Hlavní obsah

Brno - Sparta 1:1Holenda zachránil fotbalistům Sparty remízu v Brně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
64. Došek 1 : 0
81. Holenda 1 : 1

BRNO

Gól útočníka Jana Holendy devět minut před koncem zařídil fotbalistům Sparty bod v pondělní dohrávce 8. kola Gambrinus ligy v Brně. Domácí vedli po gólu Tomáše Doška z 64. minuty, v závěru ale byli po tlakem Pražanů. Brno je v tabulce sedmé, dosud neporažená Sparta čtvrtá o bod za městským rivalem Slavií.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Tomáš Polách z Brna (vlevo) v souboji s fotbalistou Sparty Ondřejem Kušnírem

Článek

Sparťané se představili takřka v totožné sestavě jako ve čtvrtečním utkání Evropské ligy proti Eindhovenu. Pouze na místě levého obránce se objevil Pamič, který měl původně nahradit Hohenedera. Těsně před zápasem ale trenér Chovanec sáhl ke změně a na lavičku náhradníků putoval Hubník, zatímco Hoheneder se objevil na místě stopera.

Brňané vstoupili do zápasu v útočném duchu, který jim ale dlouho nevydržel. Přesto měli hned v první minutě největší šanci prvního poločasu, kdy po rohovém kopu hlavičkoval obránce Križko a Blažek chytil míč v poslední chvíli na brankové čáře. Postupně ale Sparta získávala převahu.

Její středová řada přehrávala domácí tým rychlostí i pohlednějšími kombinačními akcemi, do vyložené šance se ale hosté nedostali. Většinou se dostali pouze ke střelám z větší vzdálenosti, které postrádaly přesnost. Podobně si vedli Brňané, kteří působili poněkud bezradně při útočení do přehuštěné obrany soupeře. Vážněji zahrozili pouze ve 27. minutě, kdy se po Rabušicově přihrávce otevřel prostor na cestě k brance Michnovi, jenž ale před křižujícím obráncem zvolil dlouhou kličku a tím se připravil o možnost zakončit akci.

Druhý poločas nabídl zajímavější podívanou

Mnohem zajímavější podívanou nabídl druhý poločas, v němž dostala větší prostor útočná hra. V 55. minutě po Poláchově centru míč propadl k Doškovi, jenž využil zaváhání obrany, ocitl se sám před Blažkem, ale jeho střela letěla nad branku. Po hodině hry převzala Sparta iniciativu a získala navrch.

Její výkon oživil Kucka, který se dvakrát po sobě pokusil o zakončení z větší vzdálenosti. Obě nebezpečné střely ale brněnskou branku minuly. V největším tlaku Sparty se Brnu vydařil bleskový protiútok: Rabušic poslal do úniku po pravé straně Dostálka, jenž našel chytrou přihrávkou přes trestné území přesně Doška, pro kterého už nebylo těžké poslat míč do opuštěné branky.

Sparta pak ještě zvýšila své útočné snažení, ale přetížená brněnská obrana dokázala tlaku dlouho odolávat. Hosté se navzdory převaze nevyvarovali školácké chyby v rozehrávce. Útok tři na dva ale zakončil v 74. minutě Došek nedůraznou střelou. Sparta svůj nápor zúročila. V 81. minutě pronikl po pravé straně dravý Holenda a tvrdou střelou prostřelil brankáře Bureše. I když tlak hostů narůstal, obětavě hrající Brňané ubránili remízu a po dvou prohrách bodovali.

Reklama

Související témata: