Hlavní obsah

Že bych hrál v derby o hlavu? Mně o ni jde každý den, neuvažuje o trenérské popravě Chovanec

PRAHA

Že by mu šlo v derby o krok? Že by mu letenská vrchnost neodpustila, kdyby ani v pátém zápase po sobě se Spartou nevyhrál? Že by mu případný nezdar v pondělní ligové konfrontaci se Slavií mohl srazit hlavu? „Mně jde o hlavu každý den, když přicházím do práce. Tady je to hodně přísné,“ snaží se letenský kouč Jozef Chovanec zlehčit situaci, v níž se Sparta i on před derby nalézá.

Článek

Ze dvou zápasů Evropské ligy jediný bod za domácí remízu s Eindhovenem, ze dvou ligových duelů body dva za nerozhodné výsledky v Brně a doma s Plzní. A teď ke všemu derby na Slavii, což v momentálním letenském rozpoložení není právě dvakrát ideální los.

„My ale vůbec nejsme ve špatném rozpoložení,“ odmítá Chovanec, že by snad on či jeho mužstvo měli prožívat nějakou fotbalovou kocovinu.

Výsledky? To je něco jiného!

Při narážce na zmiňované výsledky předchozích týdnů ale v tu ránu přejde do vážné tóniny. „To je něco jiného, i když třeba v Evropské lize jsme mohli mít čtyři body namísto jednoho. S Eindhovenem jsme přišli o vítězství v třiadevadesáté minutě, v Kodani alespoň o nerozhodný výsledek neproměněnou šancí ve čtyřiadevadesáté. A to nemluvím o třech, čtyřech brankových příležitostech, které jsme si na cizím hřišti vypracovali. Jenže je neproměňujeme, což je ale bolest nejen sparťanská, ale celého českého fotbalu,“ povzdechne letenský kouč s neskrývanou hořkostí v hlase.

Realita je drsná, nějaká kdyby neplatí

S trochou naděje také, neboť samozřejmě věří, že právě derby se Slavií může přinést zlom a znamenat zvrat. Nikoli ale proto, že by snad kalkuloval s tím, že věčný letenský rival bude po čtvrtečním pětigólovém pohárovém výprasku od Lille zdecimovaný a psychicky zdeptaný.

„Problémy mají oba týmy a o těch slávistických rozhodně mluvit nebudu. My se musíme soustředit na sebe a vyjít ze zápasů, jež jsme odehráli. Všechno vyhodnotit a využít poznatků, které nám mohou v derby posloužit. Samozřejmě že by se nám nastupovalo v pondělí v Edenu mnohem lépe, kdybychom v Kodani neprohráli, neboť sebevědomí hráčů by šlo zákonitě nahoru. Jenže s nějakými kdyby kalkulovat nemůžeme,“ uvědomuje si letenský kouč drsnou realitu.

Komu výhra v derby pomůže?

Přesto očekává, že by derby mohlo jeho týmu pomoci. Tedy, pokud v Edenu vyhraje a Slavii o tři body obere. „Samozřejmě že výhra v derby pomůže. Nám, stejně jako by pomohla Slavii. Už proto, že derby je něco jiného než běžný ligový zápas, těší se na něj hráči, stejně jako fanoušci,“ ví letenský kouč z vlastních hráčských i trenérských zkušenosti své o důležitosti tří bodů získaných v ligové konfrontaci se slávistickým rivalem.

Proto je teď tolik chce. Proto půjde v pondělním odpoledni do derby s tím, že chce Eden vydrancovat. Proto přemýšlí i o tom, jak Slavii překvapit.

„Ale to se nedá. A i kdybych nějaké překvapení chystal, mluvit o něm nebudu, protože pak už by nešlo o překvapení. Pro mě bude podstatné, aby zdravotní komplikace pominuly a my mohli na Slavii vyrukovat ve standardní sestavě, v níž jsme nastupovali,“ přeje si sparťanský trenér Jozef Chovanec před pondělním ostře sledovaným duelem se Slavií.

Reklama

Související témata: