Hlavní obsah

Je to o prvním gólu, tvrdí po trápení sparťané

Karel Felt

Kdo čekal v neděli od Sparty podobný koncert, jaký předvedl den před tím na Letné Elán, byl zklamán. Pětasedmdesát minut trápení a pak tři góly a tři povinné body. Tak lze stručně charakterizovat výkon mistra se Synotem (3:1). Mistr z Letné zatím nepodává očekávané výkony,zahraniční posily Gluščevič a Poledica patří k nejslabším článkům mužstva.

Foto: ČTK/Petra Mášová

Sparťan Lukáš Zelenka (vlevo) a Veliče Šumulikovski ze Synotu v nedělním utkání první fotbalové ligy v Praze

Článek

Synot byl dokonce chvílemi i lepší a už sahal po bodovém zisku. "Jenže nakonec odjíždíme s prázdnou. Inkasovali jsme poté, co jsme nedokázali pokrýt hráče soupeře," našel příčinu trenér Karel Jarolím. "Museli jsme vyřešit pravou stranu obrany, kde Petráše nahradil Kováč a Zelenka, který nastoupil po delší době, potřeboval čas a prostor. Dlouho jsme nemohli dát gól, takže přišla logicky nervozita. Vždyť v posledních třech zápasech - se Slavií, Libercem a Chelsea - jsme nedali gól. Zápas se Synotem jsme museli vyhrát. Naštěstí jsme dali dnes tři," oddechl si po utkání domácí kouč Jiří Kotrba.

Kotrba ven, ho prý nevzrušilo

Trenér Sparty slyšel v neděli poprvé na Letné skandování: "Kotrba ven!" Nijak ho to ale nevzrušilo. "Já ty fanoušky chápu. Sparta není na prvním místě tabulky, kde jsou zvyklí ji vidět. A tak vyjadřují svoji nespokojenost tímto způsobem. V Anglii se tleská i po prohře," konstatoval.

K otázce, zda nebyl nákup drahého Gluščeviče omylem, se nechtěl přímo vyjádřit. "To není otázka pro mne. Dal jsem Igorovi dost šancí a na něm záleží, jak je využije. Markovi Kinclovi jsem to vysvětlil. Jenže on se střelecky trápí i Jun. Proti Blšanům jsem měl připraveno nasazení útoku Kincl - Sionko. Ti nastoupili už teď ve druhé půli a byli u všech tří gólů," konstatoval Kotrba. Nejdražší letní akvizice tak zřejmě usedne na lavičku vedle svého krajana ze Srbska a Černé Hory Poledici. Podle některých fanoušků by oba byli i zadarmo drazí...

Kinclovi to šlo lépe v turbanu

Když se vrátil Marek Kincl po srážce hlavami s jedním ze soupeřů na trávník s bělostným turbanem na hlavě, z hlediště zaznělo: "Snad se mu tam rozsvítilo." Sparťanský kanonýr jako by je vyslyšel a dal brzy gól. U dalších dvou asistoval. "Zranění mi nevadilo, trochu se mi otevřelo obočí. My jsme potřebovali dát první gól. Pak se to zlomilo, to je na Letné vždycky. Základní sestava? To je věc trenéra. Když jdu na hřiště v průběhu utkání, vždycky se snažím dát branku. Dnes mi to parádně sedlo na levačku, i když pravou mám lepší," usmíval se Kincl.

Kotrba bral v ochranu svoje svěřence, kteří hráli většinu zápasu špatně. "Poborský hraje už dva měsíce středa - neděle, čekal jsem, že to přijde," pravil kouč. Řekněme, že Poborský na to má skutečně právo, ale on ještě patřil v neděli k těm aktivnějším. Lukáš Zelenka se vrátil do základní sestavy po dlouhé době a rozehranost na něm byla znát. "To se muselo projevit, příště to bude lepší," omluvil se a k trápení dodal: "Bylo to o prvním gólu. Každý tu úporně brání. Synot hrál navíc dobře, je na něm znát rukopis trenéra Jarolíma. Mají také šikovné hráče. Po gólu už to bylo z naší strany lepší."

Jarolímův rukopis

Synot se pod vedením kouče Karla Jarolíma viditelně zvedl. Hraje technický fotbal, dobře brání, hra má řád, umí udeřit z brejků. "Chvíli nám trvalo, než jsme se srovnali v záloze. Dařilo se nám narušovat akce Sparty už v zárodku. Škoda, že jsme naše šance neproměnili," posteskl si Jarolím a přiznal, že hra jeho mužstva utrpěla po odchodu zraněného Bureše. Smutný byl také záložník Tomáš Polách, duše slováckého týmu.

"Body tu byly na dosah. Měli jsme to dobře rozehrané. V první půli jsme měli dvě šance a Spartu jsme do ničeho vážného nepustili. Ve druhé půli jsme dostali dva hloupé góly, za které si můžeme sami. Po snížení, kdybychom ještě chvíli vydrželi, mohli jsme možná ivyrovnat, jenže jsme dostali třetí. Je to škoda. Sparta nehrála nejlépe, ale my na tom máme zásluhu tím, že jsme hráli dobře," ohlédl se za utkáním záložník, který se vrátil do mužstva po příchodu Jarolíma.

Reklama

Související témata: