Hlavní obsah

Bohemka přivítá ve vršovickém derby Slavii, na Spartu se chystá Plzeň

PRAHA

Všechna čtyři sobotní utkání 9. kola nabízejí fotbalovým fanouškům zajímavou podívanou. Ve Vršovicích se proti domácím Klokanům postaví mistr ze Slavie, Teplice si v případě výhry v Ostravě pojistí první místo v tabulce. Na pražskou Letnou zavítá ambiciózní Plzeň, a existenční zápas pro libereckého kouče Ladislava Škorpila čeká v souboji se Slováckem. Všechna utkání můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Radost fotbalistů Slavie

Článek

Ve vršovickém Dolíčku oživují dva roky starý příběh, v němž domácí Bohemka slavila výhru nad lokálním rivalem Slavií 2:0. Něco podobného by si Klokani přáli i v sobotním vzájemném měření sil. Svou troškou do mlýna by k tomu rád přispěl i Tomáš Hrdlička, jenž před příchodem do Bohemians 1905 z Mladé Boleslavi dlouho působil právě v sešívaném dresu.

„V současném kádru působí málo hráčů s nimiž jsem v minulosti nastupoval. Slavie bude v sobotu určitě favoritem,“ řekl pro klubový web Hrdlička. „Je to určitě velký rozdíl hrát za Slavii nebo Bohemku. Tlak ze strany vedení není v Bohemce zdaleka tak velký, cíle jsou skromnější, atmosféra je uvolněnější,“ dodal.

Krajčík před 100. ligovým zápasem 

„Víme, že nás čeká vyhecované derby a namotivovaný soupeř,“ prozradil kouč Slavie Karel Jarolím, jenž v utkání bude postrádat zraněného Vlčka, Šmicra, Jaroslava Černého, Hubáčka, Kaufmana a Milana Černého. Trio Hošek, Pekhart a Čelůstka si plní reprezentační povinnosti s dvacítkou v Egyptě. Ke svému jubilejnímu stému ligovému zápasu může nastoupit Slovák Matej Krajčík.

Na Letné se proti Spartě od 17:00 představí Viktoria Plzeň. Západočeši mají v lize výsledky jak na houpačce, zato v českém poháru si ve středu s přehledem vybojovali postup ze 3. kola, když na půdě druholigové Dukly vyhráli jasně 4:1. „Bylo by dobré dát první gól, aby se Sparta ocitla pod tlakem a my měli víc prostoru dopředu,“ přeje si plzeňský kapitán Pavel Horváth, který stejně jako Daniel Kolář dříve sparťanský dres oblékal. „Musíme dobře bránit, Sparta je nebezpečná v přechodu do útoku a má dobrou útočnou hru. Dobře ale hrají i vzadu, zatím dostali jen tři branky, což je hodně málo,“ upozorňuje na klubovém webu Kolář.

Na ostravských Bazalech ve shodný čas nastoupí vedoucí celek ligy Teplice. Severočeši se netají tím, že by se na výsluní rádi vyjímali i po víkendovém devátém kole. Ostrava před vlastním publikem v nové sezóně ještě neprohrála, když třikrát svěřenci trenéra Miroslava Koubka slavili výhru, jednou Slezané remizovali. Tentokrát bude pátý tým tabulky postrádat Radima Řezníka a Petra Wojnara, kteří jsou s dvacítkou v Egyptě, Adam Varadi bude stát vinou čtyř žlutých karet. Teplický kouč Jiří Plíšek věří, že jeho tým mezery v domácí obraně najde. „Nějaké poznatky o jeho hře a slabinách jsme načerpali z pondělního střetnutí se Slavií, ale pochopitelně nebudu říkat jaké," řekl Plíšek, který nemůže počítat se zraněným Vondráškem, Merzičem a Rosou.

Liberec stále v krizi

Zato v Liberci bijí na poplach. Severočeši se ještě očividně nedokázali vyrovnat s blamáží v podobě vyřazení z Evropské ligy od Dinama Bukurešť. V lize totiž svěřenci kouče Ladislava Škorpila od té doby ještě nevyhráli, naposledy v severočeském derby podlehli Jablonci 1:2. V úterý Slovan slavil postup do osmifinále domácího poháru proti druholigovému Zlínu až po penaltách.

Nyní Liberečtí přivítají nováčka ze Slovácka, který na stadión U Nisy přijede téměř po třiceti měsících. Hostům bude stále chybět kanonýr Petr Švancara, jehož disciplinární komise nevyslyšela s žádostí o zmírnění trestu za úder loktem v utkání proti Bohemians Praha. Útočník hostů si tak dva ligové zápasy ještě nezahraje. "Nováček ze Slovácka začal ligu velmi dobře, udivoval ofenzivní silou, která však byla spojená se Švancarou, a ten mu v minulých kolech kvůli trestu citelně chyběl,“ všiml si asistent domácího kouče Luboš Kozel.

V neděli jsou na programu tři duely nejvyšší fotbalové ligy. Poslední tým ligy České Budějovice zavítají na půdu Příbrami. Trenér hostí Pavel Tobiáš, jemuž i přes nepřesvědčivé výsledky vedení klubu začátkem týdne vyslovilo důvěru, může proti Středočechům postavit čerstvou posilu Jana Kroba. Levý bek či záložník na jich Čech přišel ze Sparty na hostování do konce sezóny. Příbram naposledy uspěla ve 3. kole Ondášovka Cupu, v němž vyhrála nad Varnsdorfem 1:0.

Rozjeté Kladno proti střížkovským Bohemians

Dva sousedi ze spodu tabulky se utkají v Kladně, kam přijede střížkovský celek Bohemians Praha. Ten naposledy slavil cenné tři body při výhře 1:0 nad Příbramí. Také Kladno v posledním kole nezahálelo a na vítězství 1:0 ze sedmého kola proti Brnu navázalo překvapivou výhrou 2:1 v Olomouci. Právě ta na Andrově stadiónu přivítá v neděli Jablonec. Svěřenci domácího kouče Pavla Hoftycha už dlouhých sedm kol nepoznali radost z výhry. Naopak Severočeši se v případě výhry a neúspěch Teplických mohou posunout do čela ligy.

Pondělní dohrávku 9. kola obstará televizní duel Mladé Boleslavi proti týmu z moravské metropole Brna. Všechna utkání můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz. Sobotní duel Sparty proti Plzni můžete dokonce vidět živě ve videopřenosu od 17:00 na adrese http://fotbal.sport.cz/fotbal/primy-prenos/ .

Program 9. kola fotbalové ligy:
Sobota:
17:00Liberec - Slováckoon-line
17:00Ostrava - Tepliceon-line
17:00Sparta - Plzeňon-line
19:45Bohemians 1905 - Slaviaon-line
Neděle:
17:00Příbram - Č. Budějoviceon-line
17:00Kladno - Bohemians Prahaon-line
17:00Olomouc - Jablonecon-line
Pondělí:
17:30Mladá Boleslav - Brnoon-line

Reklama