Hlavní obsah

Sparta jako první dobyla Eden, lize však vládnou Severočeši

Jablonec či Teplice mistrem fotbalové ligy? Bláznovství? Ale proč ne... Pražská S mají na podzim problémy a Liberec či Ostrava dokázaly v nedávné minulosti podobné situace využít a titul získat. Oba severočeské týmy zatím mají v tabulce navrch a pokud by se jim do zimní přestávky podařilo náskok ještě navýšit, Spartě a Slavii už by nemusel jarní finiš stačit.

Foto: Petr Horník, Právo

Obránce Sparty Tomáš Řepka (vpředu) brání Zdeňka Šenkeříka ze Slavie v pražském derby.

Článek

Eden poprvé padl, Slavia ztratila svou ligovou neporazitelnost na novém stadiónu. Od 17. května 2008 tady sehrála v domácí soutěži dvacet zápasů s bilancí 15 vítězství a 5 remíz (po bodu si dvakrát odvezla Mladá Boleslav, jednou Jablonec, Sparta a Liberec), dvakrát tady sešívaní oslavili zisk mistrovského titulu.

Až 21. zápas v řadě byl osudový, hořkou prohru červenobílým nachystal nesmiřitelný rival z Letné. „Je to báječný pocit, že právě my jsme tady jako první vyhráli. Moc si toho vážíme,“ liboval si po derby Jozef Chovanec, trenér Sparty.

Zatímco jeho tým je v tabulce třetí a ztrácí pět bodů na vedoucí Jablonec a čtyři na druhé Teplice, šestá Slavia je na tom ještě o dva body hůře. „S ohledem na to, jak jsme se snažili v létě tým doplnit, jsme si určitě nepředstavovali, že touto dobou budeme v takové pozici. A v Evropě jsme také žádnou díru do světa neudělali,“ kaboní se vršovický šéf Petr Doležal.

Trenéra Jarolíma neodvolá, nespokojenost však vedení pochopitelně neskrývá. „Nepoučili jsme se. Některé chyby stále opakujeme. Nikdo ve Slavii nemůže být spokojený s podzimními výsledky. Natvrdo řeknu, že mužstvo si nesedlo. Důsledkem toho je pak naše současné postavení,“ přiznává Doležal.

Sestava 10. kola podle Sport.cz
Pavlík (Kladno) - Kušnír (Sparta), Hubník (Sparta), Neuwirth (Ostrava), Vidlička (Teplice) - M. Černý (Slavia), Haurdič (Jablonec), Verbíř (Teplice) - T. Došek (Brno), Wilfried (Sparta), Lafata (Jablonec).

Titul na sever? Nic není nemožné...

Jablonec a Teplice mají velkou výhodu. Povinnosti v pohárové Evropě nemají a doma od nich titul nikdo nečeká, takže mohou v klidu pracovat a pokračovat ve svém vítězném tažení. „Samozřejmě budeme makat dál a uděláme všechno pro to, abychom před pražskými S vydrželi co nejdéle. Jsme na tom dobře fyzicky i psychicky. Když budeme pracovat, budeme hrát dobrý fotbal a udržíme se na špici dlouho,“ ujišťuje na klubových stránkách jablonecký záložník Marek Jarolím, který už dva tituly získal se Slavií.

„Určitá výhoda to pro mě je. Vím, jak to chodí. Ve fotbale se může stát všechno. Ale nechci říkat, jestli máme na titul,“ dodává jablonecký středopolař.

Ani v Teplicích se zatím nechtějí zaobírat tím, že se s Jabloncem střídají v čele tabulky. „Daří se nám pracovat se širším kádrem, kluci táhnou za jeden provaz,“ pochvaluje si jen trenér Jiří Plíšek.

Reklama