Hlavní obsah

V derby pražských „S“ půjde trenérům nejen o body, ale i o hlavu

PRAHA

Nebývá zvykem, aby k tradičnímu pražskému derby Slavie – Sparta proti sobě nastoupily týmy z pátého, respektive sedmého místa tabulky. I to pondělní dohrávce 10. kola v Edenu dodá zvláštní náboj. Ze zákulisních informací navíc čím dál tím víc prosakují informace, že se pod oběma kouči před již 270. derby trenérská židle hodně naklání.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Slávista Suchý v souboji se sparťanem Řepkou

Článek

Sešívaní svého odvěkého rivala z Letné přivítají poté, co si z nich ve čtvrtečním utkání Evropské ligy udělalo dobrý den francouzské Lille, když je z vlastního trávníku vyprovodilo po debaklu 1:5. „Samozřejmě, že ty branky, které jsme inkasovali, byly zapříčiněné chybami. Ale ne, že by se na to někdo vykašlal. Spíš pramenily z přemíry snahy,“ hájil své svěřence trenér domácích Karel Jarolím.

„Ta porážka je krutá,“ dodal kouč sešívaných, jenž si možné odvolání v případě neúspěchu v derby nepřipouští. V zákulisí slávistického stadiónu v Edenu se však čím dál hlasitěji mluví ve spojitosti s trenérem o výměně.

Ani Jozef Chovanec, trenér Sparty, nemohl spát na den pondělního derby zápasu v klidu. Pokud Letenští v 270. derby Slavii podlehnou, budou na vedoucí Jablonec po deseti odehraných kolech ztrácet osm bodů. Ani výsledky v Evropské lize nemohou vedení Sparty nijak těšit. Nešťastná remíza proti PSV byla ještě pohledným výkonem podložená, poslední vystoupení Letenských v Kodani však mělo k atraktivní hře hodně daleko.

Oba chtějí vyhrát

„Každý z nás si asi představoval vstup do soutěže jinak. Jak do pohárů, tak do ligy. V té je zatím odehráno devět kol, což je z celkového počtu třiceti zápasů ještě relativně málo. Navíc jsou odstupy mezi týmy minimální. Samozřejmě, že teď hrajeme doma a derby proti Spartě budeme chtít vyhrát,“ burcuje svůj tým domácí stratég Jarolím, zápas v Edenu by se měl hrát před plným stadiónem.

Že se poslední vysoká prohra na slávistech může projevit, tuší ikona hostů Tomáš Řepka. „Prohrát doma 1:5 před tak důležitým zápasem, jako je derby, není určitě nic příjemného, ale oni se rychle oklepou. I když jisté stopy na nich porážka zanechat může,“ myslí si sparťanský stoper. „Chceme vyhrát a věřím, že se to povede a právě vítězství nad Slavií nás nastartuje,“ slibuje si Řepka.

Hlava v oprátce

Myšlenka, že před pondělní sledovanou dohrávkou vkládá hostující trenér Chovanec hlavu do oprátky, samotného kouče neděsí. „Mně jde o hlavu každý den, když přicházím do práce. Tady je to hodně přísné,“ nechal se slyšet Chovanec. „Samozřejmě že výhra v derby pomůže. Nám, stejně jako by pomohla Slavii. Už proto, že derby je něco jiného než běžný ligový zápas, těší se na něj hráči, stejně jako fanoušci,“ dodal trenér hostí.

„Problémy mají oba týmy a o těch slávistických rozhodně mluvit nebudu. My se musíme soustředit na sebe a vyjít ze zápasů, jež jsme odehráli. Všechno vyhodnotit a využít poznatků, které nám mohou v derby posloužit. Samozřejmě že by se nám nastupovalo v pondělí v Edenu mnohem lépe, kdybychom v Kodani neprohráli, neboť sebevědomí hráčů by šlo zákonitě nahoru. Jenže s nějakými kdyby kalkulovat nemůžeme,“ dodal na závěr Chovanec.

Reklama

Související témata: