Hlavní obsah

Vyhozený Horňák je zpátky v Opavě

OPAVA

Nováček fotbalové první ligy z Opavy měl být outsiderem soutěže. Neznámý kouč, narychlo složený hráčský kádr a řada přehmatů vedení, které - přes tvrzení opaku - si zřejmě v komunikaci s ukrajinskými majiteli užívá své, tomu nasvědčovaly. Ani spousta podivných rozhodnutí a kotrmelců však zatím výkony týmu neovlivnila.

Foto: PRÁVO

Michal Horňák znovu trénuje s opavským áčkem.

Článek

Opava na podzim dvakrát zvítězila a jednou remizovala, v tabulce je pouhé tři body za mistrovskou Spartou. "Podle mého názoru jsme nastoupili správnou cestu. Chci mít v týmu poctivé hráče, kteří odvedou na hřišti vše a chtějí na sobě pracovat," opakoval po každém utkání trenér Tomáš Matějček, který přišel k mužstvu bez velkých zkušeností.

Přestože doma Slezané nepropadli, srdce diváků si kouč nezískal. Z prořídlých tribun kdysi často vyprodaného stadiónu je slyšet výzvy fanoušků k jeho odvolání. Matějček se to snaží nevnímat, ačkoliv se už v médiích spekuluje o jeho nástupci, jímž má být olomoucký Oldřich Machala. Nasvědčoval by tomu fakt, že Matějčkův asistent Hapal byl několik dní v cizině, kde si prý hledal angažmá. S Machalou by totiž pracovat nemohl.

Horňák je zpět

Jednou z nejsledovanějších kauz minulých dnů bylo vyřazení obránce Michala Horňáka z opavského kádru. Vedení tvrdilo, že za to může jen výkonnost vicemistra Evropy z roku 1996. Jiné zdroje ale uváděly, že jeden z šéfů klubu Oleg Nikolajev po Horňákovi žádal snížení finančních nároků. "Jsem ochoten slevit," nechal se slyšet Horňák, ale bránil se nálepce viníka za porážky venku: "Udělal jsem pár chyb, ale za rozhodnutého stavu."

Několik dnů se připravoval individuálně, v pondělí se ovšem znovu zařadil do tréninku spolu s ostatními. "Trénuje s áčkem. Z hráčského kolektivu nikdy vyřazen nebyl, ale víc k tomu lze říct jen to, že trenér vyhodnotil jeho výkony a nebyl s nimi spokojen. Proto měl Michal jiný plán přípravy. Tak zkušeného obránce se nikdo zbavit nechce," odmítl se ke kauze dál vyjadřovat administrativně-správní manažer Jiří Berousek.

Nebudou farmou?

Management se rázně ohradil i proti článkům ve slovenském Športu a několika českých médiích, podle nichž jeden z představitelů ukrajinsko-švýcarského vlastníka opavského klubu, společnosti UB Corporation, Gennadij Perepaděnko konstatoval, že nejlepší hráči Slezského FC by měli odcházet do Slovanu Bratislava. V tomto klubu by společnost UB Corporation chtěla získat podíl, který už drží i v ukrajinské Poltavě a švýcarském FC Wil.

Podle předsedy představenstva Slezského FC Petra Psotky jsou informace o tom, že klub z Opavy bude farmou Slovanu, lživé. "Nemáme ujednání se žádným klubem na přesuny fotbalistů. Nepodnikáme ani žádné kroky k oslabení kádru," uvedl Psotka. Přesto jediný Brazilec, který se prosadil do týmu, Rosemir dos Santos, už odešel právě do FC Wil...

Reklama

Související témata: