Hlavní obsah

Soud uložil fotbalistovi Řezníčkovi za rvačku podmínku

PŘÍBRAM

Mladoboleslavský fotbalista Jakub Řezníček dostal za ublížení na zdraví a výtržnictví podmíněný dvouletý trest se zkušební dobou tři roky. Soud ho uznal vinným, že loni v Příbrami surově zbil jiného mladíka. Rozsudek není pravomocný. Řezníček, který momentálně působí na hostování ve slovenském Ružomberku, žalobkyně i zmocněnec poškozeného si ponechali lhůtu na odvolání.

Článek

Soud uložil Řezníčkovi také povinnost zapojit se do programu psychologického poradenství se zaměřením na zvládání konfliktních situací. Musí také zaplatit zdravotní pojišťovně a poškozenému dohromady zhruba 41 000 korun.

Incident se odehrál loni na parkovišti před barem u plaveckého bazénu v Příbrami. Podle obžaloby se tam Řezníček dožadoval odvozu do jiného podniku. Řidič to ale odmítl a spor přerostl ve slovní potyčku. Zapojil se do ní i mladík sedící na zadním sedadle auta, s nímž se nakonec Řezníček údajně porval. Zbitý mladík skončil v nemocnici s otřesem mozku, zhmožděninami a zlomeninou zápěstí a dolní čelisti. Oba hlavní aktéři byli podle spisu opilí a jejich výpovědi u soudu se lišily.

Soud Řezníčka uznal vinným z ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a z výtržnictví. Předsedkyně senátu Věra Kuthanová ve zdůvodnění rozsudku uvedla, že s ohledem na výpověď znalce hráčův čin nekvalifikovala jako těžkou újmu na zdraví. Zranění, která způsobil, podle ní podstatně neomezilo život poškozeného.

Podle Kuthanové byla příčina sporu malicherná, oba jeho účastníci byli navíc v podnapilém stavu. Řezníčka, kterému bylo v době incidentu 20 let, označila za nevyzrálou osobnost. Při stanovení výše trestu přihlédla k důkazu, který ve středu předložila žaloba. Podle něj Řezníček letos v srpnu řešil spor s jiným mladíkem opět pěstmi. "Psychologické poradenství mi v tomto případě přijde jako vhodný způsob naučit obžalovaného, aby se v konfliktních situacích nebo vůbec ve vztazích mezi lidmi dokázal lépe ovládat," řekla Kuthanová ČTK.

Řezníček se k rozsudku vyjádřit nechtěl, nevyužil ani svého práva na závěrečnou řeč. Jeho obhájce Josef Podhorský novinářům řekl, že nejsou spokojeni s tím, jak soud Řezníčkovo jednání kvalifikoval. "Jsme přesvědčeni o tom, že pan Řezníček se trestného činu nedopustil," dodal. Podle státní zástupkyně Moniky Sedláčkové ale nejsou žádné pochybnosti o tom, že incident se stal tak, jak bylo popsáno v obžalobě.

Reklama

Související témata: