Hlavní obsah

Teplice se i po Boleslavi chtějí udržet v čele, druhý Jablonec hraje v Brně

PRAHA

Stále neporažení fotbalisté Teplic by rádi vedoucí pozici v prvoligové tabulce uhájili i po nadcházejícím 12. kole. Severočeši v něm v případě úspěchu proti Mladé Boleslavi mohou zvýšit náskok na dotírající Jablonec, který se také v sobotu představí v Brně. Do vyšších pater tabulky by se rádi probojovali i hráči Sparty, kteří v neděli nastoupí na půdě střížkovských Bohemians. Kolo zakončí pondělní dohrávka Slavie s Olomoucí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Teplic se radují z branky.

Článek

Hned pět prvoligových duelů se vešlo do sobotního programu. Čtyři startují v 16 hodin a minimálně na několik desítek minut se do čela ligy může opět vrátit Jablonec, který vyráží do moravské metropole. Brno naposledy totálně propadlo v Olomouci, odkud svěřenci Miroslava Beránka odjeli s debaklem 0:5.

„Chceme odčinit porážku z Olomouce a vytáhnout se na druhý tým tabulky, jejich kvality známe. Nic na tom nemění ani jejich poslední porážka s Plzní. Chtěli bychom Jablonec překvapit bezchybnou defenzívou, nedostat gól a naopak je překvapit v ofenzívě,“ nechal se slyšet brněnský kouč Beránek, proti jehož týmu vyběhne mužstvo vedené čerstvým asistentem národního týmu Františkem Komňackým. „Je to pro mě obrovská čest,“ řekl na klubovém webu jablonecký kouč, když na nabídku hlavního trenéra reprezentace Michala Bílka kývnul.

Liberecké trápení

Zato v Liberci stále nemají důvod k radosti. Po jedenácti zápasech nasbíral tým od Nisy už šest proher a není tak divu, že mu nyní patří až jedenácté místo v tabulce. Naposledy vyšli svěřenci kouče Ladislava Škorpila naprázdno v Ostravě, kde prohráli 0:1. Nyní je doma čeká devátá Příbram. „ Myslím, že Příbram bude u nás nebezpečná v brejcích, ale my musíme udělat všechno pro to, abychom byli lepší, zvítězili a v tabulce se dostávali postupně nahoru,“ přeje si liberecký záložník Lukáš Vácha.

Vedoucí Teplice přivítají od 18:15 v atraktivním duelu fotbalisty Mladé Boleslavi. Ti naposledy odehráli zápas se střížkovskými Bohemians s hokejovým výsledkem, když jim tři body přinesla výhra 4:2. Středočeši však tentokrát budou muset vyztužit obranu pečlivěji, protože je přivítá nejlepší ligový útok. Tepličtí v jedenácti duelech rozvlnili síť soupeře již dvaadvacetkrát.

Nejlepší útoky proti sobě

Na druhou stranu to jsou právě Mladoboleslavští, kdo mají v lize druhou nejúdernější ofenzívu. "To je takhle vždycky prezentováno a pak ty zápasy končí 0:0, ale nechme se překvapit, jak to dopadne v sobotu. Já samozřejmě věřím, že se nám podaří zvítězit," řekl pro klubový web teplický brankář Tomáš Grigar. „Hrajeme letos velmi dobře v ofenzivě a obrana tu byla vždycky dobrá. Je to především zásluha celého týmu,“ dodala jednička v bráně Severočechů.

Duel týmů ze spodní části tabulky bude k vidění ve Slovácku, kam přijede dvanácté Kladno. Domácí po třech zápasech bez výhry poprvé naplno bodovali v posledním vystoupení na hřišti nováčka Bohemians 1905, kde vyhráli 1:0. Tam se také po šesti zápasech po disciplinárním trestu objevil i kanonýr Petr Švancara, na něhož se bude moci v nadcházejícím duelu proti Středočechům Jozef Mazura opět spolehnout.

„Určitě se nám lépe dýchá. Atmosféra se uvolnila, ale před námi je nyní Kladno a to je stejně důležitý zápas jako byl na Bohemce. Takže balvan zodpovědnosti na nás stále leží. Musíme tedy udělat všechno pro to, abychom sobotní zápas zvládli,“ prozradil pro klubový web Mazura. „Největší motivací jsou naši fanoušci. Samozřejmě, že postavení v tabulce není stále ideální a budeme s tím chtít něco udělat,“ dodal.

Duel Baník - Bohemians 1905 živě na Sport.cz

Právě klokani z Vršovic naposledy podlehli Slovácku a nyní je nečeká o nic snazší soupeře. Ba naopak. Bohemians 1905 se představí na ostravských Bazalech. „Soupeř je pozoruhodným a unikátním zjevem v lize. Doma se trápí, ale venku prohrál jen těsně v Teplicích, dokázal zvítězit třeba v Mladé Boleslavi, remizoval na Spartě. Víme, že v cizím prostředí umí být úspěšný. Nedostává góly, a i když má zřejmě problémy se střeleckou potencí, tak je velice nebezpečný,“ okomentoval tým hostí ostravský zadák René Bolf. Zápas Baník Ostrava - Bohemians 1905 můžete sledovat živě na Sport.cz od 16:00 na adrese http://fotbal.sport.cz/fotbal/primy-prenos/.

Jubilejní start Řepky

Nedělní program nabízí dva zápasy nejvyšší soutěže. České Budějovice hostí od 15:00 na jihu Čech plzeňskou Viktorii. Domácí kouč Jaroslav Šilhavý prožil před týdnem úspěšnou premiéru na lavičce Jihočechů, když jeho svěřenci remizovali na Spartě 1:1. Ani plzeňští borci však nezaháleli. Ti si na západ Čech odvezli dokonce tři body z horké jablonecké půdy. „Budějovičtí se chytli na Spartě. Je škoda, že výměna koučů neproběhla později. Jarda Šilhavý své hráče určitě dobře připraví,“ řekl pro klubový web plzeňský bek David Limberský.

Nedělní program zakončí od 17:00 utkání na Strahově, kde střížkovští Bohemians přivítají pražskou Spartu. Ta ve čtvrtek porazila rumunskou Kluž v Evropské lize 2:0, kouč domácích Jozef Chovanec však i přesto není s ofenzivní sílou svého mužstva úplně spokojený.

„Šance si vypracujeme, ale nedáme branku. A fotbal o brankách je, nic jiného v tom není. Útočná fáze není dobrá a to nemůžeme svádět jen na útočníky, podstatně nám chybí i góly od záložní řady. Ale snažíme se na tom pracovat, našemu fanouškovi chceme ukázat lepší zakončení," poznamenal Chovanec. Hostujícího Tomáše Řepku čeká jubilejní 250. start v lize. Na domácí straně si ligovou stovku může připsat Vít Turtenwald.

Kolo zakončí pondělní dohrávka mezi mistrovskou Slavií a Sigmou Olomouc. Všechna utkání 12. kola můžete tradičně sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Program 12. kola Gambrinus ligy
Sobota 24. října
16:00 Slovácko - Kladnoon-line
16:00 Liberec - Příbramon-line
16:00 Ostrava - Bohemians 1905on-line
16:00 Brno - Jablonecon-line
18:15 Teplice - Mladá Boleslavon-line
Neděle 25. října
15:00 České Budějovice - Plzeňon-line
17:00 Bohemians Praha - Spartaon-line
Pondělí 26. října
17:30 Slavia - Olomoucon-line

Reklama