Hlavní obsah

Olomouc porazila Žižkov po čtyřech letech

OLOMOUC

Olomoučtí fotbalisté přerušili jednu z nejdelších sérií ligy. Na výhru nad Viktorií Žižkov čekali čtyři roky a dočkali se jí až v sobotu v utkání osmého kola. Dvěma brankami k ní tým nasměroval Slovák Peter Babnič. Soupeř tápe i pod novým trenérem a radost z výhry neokusil už pět zápasů.

Článek

Jeho trenér Hradecký nechal překvapivě kapitána Pikla jen na lavičce náhradníků a zprvu to vypadalo, že změna týmu prospěje. Pražané začali aktivně a po první nebezpečné akci zápasu byli blízko gólu. Oravec po pravé straně unikl, nahrál zpět zcela nehlídanému Ščasnému, ten však přestřelil. To byl začátek žižkovského konce. Okamžitě z protiútoku Reiter zatáhl míč po levé straně, přihrál míč před branku a Babnič zblízka umístěnou střelou dostal domácí do vedení.

Olomoučtí se pak uklidnili, předvedli několik pěkných akcí, které ocenilo publikum, ale ke gólům už nevedly. Naopak hosté mohli vyrovnat, když po souboji Hudce s Chihurim vystřelil z úhlu nebezpečně Oravec, ale Vaniak jeho střelu vyrazil na roh. A tak znovu udeřilo na druhé straně. V 53. minutě vybojoval Zbožínek míč na půlicí čáře, perfektně přihrál do běhu Vlčkovi, ten před branku Babničovi a slovenský útočník dorazil míč do sítě hostí podruhé. Teprve v 65. minutě přišel na hřiště Pikl, ale na obrazu hry se to vůbec neprojevilo.

Žižkov má o čem přemýšlet

Po Babničově trestném kopu dokonce Hudec hlavou k tyči zvýšil na 3:0. Hosté vystřelili za celý zápas na branku domácích pouze jedinkrát a do středy, kdy je čeká zápas Poháru UEFA na hřišti Bröndby Kodaň, mají o čem přemýšlet. Petr Uličný připomněl, že proti Žižkovu se Sigmě v poslední době příliš nedaří a že dnešní výhra nad tímto soupeřem je první po čtyřech letech.

"V prvním poločase byl Žižkov nebezpečný hlavně tlakem na naše stopery. Po přestávce jsme uplatnili rychlý přechod do útoku a prosadili jsme se i ze standardní situace," řekl Uličný. Žižkovský trenér Václav Hradecký označil výhru domácích za naprosto zaslouženou. "V naší nelehké situaci jsme se snažili přinutit aktivní hrou Sigmu k chybám. To se nám částečně dařilo v úvodní čtvrthodině. Pak nás Olomouc trestala přímočarostí," posteskl si Hradecký. "Druhý gól padl po naší individuální chybě a pak už se utkání hrálo plně v režii domácích."

Sigma Olomouc vs. Viktoria Žižkov 3:0
Branky: 18. a 53. Babnič, 72. Hudec. Rozhodčí: Dvořáček - Kašný, Hruška. ŽK: Dirnbach, Ščasný (oba Žižkov). Diváci: 4376. Poločas: 1:0
Sestavy:
Olomouc: Vaniak - Randa, Hudec, R. Hubník, Caha - Vlček (79. Vyskočil), Zbožínek, Špiláček (46. Siegl), Kučera - Reiter, Babnič (85. M. Hubník). Trenér: Uličný.
Žižkov: Pižanowski - Mlejnský, Starec (65. Pikl), Klimpl, Šťastný - Ščasný, Sabou, Chihuri (80. Prášil), Hottek - Oravec, Dirnbach (85. Mikolanda). Trenér: Hradecký.

Reklama

Související témata: