Hlavní obsah

Válka dvou Bohemek: Právo vs. rozum, legislativa nebo zájem fotbalu?

PRAHA

Historicky první ligové derby dvou Bohemek skončilo, zapomenout se však nedá. A nikoli jen proto, že oba znesvářené kluby na sebe chystají žaloby, k disciplinární komisi putuje střížkovská námitka proti startu pravověrného klokana Milana Škody a klokani od Botiče si zase hodlají stěžovat na ceny vstupenek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci fotbalistů Bohemians 1905 při pochodu před derby se střížkovským rivalem.

Článek
Fotogalerie

Za ně museli jejich fanoušci zaplatit tři stovky, zatímco hrstka příznivců Střížkova je údajně dostávala gratis, čímž byla porušena pravidla hospodářské soutěže i direktiva UEFA.

Emoce, vášně, vzájemné osočování doznívají a doznívat budou, protože schizofrenní situace kolem dvou ligových klubů Bohemians a třetího subjektu s klokanem ve znaku FC Bohemians, jenž patří Michalu Vejsadovi a cestu za slávou začal v pražské III. třídě, nemá konce a zřejmě ani řešení. A to přesto, že první muž českého fotbalu Ivan Hašek v pátečním chatu Sport.cz slíbil, že se strahovská generalita bude na říjnovém výkonném výboru tuzemskou anomálií zabývat a řešení najde.

Co je to zájem fotbalu, ptá se Střížkov

„Prý v zájmu fotbalu, jak tvrdí pan doktor Hašek. Ale cožpak mohou být zájmy fotbalu povyšovány nad platné řády, stanovy a vůbec fotbalovou legislativu? Ta musí platit pro každého bez rozdílu a i svazové vedení se jí musí řídit,“ odmítá jeden ze šéfů střížkovských Bohemians Josef Jícha řešení z rozumu, které předseda fotbalového svazu Ivan Hašek preferuje.

„Pokud nebudou řády a normy platit a namísto nich budou rozhodovat kamarádské vztahy, vrátíme se tam, kde jsme byli. A valná hromada, od níž jsme si všichni slibovali změny, byla úplně k ničemu,“ netají střížkovský sportovní ředitel své rozhořčení.

Škoda? Tradiční rituál, baví se u Botiče

V panujícím ovzduší, které dění kolem nedělního derby ještě více vyostřilo, se nedá očekávat, že by mezi oběma znesvářenými kluby došlo alespoň k dočasnému klidu zbraní, k němuž zaznívají ze Strahova apely. Zvláště když na Střížkově mají pocit, že se v sídle fotbalového vedení neměří stejným metrem.

„To není o pocitech, ale o faktech. Podali jsme před derby protest proti čtvrté žluté kartě pro Kincla, řádně a včas zaplatili poplatek, disciplinárka se jím přesto nezabývala. A na neoprávněný start Milana Škody v dresu Bohemians 1905 upozorňujeme po každém utkání, v němž nastoupil, jenže bez odezvy. Teď jsme uvedli do zápisu námitku zase a jsem zvědav, co se bude dít. Škoda patří správci konkursní podstaty a ten souhlas k jeho startu za vršovický klub nedal,“ argumentuje Jícha.

„Tradiční střížkovský rituál. Škoda má oficiální registraci vystavenu na Bohemians 1905,“ nenechává se vyvést z míry sportovní ředitel pravověrných klokanů Lukáš Přibyl.

Dva ředitelé, kteří se nemusí

Ti dva - tedy Jícha s Přibylem - se nemusí. Po derby obou Bohemek obzvlášť, neboť z obou stran padala silné slova. „Fanoušci ve žlutých trikách Bohemians vystříkali dvě pokladny slzným plynem, proto jsme v nich nemohli prodávat vstupenky,“ nechal se slyšet Jícha. „Nesmysl a lež na druhou. Antikonfliktní tým vytvořený z našich z fanoušků byl na Strahově dvě hodiny před zápasem a k ničemu takovému nedošlo. Zato šikany, cílených útoků a buzerace jsme si užili. Dokonce i od tvrdého jádra ze slávistického kotle, neboť i takové lidi si Střížkov najal. Pořadatelské vesty jim přitom nedal,“ přitvrdil Přibyl.

„Manýry? A co si potom myslet o panu Přibylovi, který zneužil poslance Karla Šplíchala k tomu, aby atmosféru ještě více vyhrotil?! Dokonce i pana Haška si na pomoc přivolal s tím, že nechceme poslance pustit dovnitř! Přitom Šplíchal uklidňoval fanoušky a dovnitř jít nechtěl,“ pálí ostrými Jícha. „Samé nesmysly.Vekslácké manýry přesně odpovídají struktuře majitelů Střížkova,“ odpovídá stejnou municí Přibyl.

Komise vznikne, ale zmůže něco?

I tato verbální přestřelka dokládá, že ve sporu dvou, resp. tří Bohemek k nějakému řešení z rozumu těžko dojde. „Podle našich informací hodlá vedení svazu na říjnovém zasedání výkonného výboru ustavit nezávislou komisi, která by měla celou situaci posoudit a navrhnout řešení. My se této cestě rozhodně nebráníme,“ prozrazuje sportovní ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl, podle něhož se už vedení svazu na minulém zasedání seznámilo s právní analýzou, kterou si nechalo vypracovat.

„Pokud má být komise nezávislá, nesmí v ní ale figurovat pan doktor Hašek, jehož syn za Bohemians 1905 hraje. Požadujeme skutečně nestranné lidi, kteří se budou řídit fotbalovou legislativou a nikoli nějakými pochybenými vyššími zájmy fotbalu,“ je ze slov střížkovského šéfa Jíchy cítit, že válka dvou Bohemek hned tak neskončí.

Reklama

Související témata: