Hlavní obsah

VIDEO: Jablonec po čtyřech letech vyhrál severočeské derby s Libercem

Fotbalisté Jablonce dokázali zlomit komplex v soubojích se svým velkým regionálním rivalem z Liberce. Jablonečtí dnes v duelu osmého kola zvítězili doma 2:1 a v derby vyhráli po čtyřech letech a zároveň přerušili sérii předchozích pěti libereckých výher.

Foto: Petr Horník, Právo

Hráči Jablonce oslavují branku

Článek
Fotogalerie

O jablonecké vítězství se postarali brankami Zábojník s Lafatou, trefa Bosančiče Liberci nic platná nebyla. Liberecký trenér Ladislav Škorpil až v patnáctém derby odešel poražen. Jablonec se také vrátil na první místo, ale sesadit je po svých zápasech můžou Teplice i Ostrava, naopak Liberec se nedostane z jedenáctého místa.

Jablonec šel do zápasu v roli momentálního vládce fotbalového podještědí, ale v duelu s odvěkým rivalem musel přežít v úvodu horké chvilky před svou brankou. Připravil jim je liberecký kanonýr Kerič, který zároveň svým tápáním jen potvrdil, že se letos trápí a marně vzpomíná na minulou sezonu, v níž se stal králem střelců. Chorvatský kanonýr nulu na kontě vstřelených branek neodmazal ani při svých samostatných únicích v šesté a osmé minutě.

Domácí také nechtěli nechtěli zůstat pozadu a díky řadě vyhraných soubojů ve středu pole získal navrch. Eliášovu střelu nejprve brankář Hauzr vyrazil, v 16. minutě se však už jen bezmocně ohlédl za prudkou hlavičkou beka Zábojníka po rohovém kopu. Jablonec se tak po dvou nevýrazných zápasech s Příbramí a na Sparta konečně střelecky prosadil a nažhavený Zábojník mohl vzápětí skórovat i podruhé, kdyby svůj pokus nenasměroval mimo tyče.

Liberečtí pak v rychlém sledu trnuli i po dvou pokusech Pavlíka a náladu si na Střelnici zlepšili až šest minut před poločasem. Zasloužil se o to srbský záložník Bosančič, který se efektní kličkou v pokutové území zbavil Eliáše a skvělou individuální akci zakončil vyrovnáním. Bosančič si tak osladil svůj premiérový start za Liberec v základní sestavě. Liberec o vyrovnání ještě před poločasem mohl přijít, ale Lafata zaváhání stopera Holeňáka nepotrestal, když jej vychytal Hauzr.

Dobrý fotbal se spoustou rušných situací na obou stranách se nezadrhl ani po poločase. Liberecký Bosančič další svůj nadějný pokus do nadějného konce nedotáhl a mírně zaskočený Jablonec nečekaně udeřil v 63. minutě. Liberec doplatil na laxní bránění: Vulin nechal odcentrovat zleva domácího Haurdiče a Lafata proměnil vyhraný hlavičkový souboj se stoperem Holeňákem ve vedoucí jablonecký gól.

Liberecká snaha o vyrovnání byla patrná, i když se chvílemi měnila spíše v křeč. Útočník Blažek zblízka vystřelil jen do brankáře Špita a deset minut před koncem se hosté hodně zlobili i na sudího Drábka. Střídající útočník Diviš se už hnal do sólového úniku, který mu zhatil skluzem stoper Drsek. Liberečtí se marně dožadovali vyloučení a rozčílilo je, že sudí nechal hru pokračovat. Jablonec už těsnou výhru uhájil a po dlouhé době si s fanoušky užíval sladký triumf ve 31. severočeském derby.

FK Baumit Jablonec - FC Slovan Liberec 2:1 (1:1)
Branky: 16. Zábojník - 39. Bosančič. Rozhodčí: Drábek - Novák, Handlíř. ŽK: Huber - Liška. Diváci: 5712.
Jablonec: Špit - Zábojník, Huber, Drsek, Jablonský (84. Krejčí) - Haurdič (78. Vukovič), Pavlík, Eliáš, Jarolím, Kovařík - Lafata (74. Vošahlík). Trenér: Komňacký.
Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Dočkal, Gecov (80. Papoušek), Bosančič, Liška (69. Vácha) - Blažek, Kerič (70. Diviš). Trenér: Škorpil.

Reklama

Související témata: