Hlavní obsah

Sever se těší na derby, favoritem je tentokrát Jablonec

Po pohárovém týdnu se znovu hlásí ke slovu fotbalová Gambrinus liga. Sparta a Slavia, účastníci Evropské ligy, odehrají své zápasy až v pondělí, takže šlágrem víkendu bude derby mezi Jabloncem a Libercem. V něm se dlouhodobě lépe daří Slovanu, tentokrát však je favoritem Jablonec. Všechna utkání můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Jablonecký Petr Pavlík povede Jablonec do derby s Libercem

Článek

Kolo otevře duel týmů, které zůstávají za očekáváním. Plzeň přivítá Mladou Boleslav. „Po Příbrami se určitě všichni chceme předvést a zvítězit,“ burcuje Michal Daněk, gólman v tabulce deváté Plzně. Podle něj není ani šestá Mladá Boleslav tam, kde by chtěla být. „Je otázkou času, kdy se chytnou. Věřím ale, že u nás to nebude.“ Plzeňský trenér Pavel Vrba se chystá na ofenzivně laděného soupeře. „Pro nás je asi dobře, že se Boleslav snaží hrát fotbal doma i venku, takže to bude jiné než v předchozích utkáních,“ míní Vrba.

Středočeši mají včetně poháru za sebou tři porážky a remízu, takže jejich nálada není kdovíjaká. „Liga je vyrovnaná, vždyť na vedoucí Teplice ztrácíme pouhé čtyři body, přestože se nám poslední tři mistráky nepovedly. Doma ztracené body potřebujeme nahradit získanými venku a v Plzni se o ně musíme porvat,“ prohlásil trenér Dušan Uhrin, jehož série utkání bez výhry hodně rozladila.

Škorpil chce udržet neporazitelnost v derby

V sobotu vpodvečer přijde na řadu televizní derby mezi Jabloncem a Libercem. Dosavadní bilance 30 vzájemných ligových duelů mluví jasně pro Liberec, který 17 zápasů vyhrál a jen 5 prohrál, osmkrát se hrálo nerozhodně. Tentokrát je favoritem Jablonec, byť v minulém kole zklamal na Letné. „Za mužstvo slibuji, že se budeme snažit odčinit poslední porážku a všem jabloneckým fanouškům budeme chtít konečně udělat radost a porazit Liberec,“ vzkazuje jablonecká posila Marek Jarolím. „K tomu ale musíme podat rozhodně lepší výkon než minule na Spartě,“ upozorňuje trenér František Komňacký.

Jeho protějšek má mimořádnou bilanci. Trenér Ladislav Škorpil vedl Liberec v derby čtrnáctkrát a ani jednou neprohrál! Momentálně ho však trápí rozsáhlá marodka. „Byli bychom rádi, kdybychom ve výborné sérii proti Jablonci pokračovali a neprohráli, ale zdravotní problémy jsou velké. Uspět můžeme jen obrovskou vůlí a nasazením,“ uvědomuje si kouč.

Kladno jede do Olomouce, na kterou umí zahrát

Hanáky česká Kladno, které zatím dokázali porazit jen jednou. Olomouc navíc v lize vyhrála naposledy v prvním kole a musí se obejít bez Hubníka, Kaščáka a Hořavy. „Nejsme v optimální situaci. Šanci však dostanou další hráči a já věřím, že zápas zvládneme. Samozřejmě už potřebujeme vyhrát,“ dobře ví trenér Zdeněk Psotka.

Kladno se první výhry dočkalo až v minulém kole proti Brnu. „Ani předtím jsme ovšem nehráli špatně. Olomouc je v tabulce před námi, má však podobné problémy jako my. Hraje dobře, ale počet získaných bodů tomu neodpovídá,“ upozornil kladenský kouč Martin Hřídel.

Klokani chtějí loupit na hřišti lídra

Teplice budou hájit vedení v tabulce proti vršovickým klokanům. Ti jsou posíleni výhrami nad Mladou Boleslaví a Českými Budějovicemi. „Sebevědomí u nich jistě půjde nahoru, přijede s nimi hodně fanoušků, takže nás čeká hodně těžký zápas,“ uvědomuje si obránce Vlastimil Vidlička, jehož ze Zlína pojí velké přátelství s koučem soupeře Pavlem Hoftychem. „Jsme kamarádi, voláme si po každém zápase, takže to pro mě přece jen bude trošku prestižnější.“

Bohemka venku ještě neprohrála, a to má za sebou duely na hřišti Sparty, Olomouce a Mladé Boleslavi. „Každý ten zápas byl něčím specifický, ale všude jsme podali odpovědný výkon a kromě druhé půle v Boleslavi hráli disciplinovaně,“ pochvaluje si Hoftych. „Teplice vedou tabulku, ale nejedeme tam jen bránit,“ dodává. Klokani inkasovali jen třikrát, lepší je v tomto směru už jen Sparta.

Poslední tým zůstává na Strahově

Střížkovští se chystají na Příbram a chtějí opustit poslední příčku tabulky. Projekt stěhování do Blšan opustili a zůstávají na Strahově. „V minulém kole jsme měli v Ostravě na bod, teď musíme přidat góly,“ přeje si trenér Jaromír Jindráček.

Příbram však patří k příjemným překvapením podzimu. „V lize už konečně nejsme braní za outsidera. Odehráli jsme všechny zápasy velmi dobře a to jsme ještě neměli výraznější štěstí, tak jako ho měly týmy proti nám - Baník i Jablonec. Jsme zajímaví nejen výsledkově, ale také herně,“ varuje soupeře Karol Marko, trenér Příbrami.

České Budějovice vyhlásily mobilizaci

Jihočeši se už propadli na předposlední příčku tabulky. Není proto divu, že duel se Slováckem vyhlásili za zápas podzimu a přivedli posily. Ze Slovanu Bratislava získali záložníka Černáka, na hostování přichází z Teplic zkušený záložník Doležal a blízko jsou také angažování brankáře Kisse z Petržalky. „Vyhlásili jsme mobilizaci všeho, co v klubu je. Všichni musí své úsilí zvýšit na 120 procent. Žádná jiná cesta nikam už nevede,“ potvrzuje důrazně trenér Pavel Tobiáš.

Nováček stále trpí absencí střelce Švancary a do Českých Budějovic si přijede vylepšit postavení v tabulce pravdy. „Pro domácí to bude existenční utkání. Pětkrát za sebou nevyhráli a určitě svoji hru založí na bojovnosti a nasazení. V tom se jim budeme muset vyrovnat. Naše hráče čeká agresivní fotbal,“ upozorňuje trenér Slovácka Josef Mazura.

V pondělí 8. kolo uzavřou zápasy Slavie s Ostravou a Brna se Spartou.

Program 8. kola
Sobota
16:00Plzeň - Ml. Boleslavon-line
18:15Jablonec - Liberecon-line
Neděle
17:00Olomouc - Kladnoon-line
17:00Teplice - Bohemians 1905on-line
17:00Bohemians Praha - Příbramon-line
17:00Č. Budějovice - Slováckoon-line
Pondělí
17:30Slavia - Ostravaon-line
19:30Brno - Spartaon-line

Reklama

Související témata: