Hlavní obsah

Baník chce po šesti letech vyplenit Eden, Sparta plánuje import bodů z Brna

PRAHA

Vystoupení českých pohárových zástupců Slavie a Sparty uzavře program osmého kola nejvyšší domácí fotbalové soutěže. A půjde o duely ostře sledované, neboť v pražském Edenu hostí od 17.30 v utkání provázeném přísnými bezpečnostními opatřeními mistrovská Slavia ostravský Baník a v Brně pak o dvě hodiny později vyrukuje domácí mužstvo proti Spartě. Oba zápasy můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalisté Slavie nic jiného než výhru a závěrečnou radost po utkání s Baníkem nepřipouštějí.

Článek

Už šest dlouhých let nedokázal ostravský Baník v Praze nad Slavií vyhrát, o to větší motivaci jeho nový trenér Miroslav Koubek má.

„Kdy jindy, než právě teď?! Ani Slavia není zatím v ideálním rozpoložení, neboť na podzim v lize jen třikrát zvítězila. Proč toho nevyužít?“ burcuje Koubek své svěřence, kteří pod jeho pevnou rukou zažívají přímo zázračnou proměnu. Vždyť po bídném jaru nasbírali v sedmi podzimních kolech už čtrnáct bodů a kdyby porušili tradici a po šesti letech v Praze opravdu vyhráli, vyšvihli by se v tabulce na druhou příčku. „Teď pro nás začíná zkouška, jak na tom doopravdy jsme. Hrajeme se Slavií a pak hostíme na Bazalech vedoucí Teplice, takže se uvidí, jak jsme silní,“ uvědomuje si Mario Lička, že přichází zápasy pravdy.

Jarolím bere jen výhru

I pro Slavii bude ovšem ligová konfrontace s Baníkem zkouškou pravdy. „Na nic jiného než na výhru nemyslíme,“ vůbec nepřipouští nějakou bodovou ztrátu kouč Pražanů Karel Jarolím, jemuž komplikuje život početná marodka. K dlouhodobě zraněným se totiž před utkáním v Janově přiřadil Vlček a po zápase Šenkeřík. „Při výskoku jsem ucítil bolest ve svalu a nechtěl jsem riskovat,“ vysvětloval, proč se nechal o přestávce čtvrtečního zápasu Evropské ligy střídat a proč se nad jeho startem proti Baníku vznáší otazník.

I Ostrava ovšem počítá ztráty... Nastoupit nemůže Marek, hodně nejistý je start zkušeného Bolfa. „Po pohárovém utkání v Opavě se dal naštěstí dohromady Řezník, kterého k dispozici mít budu,“ oddechl si Koubek.

Pořadatelé a policie v pohotovosti

Na zápas Slavie s Baníkem se očekává nájezd asi 600 nezkrotných ostravských fanoušků, kteří se v týdnu společně s opavskými přívrženci postarali o výtržnosti a následné přerušení pohárového zápasu. „Proto jsme zvýšili bezpečnostní opatření a posílili pořadatelskou službu. Třeba vstupenky se budou prodávat až po předložení občanského průkazu na jméno,“ informuje mluvčí Slavie Ondřej Zlámal. V pohotovosti je i pražská policie,  nachystána je speciální pořádková jednotka a antikonfliktní tým..

Beránek chce i skalp Sparty

Večerní duel Brna se Spartou, který začne v 19.30, by měl proběhnout v relativním klidu, i když stadión by mohl být vyprodán. A to přesto, že domácí mužstvo po skvostném podzimním úvodu tápe a ztrácí body.

„Právě domácí prohru s Teplicemi a porážku v Kladně chceme proti Spartě napravit. Snadné to samozřejmě nebude, protože letenské mužstvo hraje na podzim velice dobře. Sestava Pražanů se ustálila, organizace hry klape, vpředu jsou Wilfried a Kadlec velice nebezpeční. Slavii jsme ale doma porazili, takže zkusíme vyhrát i nad Spartou,“ věří svému týmu brněnský kouč Miroslav Beránek, který se musí obejít bez zraněných Trousila, Večeři a Pejiče, nejistý je start Brazilce Liry.

Sparta ovšem na podzim v lize ještě neprohrála a v importu bodů z cizích hřišť chce pokračovat. „Musíme zapomenout na nešťastný závěr pohárového střetnutí s Eindhovenem a brát ho jako zdroj nových zkušeností a poznatků,“ snažil se trenér Jozef Chovanec naladil své svěřence po smolné remíze s nizozemským týmem zase na vítěznou notu.

Reklama