstva, které na podzim ještě neprohrálo a vede tabulku. Zato výkon Chovancova týmu byl před vstupem do Evropské ligy víc než slibný.

Článek
Fotogalerie

Nestát ve sparťanské bráně Blažek, kdo ví, jak by to s Pražany po půlhodině vypadalo. V duelu s vedoucím Jabloncem si sice aktivněji počínali, optickou převahu měli, hodně agilní Wilfried a po jeho vyražené střele Vacek gólmana Severočechů Špita vyzkoušeli, ale do slibnějších a nadějnějších příležitostí se zpočátku častěji drali Komňackého svěřenci. Jenže Lafatovu šanci zrozenou už v 11. min. Blažek zlikvidoval a na střelu Kovaříka, k němuž se ze skrumáže v šestnáctce domácích balón odrazil a prázdná brána na něho přímo zívala, stačil také zareagovat.

Tohle varování už Chovancův tým vážně vzal, takže přidal na pohybu, rychlosti i důrazu a Jablonec se musel až do přestávky jen bránit. Párkrát to sice v jeho zadních řadách dirigovaných zkušeným Drskem zaskřípalo, Wilfried dokonce dal gól neuznaný pro ofsajd, rychlý Vacek několikrát provětral severočeskou obranu, ale ani on recept na její překonání nenašel.

Po půli tlak Pražanů ještě více narostl a zesílil, domácí se nastěhovali na dlouhé před protivníkovou šestnáctkou, který se bránil jen za cenu zoufalých odkopů. Vytrvalá převaha přesto vytouženou branku dlouho nepřinášela. Kušnírovu tvrdou střelu pod břevno Špit akrobaticky vyrazil, dvě Pamičovy dělovky rovněž a až proti Kušnírovu sólu byl bezmocný. Severočeši mu poskytli v šestnáctce tolik volnosti a prostoru, že prostřelil nejen stínujícího Zábojníka, ale i Špita.

Po inkasovaném gólu Severočeši zkolabovali, takže po dalších deseti minutách jen přihlíželi, jak se Wilfried po výstavním obloučku Pamiče díval gólmanovi Špitovi do tváře a s přehledem uklidil míč do sítě podruhé. Dál už nebylo co řešit, i když se hostující trenér Komňacký ještě snažil probudit svůj tým nasazením druhého útočníka. Sparta měla jasně navrch, zápas režírovala k obrazu svému a její výkon byl před čtvrtečním prvním duelem Evropské ligy s nizozemským Eindhovenem hlavně po půli víc než slibný.

Sparta - Jablonec 2:0 (0:0)
Branku: 60. Kušnír, 70. Wilfried. Rozhodčí: Adam - Pospíšil, Dobrovolný. ŽK: Řepka - M. Jarolím. Diváci: 7251.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák, Vacek, Kovba (89. Kucka), Zeman (72. Kalouda) - Wilfried, Kadlec (83. Holenda). Trenér J. Chovanec.
Jablonec: Špit - Zábojník, Huber, Drsek, Jablonský (63.Krejčí) - Michálek (75.Vukovič), Eliáš, Jarolím, Pavlík, Kovařík - Lafata. Trenér F. Komňacký.

Reklama

Související témata: