Hlavní obsah

Sparta se omluvila v pravý čas - vyhrála derby a Eden vydrancovala

Po předchozích ligových i pohárových nezdarech vstala Sparta z mrtvých v pravý čas. V prestižním derby se Slavií v sobě našla odvahu, vůli a hlavně jiskru, která ji v minulých týdnech tolik scházela, a díky brance Bonyho Wilfrieda z 28. minuty vydrancovala konkurenční Eden. Tři body jsou pro její fanoušky sladkým zadostiučiněním, zato slávistická mizérie pokračuje. Po čtvrteční výprasku v Evropská lize s Lille přišla další prohra. Pro sešívaný národ potupná a ostudná!

Foto: Petr Horník, Právo

Radost fotbalistů Sparty po výhře v pražském derby na hřišti Slavie

Článek
Fotogalerie

Už po deseti minutách Eden bouřil... Oprávněně, neboť letenský kapitán Řepka poslal hlavičkujícího Černého v šestnáctce k zemi a sudí měl pískat penaltu. A nic na tom nemění, že uzdravený záložník domácích byl v takovém úhlu, že by Blažkovu bránu těžko hlavou ohrozil.

Sudí nový trend nectil

Rozhodčí však v sobě dost odvahy nenašel, i když nový trend soudcování ho k tomu přímo nabádá. Řepkovi, kterého neustále dráždil a znepokojoval Šenkeřík, tím samozřejmě vykonal medvědí službu, neboť při každém jeho kontaktu s míčem i protihráčem Eden bouřil. Sparťanský kapitán však zachovával klid a přehled a hlavně díky němu se domácí k vážnějšímu ohrožení Blažka nedostali.

Recept naplnil Wilfried

To výpady a střelecké pokusy Sparty byly mnohem nebezpečnější. Kaloudův trestný kop nadělal Vaniakovi velké problémy, při průniku Wilfrieda se domácí gólman jen díval, jak přímočaře tažená akce dopadne.

„Naordinoval jsem hráčům odvahu a patřičnou aktivitu, což se snažili plnit,“ glosoval tyto výpady letenský trenér Jozef Chovanec, který se po necelé půlhodině dočkal praktického naplnění svého receptu. Raguedovu hlavičku po Kaloudově trestném kopu sice ještě stačil Vaniak bravurně vyrazit, jenže na Wilfrieda slávističtí obránci úplně zapomněli a ten pohotově skóroval.

Letenským nahrávalo všechno

Sparta propadla pochopitelně euforii, neboť po dlouhém střeleckém půstu trvajícím 217 minut dala konečně gól, vedla, ale hlavně - jakmile přežila nedorozumění Řepky s Blažkem, mohla už hrát to, co ovládá dokonale. Nikam nespospíchat, do ničeho se nenutit, zato však poctivě bránit, spoléhat na neprostupnou defenzívu, vyrážet k výpadům a při každé standardní situací před domácí šestnáctkou hrozit. Kalouda totiž kopal trestné kopy perfektně, Wilfried získával prostor a míče, hlavičkující Gecov mohl těsně před přestávkou vedení jistit.

Po půli partitura beze změn

Po přestávce se rozepsaná partitura prakticky vůbec nezměnila, i když derby nabralo na tempu a vzruchu... Jarolímův tým si sice převahu vynutil, jenže s letenskou defenzívou si nevěděl absolutně rady. Její útočné akce se stereotypně rozbíjely o zformované zadní řady Sparty a když už je v 65. min. Belaid z přímého kopu přece jen prostřelil, orazítkoval pouze břevno.

V zápase drobícím se na spoustu osobních soubojů zkusil slávistický kouč poslední zoufalý tah. Na závěrečnou čtvrthodinu nasadil jako tajnou zbraň Šmicra, jenž se na trávník vrátil po dlouhých osmi měsících, ofenzívu posílil i Vlčkem a Grajciarem, jenže všechno bylo marné. Když sudí neodpískal ani další penaltu, jíž se domácí domáhali, proměnilo se veškeré slávistické snažení v jednu velkou marnost. Sparta i bez trenéra Chovance vykázaného v hektickém a prakticky už jen na jednu bránu hraném závěru na tribunu Eden vydrancovala a podzimní neporazitelnost si udržela. Zahozené šance Huška a Prudnikova v nastaveném čase ji proto už nemrzely.

Slavia - Sparta  0:1 (0:1)
Branky: 28. Wilfried. Rozhodčí: Jech - Filípek, Mencl. ŽK: Kadlec, Hoheneder, Holenda, Kušnír (všichni Sparta). Diváků: 19 370.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Hubáček - Ragued - M. Černý (79. Vlček), Vasiljevič (76. Šmicer), Belaid (76. Grajciar), Hloušek - Šenkeřík. Trenér Jarolím.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Vacek, Hušek, Kovba (46. Hoheneder), Kalouda - Wilfired (90. Prudnikov), Kadlec (82. Holenda). Trenér Chovanec.

Reklama

Související témata: