Hlavní obsah

Slavia ovládla pražsko-moravský Grand Slam, Sparta sbírá jen remízy

Byl to takový malý tuzemský Grand Slam. Fotbalová Anglie tak označuje víkend, během něhož se vzájemně střetnou týmy silné čtyřky. V pondělí si to v Gambrinus lize pražská S rozdala s tradičními moravskými kluby, což mělo vliv na přední příčky tabulky. Zatímco Slavia se štěstím porazila Ostravu, Sparta v Brně jen remizovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kapitána Slavie Suchého napadá fotbalista Ostravy Varadi.

Článek

Letenští se znovu dívají rivalovi z Edenu na záda a spílat mohou jen sami sobě. Sparta ve čtvrtém utkání venku uhrála čtvrtou remízu. Spolu s domácí plichtou s klokany tak má z osmi podzimních zápasů bilanci tří vítězství a pěti nerozhodných výsledků. Pokud hráčům v rudých dresech včas nedojde, že k titulu se nelze proremizovat, znovu naberou již v první polovině soutěže zásadní ztrátu a na jaře budou zoufale finišovat.

„Přijeli jsme s jasným cílem - vyhrát. Tento úkol se nám nepovedlo splnit, proto nemohu být spokojen. Souhra našich fotbalistů neprobíhala podle mých představ, kazili jsme příliš mnoho přihrávek,“ mračil se trenér Jozef Chovanec.

Zatímco ve čtvrtek měl jeho tým v Evropské lize blízko k vítězství nad silným Eindhovenem, v Brně museli být Pražané rádi, že po mdlém výkonu nakonec stihli zachránit aspoň remízu 1:1. „Nechci se vymlouvat na to, že jsme hráli ve čtvrtek zápas. Měli jsme špatný začátek, nevlítli jsme na soupeře zdaleka tak, jak jsme chtěli. Náš tlak měl vzniknout mnohem dříve než patnáct minut před koncem. To už bylo pozdě,“ zlobil se autor gólu Jan Holenda.

Letenský útočník využil toho, že na hřišti chyběl ošetřovaný Dřížďal. Jinak by už Brno sahalo po velké výhře. „Spartu jsme do vyložené šance nepustili, ale situaci před gólem jsme nezvládli. Remíza je zasloužená,“ uznal domácí kouč Miroslav Beránek.

Sestava 8. kola podle Sport.cz
Vaniak (Slavia) - Zábojník (Jablonec), Neves (Ostrava), Smejkal (Teplice), Procházka (Kladno) - Tatanašvili (Kladno), Horváth (Plzeň), Lička (Ostrava) - Kulič (Ml. Boleslav), Lafata (Jablonec), Hloušek (Slavia).

Slavia blahořečí Vaniakovi, Baník měl v Edenu na výhru

Kus štěstí měla i Slavia. Především díky zázračným zákrokům brankáře Vaniaka dovedla k výhře 3:1 zápas s Baníkem, jemuž by vzhledem k počtu čistých šancí odpovídalo skóre spíše opačné. „Zahodili jsme stoprocentní šance a soupeř nás potrestal lacinými góly. Takové zákroky, jaké třikrát předvedl Vaniak, jsem už dlouho neviděl. Byly to jisté góly, které měla Slavia dostat. Ale on je chytil, ani nevím jak,“ žasnul Miroslav Koubek, trenér Ostravy.

Na Bazalech se mu daří téměř zázračná proměna. Zatímco na jaře byl Baník zoufalý, na podzim je s téměř shodným kádrem k nepoznání. „Na to, u jak silného soupeře jsme hráli, jsme měli šancí až až. Když si to tak promítnu, klidně jsme mohli na Slavii vyhrát,“ mrzelo obránce Aleše Neuwirtha, o jakou senzaci se Ostravští připravili.

Sešívaní se mohli uklidnit teprve ve chvíli, kdy se k čarujícímu Vaniakovi přidal dvougólový střelec Hloušek. „Jak jsem žehral v Liberci, tak tentokrát byla naše produktivita dobrá. Prohrávali jsme, ale klíčové bylo, že jsme ještě do přestávky vyrovnali. Velký dík za tři body patří Vaniakovi,“ oddechl si trenér Karel Jarolím. „Snad nám vítězství pomůže psychicky, ale nesmíme dělat takové chyby,“ zadoufal ještě.

Již v přespříštím 10. kole dojde 5. října na třeskuté derby Slavia - Sparta...

Reklama

Související témata: