Hlavní obsah

Teplice v deseti porazily Liberec

Liberečtí fotbalisté si přijeli pro první prohru v tomto ligovém ročníku do Teplic. Svěřenci trenéra Františka Straky vyhráli 2:1, přestože se museli od 56. minuty utkání osmého kola obejít bez vyloučeného Tesaříka. Vítězný gól dal v oslabení v 74. minutě Rezek a zajistil tak svému klubu přinejmenším do pondělí druhé místo v tabulce.

Článek

Liberec, který před týdnem pokořil Spartu, začal i na Stínadlech aktivně, ale postupně se nechal zatlačit domácím týmem na vlastní polovinu. Tepličtí hrozili především z pravé strany; od kopaček Kolomazníka vyletělo před libereckou branku několik nebezpečných centrů. Benčík nejprve pálil vysoko nad a vzápětí se s Rezkem marně natahoval po pasu. V 18. minutě už udeřilo: Doležal našel z trestného kopu Hunala a ten lehkou tečí překonal Hauzra, který v brance nahradil zraněného Kinského. Liberecká defenziva tak kapitulovala po dlouhých 525 minutách.

Tesařík pod sprchy

Pak začali diktovat tempo hry znovu hosté. Břevno nastřelené kapitánem Langrem bylo prvním varováním. Hned z následné akce se stejný hráč protáhnul kolem levé čáry a jeho centr poslal volný Pospíšil hlavou do sítě. Těsně před poločasem se mohlo měnit skóre na obou stranách. Střelu domácího Voříška nejprve s vypětím všech sil liberecký obránce Zápotočný ve spolupráci s Hauzrem odvrátili na roh, v poslední minutě teplická obrana nechala příliš mnoho prostoru Pospíšilovi, ten přistrčil míč do jasné šance Slepičkovi, jehož však bravurně vychytal Poštulka.

Úvod druhé půle patřil Liberci a největší šance patřila po Kolouškově rohu hlavičkujícímu Lukášovi. Hned z protiútoku měli domácí na dosah vedení: Verbíř se protáhnul po pravé straně, nabídnul šanci Tesaříkovi, ale ten v poslední chvíli ztroskotal na Hauzrovi. Domácí záložník pak vehementně reklamoval libereckou teč a dostal za protesty od sudího Járy žlutou kartu. Po několika vteřinách Tesařík zbytečně "zajel" do Kisela a sudí ho poslal pod sprchy.

Liberecké sebevědomí před pohárem UEFA

Liberečtí se nastěhovali na teplickou polovinu, ale vážnější šanci si kromě střely Zápotočného z několika metrů nevytvořili. Oslabení domácí hrozili z brejků. Po jednom z nich našel Divecký Rezka, ten si pohrál s libereckou obranou a lahůdkově obstřelil bezmocného Hauzra. Teplice bojující na hranici sebeobětování a hnáni vpřed bouřícím publikem si už výhru ujít nenechaly.

Závěrečnou děkovačku s publikem si vychutnal i rozradostněný kouč Straka. "Sehráli jsme jedno z nejlepších utkání za dobu mého působení v Teplicích. Urvali jsme velmi cenné tři body," liboval si Straka, který v hektickém závěru téměř přišel o hlas.

Vítězství je pro Teplice důležité i z dalšího důvodu: Před středečním utkání Poháru UEFA v Kaiserslauternu jim dodá sebevědomí. "Poháry sice mají úplně jiné zákonitosti, ale určitě by to bylo úplně jiné, kdybychom dnes prohráli," přiznal Straka. Zklamání nijak neskrýval liberecký trenér Ladislav Škorpil. "Do utkání jsme sice opticky vstoupili lépe, ale vlastní vinou se poměr na hřišti začal přesouvat ve prospěch Teplic. Především rozehrávka z obranné čtveřice nebyla přesná. Odevzdávali jsme balony soupeři a tím ho dostávali do hry," poukázal na problém svého týmu.

FK Teplice vs. Slovan Liberec 2:1
Branky: 18. Hunal, 74. Rezek - 31. Pospíšil. Rozhodčí: Jára - Zlámal, Holub. ŽK: Lengyel, Tesařík - Slepička, Holeňák, Lukáš, Polák, Pospíšil. ČK: 56. Tesařík. Diváci: 7231. Poločas: 1:1
Sestavy:
Teplice: Poštulka - Doležal, Lengyel, Hunal, Leitner - Kolomazník (45. Verbíř), Voříšek, Horváth, Tesařík - Rezek, Benčík (69. Divecký). Trenér: Straka.
Liberec: Hauzr - Zápotočný, Lukáš, Holeňák, Janů (80. Papoušek) - Kisel, Langer (65. Hodúr), Polák, Koloušek - Slepička (75. Baffour), Pospíšil. Trenéři: Škorpil a Csaplár.

Reklama

Související témata: